Miroslav Tanjga, sportski direktor FSS, za "Glas" Najbolji iz Srpske idu među "orlove"

Dejan Kondić
Miroslav Tanjga, sportski direktor FSS, za "Glas" Najbolji iz Srpske idu među "orlove"

"Dan fudbala Republike Srpske" je manifestacija koja je kod nas obilježila minulu sedmicu. Veliki broj uglednih zvanica iz zemlje i regiona okupio se u Banjaluci. Jedan od važnijih gostuju bio je i Miroslav Tanjga, sportski direktor Fudbalskog saveza Srbije.

Iskusni operativac u Banjaluku je došao u društvu potpredsjednika FSS Dušana Nedimovića. Nekadašnji defanzivac novosadske Vojvodine i Crvene zvezde u razgovoru za "Glas Srpske" istakao je da skauti i treneri iz Srbije motre na talente u Republici Srpskoj i da će najbolji među njima naći svoje mjesto u nekim od mlađih selekcija pod patronatom FSS. - Ovi momci koji stasavaju u Republici Srpskoj mi ih smatramo našima i najbolji će dobiti šansu u mlađim selekcijama Srbije. Nadam se da nam se neće ponovo desiti neki slučaj "Pavlović" - rekao je Tanjga.

GLAS: Počeli ste karijeru u vinkovačkom Dinamu. U čemu je tajna čuvene željezničke stanice u Vinkovcima, koju bi brojni navijači, tada, najradije zaobišli u širokom luku, da su mogli? I klub, kao klub je bio specifičan.

TANjGA: Kroz železničku stanicu u Vinkovcima sve i svašta je prošlo, a što se kluba tiče, bio je veoma organizovan, iako je iz jedne male sredine. Tadašnji Dinamo imao je zavidan rejting u ligi

bivše Jugoslavije. Bio je rasadnik talenata, od Sulejmana Halilovića, Davora Čopa, Mladena Bogdanovića, Ivice Duspare... Bilo je mnogo dobrih igrača i sportskih radnika, Antun Čilić, predsednik FS Jugoslavije, trener Cico Vukušić, radio je i Dražen Jerković. Mnoga velika imena prošla su kroz taj klub. Kolikovidim, sada tamo ne cvetaju baš ruže, tako da videćemo šta će biti sa tim klubom.

GLAS: Put Vas je iz Vinkovaca vodio u Vojvodinu. Kako ste tada, na opšte iznenađenje javnosti, te 1989. godine osvojili titulu?

TANjGA: To je stvarno bio veliki uspeh. Niko od naših konkurenata nije se tome nadao, ali mi smo verovali u sebe i izdržali taj pritisak. Mislim da smo s pravom bili prvaci Jugoslavije. Imali smo kvalitet, što smo i kasnije pokazali u klubovima u kojima smo igrali. Ne samo ja, već i ostali moji saigrači.

GLAS: Iz tog perioda, tih osamdesetih godina datira i veliko prijateljstvo, koje je kasnije krunisano kumstvom sa pokojnim Sinišom Mihajlovićem.

TANjGA: Da, skupa smo došli iz te naše Slavonije, skupa smo igrali u Vojvodini pa posle toga u Zvezdi. Sa Zvezdom smo bili svetski šampioni. Pričati o našem prijateljstvu još iz perioda kada nismo skupa igrali je jedna duga priča... Otišao je Miha... fizički, ali će uvek biti sa nama.

GLAS: U Crvenoj zvezdi ste proveli možda i najljepši period u igračkoj karijeri. Kakav je osjećaj biti šampion svijeta?

TANjGA: Fenomenalan. Tokio se dešava jednom u životu. Bili smo stvarno bolji od Čileanaca, zasluženo smo slavili.

GLAS: Nažalost, niste uspjeli da osvojite Superkup Evrope. Mančester junajted je bio bolji u toj jednoj utakmici (1:0).

TANjGA: Tada su se igrale dve utakmice, a mi smo zbog poznate situacije u državi, zbog embarga, igrali samo jednu, na "Old Trafordu". Iako smo bili mnogo bolji, izgubili smo, ali to je fudbal, nekad igraš dobro, pa izgubiš, nekad loše i dobiješ. To je draž fudbala. Dejo Savićević je genijalno odigrao tu utakmicu, on je neponovljiv.

GLAS: Vaš saigrač iz tog perioda Darko Pančev tvrdi da se

UEFA "potrudila" dasve učini da Crvena zvezda i drugu godinu uzastopno ne uđe u finale Kupa šampiona. Šta Vi mislite o tome?

TANjGA: Niko nas nije želeo ponovo u finalu, iako smo imali odličan tim, možda i najbolji. Ima ta jedna utakmica, mislim da je bila protiv Panatinaikosa, na kojoj smo dobili tri, četiri žuta kartona i to svi koji smo već imali jedan akumuliran, što je značilo da ćemo pauzirati sledeću.Dakle nismo mogli igrati utakmicu protiv Sampdorije, koja je odlučivala ko će ući u finale. Bili smo dosta oslabljeni.

GLAS: Saigrač u Majncu Vam je bio Jirgen Klop. Kako ga pamtite?

TANjGA: Svlačionicu smo delili četiri godine, "skidali" se jedan pored drugog. Ostali smo u kontaktu, što bi se reklo, prijatelj za sva vremena. Klop je jedan veliki profesionalac, veliki trener, veliki psiholog, koji se dokazao svojim radom i osvojenim trofejima.

GLAS: Kako pamtite Silvija Berluskonija, koji Vam je bio gazda u Milanu, dok ste kao pomoćnik Siniše Mihajlovića bili na klupi "rosonera"?

TANjGA: U pitanju je jedan veliki gospodin, veliki šarmer, koji je voleo fudbal, žene, raskoš. Tako je Italija tada i živela, kao i sam Milan, odnosno njegovi igrači, koji su imali sreću da žive i rade u eri Don Silvija. Milan je samo Ligu šampiona osvajao sedam puta u njegovoj eri.

Nison

GLAS: Likom dosta podsjećate na poznatog glumca Lijama Nisona.

Da li je tačno da ste podijelili veliki broj autograma ljudima koji su mislili da ste Vi - on?

TANjGA: Ha-ha-ha, čak sam se i slikao. To je bilo nekoliko puta u Americi.

Bilo je simpatično, zanimljiva anegdota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana