Nije sve u novcu: Saudijci sve teže dolaze do najvećih fudbalskih zvijezda

G.S.
Nije sve u novcu: Saudijci sve teže dolaze do najvećih fudbalskih zvijezda

RIJAD – Saudijci ne žale para da naprave sjajnu fudbalsku ligu i uveliko mašu milijardama dolara. Već su doveli Kristijana Ronalda i Karima Benzemu, čeka se zvanična potvrda za N’Gola Kantea, a čini se da će još neke zvijezde dobiti "masne" ponude da promijene sredinu.

Na meti prebogatih klubova su Hjong-Min Son, Kalidu Kulibali, Saul Njigez i Met Doerti, te igrači novog evropskog šampiona Mančester sitija. Prije svih Rijad Marez, Ilkaj Gundogan, Bernardo Silva i Žoao Kanselo!

Međutim, čini se da ipak nije sve u novcu, pa Arapima sve češće dolaze negativni odgovori. Uprkos prebogatim ponudama, dosta fudbalera želi da igra jače takmičenje te da ima sportski motiv u Evropi. Uz to dosta njih ne želi da se povinuje strogim uslovima života u Saudijskoj Arabiji.

Tako bi Bernardo Silva radije u Pari Sen Žermen koji ga takođe želi. Lionel Mesi se odlučio za Majami, a golman Rena Stiv Mandanda će posljednju sezonu da odradi u Francuskoj.

- Plan Saudijaca je da naprave veoma kvalitetnu ligu koju bi zatim iskoristili za promociju dobijanja Mundijala. To jasno pokazuju dovođenjem nekih od najvećih zvijezda i sigurno je da na tome neće stati - istakao je novinar Đanluka di Marcio, koji ističe da je sličan projekat imala Kina, ali se on nije završio na sjajan način.

Fudbaler Real Madrida Luka Modrić je, takođe, odbio sjajnu ponudu dok engleski Totenhem ne razmišlja o prodaji Sona. Trenutno neimenovani saudijski klub ponudio je Sonu 120 miliona evra za ugovor na četiri godine, dok je planirano i 60 miliona za obeštećenje. U Londonu o tome ne žele da razmišljaju, a ni južnokorejska zvijezda baš nije voljna da napusti englesku Premijer ligu i krene u novu avanturu. Son je prošle sezone postigao 14 golova u 47 mečeva. Ipak ima i onih koji bi rado u Arabiju. Tako je Marcelo Brozović na meti Al Nasra, a cijena hrvatskog fudbalera je 15 miliona evra.

Saudijska Arabija ima ambiciozan plan da napravi jednu od 10 najboljih liga na svijetu u godinama koje slijede, a uz to da bude domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu kako bi nadmašila Mundijal u Kataru.

I sve to zahvaljujući "petro" dolarima i milijardama koje je država odobrila timovima. Ipak, kvalitet života, određena skepsa fudbalera prema ligi i klubovima, kao i trenutno dosta niži kvalitet takmičenja donosi sve češće odbijanje najboljih igrača na svijetu.

Neće ni Džerard

Engleski fudbalski trener Stiven Džerard izjavio je da neće preuzeti klub iz Saudijske Arabije.

- Pozvan sam da razmotrim potencijalnu ponudu. Analizirao sam je, ali kako sada stvari stoje, neću prihvatiti tu ponudu - rekao je Džerard. Britanski mediji navode da je engleski trener pregovarao sa Al Etifakom. On je bez angažmana, pošto je u oktobru prošle godine dobio otkaz u Aston Vili. Džerard je od 2018. do 2021. bio menadžer Rendžersa, a potom je 11 mjeseci bio na klupi Aston Vile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana