Moguće i razigravanje: Komitet za hitnost Fudbalskog saveza BiH donio odluke

Darko Pašagić
Moguće i razigravanje: Komitet za hitnost Fudbalskog saveza BiH donio odluke

BANjALUKA - Na sjednici komiteta za hitnost Fudbalskog saveza BiH usvojene su odluke o izmjenama i dopunama propozicija takmičenja za narednu sezonu Premijer lige, koja startuje narednog vikenda.

Kao što je poznato od sezone 2025/26. elita BiH će se sa 12 klubova smanjiti na 10, što praktično znači da će se voditi velika borba za opstanak u premijerligaškom društvu iz kojeg bi u niži rang trebalo da presele četiri posljednjeplasirane ekipe, a kako će se ispadati definitivno je pojašnjeno poslije sastanka Komiteta za hitnost, koji je donio dvije odluke što se tiče premijerligaškog takmičenja.

Prva odluka se odnosi na model razigravanja ekipa koje ispadaju iz Premijer lige BiH u sezoni 2024/25, onih ekipa koje budu plasirane na devetom i desetom mjestu konačne tabele po završetku takmičenja u sezoni 2024/25. U slučaju da deveto i deseto mjesto na kraju takmičenja zauzmu dva kluba iz istog entitetskog saveza, tada iz Premijer lige BiH na kraju direktno ispadaju tri najslabije plasirana kluba (desetoplasirani, jedanaestoplasirani i dvanaestoplasirani). 

Ekipa koja bude devetoplasirana na tabeli razigravaće za plasman sa prvoplasiranom ekipom iz Prve lige istog entitetskog saveza za sezonu 2024/25, u dvije međusobne utakmice.

Termini utakmica, kao i ekipu domaćina prve utakmice razigravanja, biće određeni žrijebom. Na taj način bi bila pružena mogućnost devetoplasiranoj ekipi da u duelu sa šampionom prve lige svog entiteta izbori opstanak u premijerligaškom društvu.

U slučaju da na devetom i desetom mjestu budu plasirane ekipe iz različitih entiteta, obje će se preseliti u niži rang, a deveti i deseti član elite postaće šampion Prve lige Republike Srpske i prve lige FBiH. 

Druga odluka o izmjeni propozicija takmičenja u narednoj takmičarskoj sezoni, 2024/25, se odnosi na status stranih igrača u domaćem takmičenju.

Odranije se stranim državljanima u smislu prava nastupa ne smatraju igrači koji imaju državljanstvo neke od država zemalja bivše Jugoslavije. U dopuni propozicija se sada nalazi da se stranim državljanima ne smatraju igrači koji imaju državljanstvo neke od zemalja članica Evropske unije.

To praktično znači da će bilo koji premijerligaš utakmicu moći početi sa čak devet igrača, koji nemaju pasoš BiH, a dva preostala fudbalera moraće biti igrači “zaštićenog godišta” (do 21 godine).

Međutim, na kraju utakmice taj broj bi se sa devet mogao povećati na deset, jer se na terenu tokom svih 90 minuta mora nalaziti samo jedan igrač do 21 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana