Mesi mora da izbjegne Van Galovu klopku

Priredio: Dušan Repija
Mesi mora da izbjegne Van Galovu klopku

DOHA - Pred Lionelom Mesijem i Argentinom najveće je iskušenje u dosadašnjem toku Mundijala, jer je Holandija reprezentacija koja je pokazala da ima glavu i rep, pa će sigurno biti težak rival u večerašnjem četvrtfinalu (20 časova).

Šamar od Saudijske Arabije probudio je “gaučose” iz sna i pokazao da nijedan rival neće pasti sam od sebe. Mesi je vidio da je đavo odnio šalu i preuzeo odgovornost, čini se kao nikada ranije, svjestan da mu je ovo posljednja šansa da ušeta u društvo besmrtnih kod Dijega Maradone. Prva od tri prepreke na tom putu je ekipa “lala” sa iskusnim Lujom van Galom na klupi. Jedan od stručnjaka koji je obilježio posljednje tri decenije pjeva fudbalsku “labudovu pjesmu” u Kataru, a sa klupe želi da ode u velikom stilu. Nova generacija momaka u narandžastom igra malo drugačije od prethodnih, ne razmeće se vicom i kreacijom, ali je jako homogena i nezgodna u defanzivi, te ubojita preko Kodija Gakpa, jednog od najprijatnijih iznenađenja prvenstva. U najavi meča Van Gal je otvorenije nego bilo ko ranije naglasio da Mesi ima mane iako je nesporno da je veliki majstor.

- Leo je najopasniji kreativac, može da stvori veliki broj prilika, ali i da sam postiže golove. Međutim, ako ne doprinosi ekipi kada Argentina nije u posjedu, mi u takvim situacijama imamo prednost. Imam plan da zaustavim Mesija, ali vam ga neću otkriti, vidjećete u petak - izjavio je Van Gal.

Danas na SP

Četvrtfinale

Hrvatska - Brazil (16)

Argentina - Holandija (20)

Poseban motiv među Argentincima sigurno će imati Anhel di Marija koji je morao da napusti Mančester junajted zbog holandskog stručnjaka. Kasnije je pričao da je otišao zbog njega, te da je Van Gal najgori trener sa kojim je sarađivao. Nema sumnje da će mu večeras pokušati pokazati da je bio u krivu kada ga je otpisao sa “Old Traforda”. Di Marija se u potpunosti oporavio od povrede zbog koje je propustio meč sa Australijom, ali je novi problem za Lionela Skalonija povreda zadnje lože Rodriga de Pola, čovjeka koji je odigrao sve četiri prethodne utakmice.

Prvi četvrtfinalni meč od 16 časova igraju Hrvatska i Brazil. 

Prema receptu od prije četiri godine Hrvati su stigli među osam najboljih, ali će im danas trebati dosta sreće i najbolja partija od starta Mundijala kako bi se suprotstavili prvom favoritu turnira. Tim Zlatka Dalića sporo je krenuo, ni javnost nije bila zadovoljna izdanjem protiv Maroka, ali su Afrikanci kasnije pokazali da je remi bio realan odnos snaga dvije selekcije. Pobjeda protiv Kanade i pomalo srećni remi sa Belgijom, te rolerkoster sa Japanom... Predstava možda nije bila za deset, ali je ishod savršen. Ono što Hrvate godinama izdvaja od ostalih zemalja okruženja jeste da znaju igrati na rezultat, a to mogu da zahvale sistemu koji gaje, kao i gomili iskustva nosilaca igre. Prvi među jednakim svakako je neuništivi kapiten Luka Modrić koji i u 38. godini drži sve ključeve igre u svojim rukama, odlično ga prate saborci iz minule decenije, dok su se nova lica sjajno uklopila.

- Zadovoljni smo izdanjima, ali možemo još bolje. Naši rezultati pokazuju da smo dobra ekipa. Uvijek smo imali talenat, sada pokazujemo i moć, zajedništvo, ponos... Izgubili smo samo jednu utakmicu nakon Evropskog prvenstva, treba tako da nastavimo i da budemo još bolji. Brazil je uvijek favorit, ali moramo da pokažemo tehničke i fizičke kvalitete. Neće biti lako, ali vjerujem da ćemo vidjeti pravu Hrvatsku - rekao je vezni fudbaler Mateo Kovačić.

Odbrana će biti na posebnom testu jer je praktično nemoguće zaustaviti ofanzivnu liniju “karioka”. Rafinja i Vinisijus Žunior po krilima i Nejmar iza Rišarlisona za sada lakoćom probijaju svaki bedem, a utakmicu protiv Kameruna ne treba uzimati kao reper. Nekadašnji reprezentativac Hrvatske Eduardo da Silva apostrofirao je Vinisijusa kao glavnu prijetnju, a as Reala odao je priznanje svom saigraču iz Reala, Modriću.

- Uvijek me uči raznim stvarima, na terenu i van njega. Pomaže mi svakog dana... Srećan sam što ću igrati protiv njega, pa neka pobijedi bolji tim. I Nejmar mi mnogo pomaže. Rekao mi je po čemu je Svjetsko prvenstvo drugačije od bilo čega drugog. Zapamtio sam to, a kada je zasvirala himna, shvatio sam šta sve to znači - naglasio je Vinisijus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana