Miroslav Kloze je dobitnik Predsjedničke nagrade u 2023. godini

Srna
Foto: Instagram

NION- Njemački fudbaler Miroslav Kloze izabran je za ovogodišnjeg dobitnika Predsjedničke nagrade Evropske fudbalske unije /UEFA/ u 2023. godini, saopštio je predsjednik evropske kuće fudbala Aleksandar Čeferin.

Čeferin je naveo da je karijera bivšeg njemačkog napadača "ne samo dokaz odlučnosti i vještine, već i sportskog duha koji prevazilazi granice profesionalizma i samog sporta".

Ovom nagradom odaje se počast za izuzetna dostignuća, profesionalne i lične kvalitete.

Klozeov uticaj je prevazišao okvire njegovog učinka kao fudbalera, sa dva primjera izuzetnog fer-pleja koji su oličili njegovu vrhunsku klasu i sportski duh, bez premca u svijetu fudbala, navodi se u objavi na veb sajtu UEFA-e.

Kloze je u dva navrata tokom slavne karijere odbio da iskoristi sudijske greške i dao prednost integritetu svog tima ispred potencijalne prednosti.

Kada je igrao za njemački "Verder" 2005. godine, u korist njegovog tima dosuđen je penal, a protivnički golman je dobio žuti karton. Kloze je prišao sudiji i objasnio da je golman prvo dodirnuo loptu, a ne njegovu nogu, i da odluka o penalu i kartonu nije ispravna.

Sedam godina kasnije, kada je igrao za italijanski "Lacio", Kloze je postigao gol za koji se svima činilo da je dat glavom, ali je njemački fudbaler prišao sudiji i priznao da je loptu usmjerio rukom, pa je gol poništen. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana