Miloš Milojević, najbolji trener UAE za “Glas”: Čast je biti ispred Dalića

Dejan Kondić
Miloš Milojević, najbolji trener UAE za “Glas”: Čast je biti ispred Dalića

Tiho je otišao u Ujedinjene Arapske Emirate, sa vjerom u sebe i svoj rad, i vratilo mu se - Miloš Milojević zvanično je najbolji trener tamošnje lige.

Mladi srpski stručnjak je sa Al Vaslom napravio odlične rezultate u prethodnoj sezoni. Iako njegov tim nije bio u krugu favorita, Milojević je prilično lako osvojio duplu krunu. Prepoznali su to svi u Emiratima, igrači, navijači i Milojevićeve kolege treneri, pa je njihovim glasovima došao do laskavog priznanja. U razgovoru za “Glas Srpske” predvodnik mlađeg talasa srpskih fudbalskih stručnjaka priznao je da prija priznanje, ali i da neće zaspati na lovorikama.

- Svakako da je veliko priznanje s obzirom na to da sam video koji treneri su bili u konkurenciji, recimo Zlatko Dalić, za kojeg znamo šta je napravio sa Hrvatskom, naravno, i ostali veliki treneri koji su bili u igri za ovu nagradu. Čast je biti u tom društvu. Negde je ovo i očekivano, jer je iza nas sjajna sezona u kojoj smo izgubili samo dve utakmice i igrali četiri nerešeno. To nije lako ni u jednoj ligi. Svakako sam počastvovan i zahvalan na tome - istakao je Milojević.

GLAS: Uspjeli ste sa svojim stručnim štabom i igračima da Al Vaslu donesete duplu krunu nakon 17 godina.

MILOJEVIĆ: Uvek kažem, imali smo dobru ekipu, teško je biti dobar trener bez dobrih igrača. Međutim, to je otprilike ista ekipa kao i sezonu pre mog dolaska, kada su završili na petom mestu. Uz dovođenje dva igrača i malo drugačiji, sistematskiji rad, uspeli smo. Ovde je, inače, kultura takva da su usmereni ka južnoameričkim trenerima, koji su dobri treneri. Ali ovde su ljudi slični nama, vole jak autoritet, jakog vođu, ali mora da postoji neko poštovanje, ne tiranija, nego neki “lideršip” koji je čvrst, ali i izbalansiran, sa primesama fer i korektnog. To je urodilo plodom, uz, naravno, saradnju sa mojim stručnim štabom, gde smo dosta podigli nivo kolektivne odbrane, odnosa, nivo ozbiljnosti, naravno, i nivo fizičke spreme. Mi jednostavno nismo bili među najvećim favoritima, više smo bili favorit iz senke, peti-šesti po budžetu, kvalitetu igrača, svemu. Mislim da je stvarno veliki uspeh, koji obavezuje da se ponovo ozbiljno igra i ove sezone.

GLAS: Koliko će biti teško ponoviti taj uspjeh?

MILOJEVIĆ: Ponavljanje uspeha je više psihološki, nego fudbalski zadatak. Mi moramo da ubedimo naše igrače da vrede, da ne vrede, ne bi osvojili to što su osvojili, a s druge strane, da budu čvrsto na zemlji. U tome je štos. Preveliko samopouzdanje, pogotovo kod fudbalera, pređe u neku nonšalanciju, a to nije dobro. To moramo izbalansirati. Odmah na početku imamo tešku utakmicu protiv ekipe Itihad Kalbe, koju vodi Vuk Rašović. Bitno je kako se krene, a još bitnije kako se završi prvenstvo. Sezona će biti duža, drugačiji je format Lige šampiona Azije, jedna grupa od 12 timova, imate osam utakmica, po četiri kod kuće i na strani. Klub prvi put to igra u poslednjih desetak godina. Imamo Superkup, Kup Katara i Emirata, Prezident kup, Ad It Kap. To su sve novi izazovi i za igrače, ali i za nas u stručnom štabu da probamo podesiti formu što je bolje moguće.

GLAS: Sve četiri puta slavili ste protiv velikog rivala i prijatelja Marka Nikolića, koji je vodio Šabab Al Ahli.

MILOJEVIĆ: Tako se namestilo. Marko je, pre svega, dobar čovek i dobar stručnjak. Vidite i sami, gde god je radio, osvajao je titule. Apsurd je da je ovde prošle godine osvojio dve titule, a da nije ostao da bude trener. Njegov bivši klub je najmoćniji, vlasnik je šeik Dubaija, tako da oni očekuju da osvoje svih šest takmičenja u kojima nastupaju. Nije to lako, nigde. Marko je osvojio Superkup i Katar-Emirati kup, koji igraju šampioni Katara i Emirata. Namestilo se tako da smo mi četiri puta slavili, jednostavno nismo im prijali kao ekipa.

GLAS: Da se vratimo na predstojeću sezonu, u koju krećete 23. avgusta. Doveli ste Srđana Mijailovića kao pojačanje.

MILOJEVIĆ: Moj klub je što se tiče transfera mnogo stabilniji nego mnogi u “Golfu”. Nemaju običaj da “seku” ugovore igračima koji su pod istim. Imali smo popunjene pozicije svih stranaca, mogu igrati petorica. Međutim, zadnji vezni Džeronimo se povredio i to malo teže, doživeo je prelom patele. Trebao nam je na toj poziciji igrač da ga zameni. To je bila jedina pozicija tih starijih stranaca koju smo mogli da dovedemo. Ima pet starijih stranaca, profesionalaca i pet “rezident” igrača, mlađih stranaca. Odlučili smo se za Mijailovića, kojeg smo imali na listi još od prošlog decembra, kad smo ga tražili. Sad su se namestile kockice da je i Zvezda bila voljna da ga proda, mi ga hteli ponovo. Od njega očekujem da, kao i uvek što jeste, bude maksimalno angažovan, da bude profesionalac, kao što jeste. Ovde je skoro deset dana, uklopio se dobro što se tiče svlačionice. Doveli smo još jednog mladog igrača, na poziciji desnog beka, iz Fortune Diseldorf - Japanca Takešija Ućina. Te pozicije su bile deficitarne, a ostalo je sve isto.

GLAS: Koliko je tačno da ste bili blizu klupe Fejenorda, da naslijedite Arena Slota koji je otišao u Liverpul, ali su, navodno, sporne bile finansije?

MILOJEVIĆ: Nismo došli do priče o plati. Plata nije bila problem. Znate kako ozbiljni krugovi rade intervjue sa trenerima, prođe se tu prvi, drugi krug, pa ostanu dva, tri trenera i onda nakon poslednjeg kruga oni su izabrali Danca Brajana Priskea, koji je odradio dobar posao u praškoj Sparti, govori flamanski... Danci su sad u trendu, tačnije, već neke dve godine, imaju bolji rejting od nas Balkanaca. Ja sam izgubio, da tako kažem, u poslednjoj rundi, nismo ni razgovarali o plati. Čast mi je da sam bio i u deset kandidata tako velikog kluba kao što je Fejenord. Ovog puta se nije namestilo, možda sledeći put hoće, videćemo.

GLAS: Ugovor sa Al Vaslom Vas veže do 2026. godine.

MILOJEVIĆ: U prošlosti sam bio ishitren, iz mnogih ugovora sam izlazio sam. Tražio sam da idem, bio sam nestrpljiv. Nema potrebe za tim. Radim svoj posao najbolje što mogu, trudim se da klubu vratim rezultatima i trofejima. Kad bude došlo do zasićenja, bilo mene, bilo kluba, onda ću razmišljati o sledećem koraku. Ovako bi bilo nekorektno prema klubu da ja budem prvi koji napušta brod. Interesovanja za moje usluge, pogotovo u ovom delu sveta, iz Katara, Saudijske Arabije ima, ali nema razloga da idem iz ovog kluba. Bilo je interesovanja i iz Evrope, ali nije bilo nešto atraktivno, odnosno nešto što bi bio korak napred u mojoj karijeri.

GLAS: Koliko je bilo teško navići se na život u UAE?

MILOJEVIĆ: Dosta mi pomaže što sam živeo i na Islandu, Skandinavija je slična kultura, pa je išla Srbija... Dosta su ovde emotivni ljudi, emotivno seku stvari, a ne na osnovu nekog rada, truda... Po tome smo slični. Takođe, zbog količine novca koju imaju mogu da budu dosta arogantni. Tako da morate da balansirate, da držite do sebe, da cenite sebe i svoju profesiju, ali i, da tako kažem, ne preskačete njih u toj hijerarhiji.

Zvezda

GLAS: Može li Vaš bivši klub Crvena zvezda, preko Bodea, do Lige šampiona?

MILOJEVIĆ: Nema više lakih utakmica. Skandinavci sigurno nemaju te fudbalske trikove, kreaciju u igri, kao mi. Međutim, veoma su radni, idu do poslednjeg trenutka, mogu da vas pobede 4:3, ali i da izgube 3:0. Znači, ako ih ne krene, ako se namestite dobro, možete ih pobediti. Bodo ima jednu dobru stvar - kontinuitet sportskog sektora. Jedan od najboljih trenera u Skandinaviji je njihov Kjetil Knudsen. Sportski direktor Bodea i on su napravili taj klub, doveli su klub iz druge lige do evropskih takmičenja. Igraju šest godina isto, ne dovode igrače po si-viju, nego profilno, dakle, tačno ono što im treba. Nemaju puno oscilacija. Kvalitet i iskustvo nisu kao pre godinu dana, ali svakako igraju fudbal koji može da bude nezgodan. Ne treba praviti problem oko veštačke trave. Zvezda je sigurno kvalitetnija, igrači treba samo da veruju u sebe i mislim da će “crveno-beli” ponovo igrati u Ligi šampiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana