Neispričana priča: Milivoje Novaković za “Glas” o pregovorima sa Zvezdom

Dejan Kondić
Neispričana priča: Milivoje Novaković za “Glas” o pregovorima sa Zvezdom

BANjALUKA - Humanitarni turnir “Mi igramo, oni pobjeđuju” okupio je u Banjaluci brojne nekadašnje fudbalske asove. U trijumfu veteranske reprezentacije Slovenije najviše se istakao, a na kraju je i proglašen za najboljeg na turniru, Milivoje Novaković.

Nekada sjajni napadač Kelna i nekolicine japanskih klubova imao je veoma živopisnu igračku karijeru. U intervjuu za “Glas Srpske” pričao je o reprezentaciji Slovenije, mečevima protiv Srbije, ali i o novim pojačanjima Crvene zvezde, Vanji Drkušiću i Timiju Maksu Elšniku. Aktuelni pomoćnik Matjaža Keka u nacionalnom timu nekadašnje jugoslovenske republike i sam je dva puta bio na meti šampiona Srbije, 2006. i 2014. godine, ali je oba puta negativno odgovorio na pozive čelnika kluba iz Ljutice Bogdana.

- Prvi put kad sam dobio poziv, igrao sam u Liteksu. Sjećam se da je tada u Bugarsku zbog mene dolazilo 20 ljudi iz Zvezde, ne samo tadašnji čelnici Beograđana Piksi Stojković i Stevan Stojanović. Bilo je kontakta, naravno. Čak mi je i tata zamjerio što nisam prešao na “Marakanu”, jer je i on veliki navijač Crvene zvezde. Međutim, poznavao sam njemački jezik i razmišljao sam da je za mene, tada, za moju budućnost, bolje da pređem u Keln. Htio sam da sa “jarčevima” uđem u Bundesligu, to mi je bio cilj. Gledajte, dobro su me pritiskali iz Zvezde, malo jeste šteta što nisam otišao, ali svakako sam imao odličnu karijeru - rekao je Novaković.

Osam godina kasnije, dok je nosio dres japanskog Šimicua, na preporuku zemljaka Nejca Pečnika Milivoje je obavio nekoliko razgovora sa rukovodstvom “crveno-bijelih, ali ni tada nije došlo do dogovora.

- Teško je otići iz Japana. Nisam bio spreman da se vraćam na ove naše prostore. Bio sam tamo prezadovoljan, zavoljeli smo Japan moja porodica i ja. I dan-danas ga volim, idem tamo svake godine - dodao je Novaković.

Milivojevi korijeni su iz Ugljevika, odakle su mu roditelji, koji tamo žive. Emotivno je vezan za Republiku Srpsku, ali i Srbiju. Već šest godina je pomoćnik Matjaža Keka u reprezentaciji Slovenije i nije mu bilo lako kada su se na minulom Evropskom prvenstvu sudarile ove dvije selekcije.

- Mislim da smo igrali bolje od “orlova”. Oni su imali malo više sreće od nas na kraju. Teško se bilo skupiti poslije gola primljenog u posljednjim sekundama, ali mi smo uspjeli i protiv Engleza smo odigrali dobro. Moram istaći i to da smo pred Evro odradili odlične pripreme. Bili smo na top nivou što se tiče fizike. Uradili smo mnogo dobar posao u Njemačkoj, ostali smo posljednji gore od reprezentacija sa Balkana. Ispali smo od Portugalije poslije penala, moglo se i drugačije završiti - konstatovao je Novaković.

Među najboljim igračima Slovenije na EP bili su Vanja Drkušić i Timi Maks Elšnik, koji su u tekućem prelaznom roku prešli u Crvenu zvezdu. Novaković smatra da njegov nesuđeni klub nije pogriješio što ih je angažovao.

- Zvezda je s Drkušićem dobila fenomenalnog igrača. On je to pokazao na Evropskom prvenstvu. “Pohapsio” je sve napadače protiv kojih je igrao tamo. Odigrao je na najvišem nivou. Želio je u bolji klub od Sočija, pričali smo o tome. Hvala Bogu, ostvario je svoj san, prešao je u Zvezdu. Što se tiče Elšnika, on je morao da ode iz Slovenije. Dugo je već bio tamo. Jednom je već otišao kao mlad igrač, nije prošao, sada je dobio drugu šansu. Igraće Ligu šampiona. Mislim da će mu to pomoći u razvoju, biće bitna karika u ekipi Crvene zvezde. Ima opasnu ljevicu, dobro se uklopio na “Marakani”, dobio na samopouzdanju. Slovenci su uvijek dobro igrali u Zvezdi, tako će biti i sada - poručio je Novaković.

Prisjetio se nekada odlični golgeter bitaka koje je kao igrač vodio protiv Srbije, tačnije kvalifikacionog duela za odlazak na Evropsko prvenstvo 2012. godine, igranog na “Marakani”, završenog bez pobjednika. Upravo je Novaković doveo Slovence u vođstvo, a Nikola Žigić je pogodio za konačnih 1:1.

- Bilo je tada neke pozitivne nervoze. Ponovo sam to sad doživio i na Evropskom prvenstvu. Volim obje reprezentacije, malo više Sloveniju, ali s kim god Srbija da igra, mimo nas, uvijek sam uz “orlove” - zaključio je Novaković.

Ljupko Petrović

Novakoviću je u Liteksu trener bio legendarni Ljupko Petrović, koji je sa Crvenom zvezdom pokorio Evropu. Ističe da je sa sjajnim stručnjakom bilo bezbroj anegdota, ali...

- Uuu, nikad ne bih otkrivao anegdote sa svojim trenerom, ne smijem, ha-ha-ha, ali bilo ih je mnogo. Moram istaći da se radi o jednom predivnom čovjeku, koji me je mnogo toga naučio u životu i fudbalu. Pričao nam je malo i o tom Zvezdinom putu do pehara Kupa šampiona. Bila mi je čast raditi s njim, želim mu sve najbolje - naglasio je Novaković.

Turnir

Banjaluka, odnosno humanitarni turnir “Mi igramo, oni pobjeđuju” na Novakovića je ostavio jak utisak.

- Sjajna priča, rado se uvijek odazivam na ovakve manifestacije. Bilo je dosta poznatih igrača, moglo je doći i više publike. Prvi put sam bio na ovom turniru, osvojili smo ga, ali pomoć ljudima za koje smo igrali je najbitnija - podvukao je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana