Nikola Nikić o nastupu Srbije na Mundijalu: Sa četvoricom u odbrani stigli bi glat do finala

Dejan Kondić
Nikola Nikić o nastupu Srbije na Mundijalu: Sa četvoricom u odbrani stigli bi glat do finala

Neuspjeh Srbije na Svjetskom prvenstvu u Kataru teško je pao svima u Republici Srpskoj, a jedan od onih koji je od prvog dana bodrio "orlove" jeste Nikola Nikić.

Nekadašnji as Željezničara bio je gost redakcije "Glasa Srpske" prije početka Mundijala. U nezvaničnom razgovoru dotakli smo se selekcije Srbije kada nam je popularni Nidžo rekao da mu se ne sviđa što Dragan Stojković forsira igru s tri igrača u odbrani. Legendarni as bio je u pravu, Srbija je u tri meča primila osam golova i spakovala kofere kao jedno od najvećih razočarenja. Sada kada su se strasti stišale, podsjetili smo legendarnog fudbalera na ono što je rekao.

- Nažalost, bio sam u pravu. Nedostaje nam tog germanskog mentaliteta. Pričao sam vam prije Svjetskog kupa, da ne ispadne naknadna pamet, nikad nisam bio pobornik trojice igrača u posljednjoj liniji. Dosta loše su "orlovi" igrali i prije prvenstva s tri štopera, ne računajući meč protiv Norveške. Piksi mora to da promijeni na 4-3-3, jer Srbija ima sjajne napadače. Da smo tako igrali, došli bi glat do finala. Ovih 3-5-2 je on igrao zbog Dušana Vlahovića i Aleksandra Mitrovića, ali vidjeli ste kako je završilo - konstatovao je Nikić.

GLAS: Ko Vas je u redovima Srbije podsjetio na vas kao igrača?

NIKIĆ: Aleksandar Mitrović. Kad ga vidite onako mislite da se bavi nekim borilačkim sportom. Ali je opasan po gol da je to strahota. Nogom, glavom, iz svih pozicija. Kad poredite Kristijana Ronalda i Mitrovića to vam je kao odnos "mercedesa" i "fiće", al ja bih uvijek uzeo Mitrovića.

GLAS: Kako su Vam izgledali stadioni u Kataru, u poređenju s onima iz perioda kad ste igrali?

NIKIĆ: Strašni sud (smijeh). Prije Mundijala sam bio na "Grbavici" pa sam otišao i na pomoćni Željin. Sad je još i dobar, stavili su i plastiku. I pričamo ti, Edin Ćurić, Mehmed Baždarević i ja kako smo utorkom na kondicionom kod Bore Bračulja trčali četiri sata, tu nikad kraja nema. Da umreš. Ja sam mogao trčati pa je meni bila milina. Poslije podne igra se na dva gola, a u međuvremenu bio je jedan Zijo koji je održavao teren. Upali traktor i žicom ga ravna. Majko moja, mi igramo, to ravno fino, a gledaj sada čuda. Meni je nekad žao izaći na dobar teren. Ovo je razlika kao nebo i zemlja. Mogu misliti šta bi asovi iz mog vremena radili po ovakvim terenima.

GLAS: Da li je u Vaše vrijeme bilo više majstora fudbala nego sada?

NIKIĆ: Ne da je bilo, malo je reći. Evo, sada u ovoj Premijer ligi BiH vidim samo dva znalca, Semir Štilić i Stojan Vranješ, a pogledaj koliko imaju godina. Oni bi mogli igrati i u ono moje vrijeme.

GLAS: Kažu za ekipu Željezničara, u kojoj ste igrali, da je to "najljepša" ekipa tog vremena.

NIKIĆ: Hahahahaha. Sjećam se kad sam došao već je bio Džemal Šerbo. Ljudi moji, on je bio tako lijep i zgodan, a imao je razdjeljak na glavi kao da je neko snajperom opalio i ostavio trag u kosi. I onda dolazim ja koji ne ličim ni na šta, kokošija prsa, nikakav i publika zviždi Šerbi, a ja mu se divio. Željina raja je voljela ovakve likove kao ja. Pa, kompletna ekipa, to je strah od Boga na šta smo ličili. Pozada, Vlado Komšić, Hajrudin Saračević, Josip Čilić, Nenad Starovlah, a naprijed Edin Bahtić, Rade Paprica, Mehmed Baždarević i ja. Meša je bio i zgodan, Paprica je bio visok, lijepo ga je bilo vidjeti na terenu, ali je bio ružan, ali Fićo i ja joj, majko moja, hahahah. 

GLAS: Kakav ste odnos imali s Ivicom Osimom?

NIKIĆ: On je za mene najbolji trener ikada na ovim našim prostorima. Jesam ja malo možda i pristrasan kada pričam o Švabi, ali on je znao postaviti ekipu da sve funkcioniše kako treba. Nikad on meni i Fići nije puno filozofirao, samo nam je rekao: "Upravite u gol, vaše nije da mislite, kad vas dvojica mislite opasno je po naš gol." Vidite li vi ovaj danas fudbal, idu do gola i vrate. Još nisam vidio da je neko došao s boka i išao direkt ka golu, nego loptu ponovo vrate svom golmanu.

GLAS: Da li je ikada pokazivao emocije?

NIKIĆ: Nikad! Mada je možda i trebalo nekad pokazati. Znate, gadan je posao trenera, skuplja vam se sve. To ga je i "dokusurilo". Bio je ljudska gromada.

Školovani lopovi

GLAS: Poslije Željezničara igrali ste u Grčkoj. Da li je istina da će vam zauvijek ostati dužni ukoliko se odmah ne "naplatite"?

NIKIĆ: Grci su isti mi, samo su školovaniji lopovi od nas. Mi smo seljačke lopine. Kod nas je bolje uzeti stotinu maraka odmah, nego hiljadu kasnije. Imaju i opasne navijače. Dešavalo se da ulete, pošamaraju igrače.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana