Muhamed Ibrahimbegović se sjeća prvog izlaska u Evropu: Banjaluka je tada živjela za Borac

Darko Dragičević
Muhamed Ibrahimbegović se sjeća prvog izlaska u Evropu: Banjaluka je tada živjela za Borac

BANjALUKA - Fudbaleri Borca su protiv bečke Austrije zabilježili deveti nastup na evropskoj sceni. A sve je počelo davno u sezoni 1975/76. godine kada je banjalučki klub kao finalista Kupa Jugoslavije zabilježio prvi nastup.

Borac je tada igrao Kup pobjednika kupova, a prvi rival mu je bio Rimelanž iz Luksemburga. U prvom duelu Banjalučani su briljirali i slavili su s 9:1, a junak tog duela bio je Muhamed Ibrahimbegović koji je čak pet puta zatresao mrežu rivala. I danas se sjajni napadač sjeća tih duela i kako je grad na Vrbasu živio za izlazak u Evropu.

- To je bilo neopisivo. Grad je živio za te utakmice i mi smo se zaista osjećali kao zvijezde. Vidjeli smo kako grad živi za nas i jedva čeka te mečeve. Klub je dosanjao Evropu, a mi smo pred meč imali veliki motiv. Nismo mi puno znali o protivniku, ali to za nas nije bilo bitno. Jednostavno tadašnji trener Boris Marović nas je znao dobro pripremiti psihički i fizički. Uvijek nam je govorio da smo bolji i to smo i pokazali na terenu. Na vrijeme smo dali gol, shvatili da možemo i onda smo nastavili s puno samopouzdanja i zabilježili ubjedljiv trijumf. A meni se baš posrećilo taj dan. Dao sam pet golova. Svakog se i danas rado sjećam - prisjeća se popularni Fišer.

U sjećanju mu je ostao i revanš u Luksemburgu.

- Dočekali su nas kao neko čudo. Nikome nije bilo svejedno jer je i u to vrijeme pobjeda od 9:0 bila nevjerovatna bez obzira na rivala, nije se toliko davalo golova. Mi smo i u revanšu bili ozbiljni i takođe ubjedljivo slavili - istakao je nekada sjajni napadač.

A u drugom kolu Banjalučane je čekao slavni Anderleht koji je u tom momentu bio 16 puta šampion Belgije i sanjao je evropski trofej. Borac je između dva meča protiv Rimelanža promijenio trenera.

- Anderleht je bio finansijski jači u tom momentu.

Stvorili su ekipu koja je trebalo da im donese evropski trofej koji su dugo sanjali. Kad smo došli kod njih na prvi meč dočekao nas je pun stadion, muzika, galama.

Iskreno bio sam zadivljen, ali nismo se uplašili. Oni su taj meč bili bolji i slavili su 3:0 - ističe Ibrahimbegović. Međutim, slika se u revanšu značajno promijenila.

- U revanšu smo mi bili ti koji su dominirali. Nestvarno je šta smo sve promašili i kako je golman Jan Rojter branio. Pogodili smo stativu, kasnije dali gol ali nismo uspjeli da nadoknadimo zaostatak. Nakon nas Belgijanci nisu izgubili nijedan meč i osvojili su trofej. Dobro se sjećam kako su komentarisali da će postati šampioni kad su preživjeli Banjaluku. To samo pokazuje šta smo sve promašili i šta smo propustili - rekao je bivši igrač Borca.

Tadašnja ekipa je imala punu podršku Banjaluke koja je vodila računa o fudbalerima. Plate nisu bile velike, ali su se čelni ljudi kluba potrudili da igračima obezbijede stanove i školovanje. A u ekipi su bili majstori. Legendarni Abid Kovačević, zatim sjajni golman Marijan Jantoljak, Miloš Cetina, Zoran Smileski, Zvonko Vidačak.

- To je istina. Nisu zarade u klubu bile velike, ali uprava je nastojala da nas stambeno zbrine tako da je većina igrača tokom karijere imala riješeno to životno pitanje. Takođe, vodilo se računa o školovanju pa smo nakon završetka karijere imali šta da radimo i nismo išli na ulicu - rekao je on. Malo je igrača tada otišlo da igra vani, jer je bilo teški otići u inostranstvo iz Borca. Jedan od rijetkih fudbalera koji je otišao u inostranstvo bio je upravo popularni Fišer. Često ističe da je imao sreće i da se ustali u timu Borca ali i da ode u Fenerbahče.

- Pa ja sam tek iz trećeg pokušaja uspio u Borcu. Nisam često bio ni u drugom planu, išao sam na kaljenje, ali sam prvu pravu šansu iskoristio i nametnuo se golovima. Tad me ubacio u tim Gojko Zec. Takođe, nakon Borca sam otišao u Fenerbahče. Tamo me čekao legendarni Branko Stanković. Sjajan trener, veliki autoritet.

Imao je svoje metode ali je donio titulu - istakao je na kraju Ibrahimbegović.

Prerano u penziju

Muhamed Ibrahimbegović ističe da je napravio grešku u Turskoj.

- Bio sam odlično primljen u Turskoj i trebao sam da nastavim karijeru. Ipak, rano sam odlučio da prekinem karijeru i tu sam pogriješio. Mogao sam još dugo da igram na visokom nivou i da dodatno zaradim, ali i napravim još bolju karijeru. Ali tad sam mislio da je to dobra odluka - istakao je Fišer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana