Mehmed Baždarević za "Glas" otkriva kako je pronašao Zvezdinog Silasa

Dejan Kondić
Mehmed Baždarević za "Glas" otkriva kako je pronašao Zvezdinog Silasa

PARIZ – Crvena zvezda iz Štutgarta, na pozajmicu, dovela je potencijalno najskuplje pojačanje u istoriji srpskog fudbala, igrača od 10.000.000 evra. U pitanju je Silas Katompa Mvumpa.

Momka iz Demokratske Republike Kongo otkrio je Mehmed Baždarević.

Bh stručnjak još 2018. godine primijetio je nešto u brzonogom ofanzivcu, što do tada niko nije vidio.

U razgovoru za "Glas Srpske", tadašnji trener Pariza, Baždarević, otkrio da je Silas prije šest godina, po dolasku iz Olimpik Alea, radio sa drugim timom drugoligaša iz glavnog grada Francuske i da je bio, faktički, jednom nogom otpisan.

- Kada sam došao za trenera prve ekipe Pariza, otišao sam da vidim tu djecu u drugom timu. Na prvu sam primjetio tog momka, vidio da njemu nije mjesto u drugom timu, da vrijedi malo više. Odmah sam, mimo volje praktično svih u klubu, insistirao da ga priključimo prvoj ekipi. Baš sam insistirao, iako su ljudi iz kluba doveli druge napadače. Mislim da se nisam prevario. Trebalo je biti baš velika neznalica da se u njemu ne prepozna "to nešto". Nešto što nije imao nijedan naš drugi igrač, tako da sam ja i rukama i nogama "kopao" da on dobije ugovor. Nije mu bilo lako u početku, nije imao podršku u klubu. Stvarno sam se potrudio ljudski i trenerski da on dobije šansu. Sve sam učinio da igra i odmah je odgovorio na pravi način i više nikad nije izašao iz ekipe i bio je naš najbolji igrač narednih sedam mjeseci, dok nije otišao u Štutgart. Zvao me je često i govorio da sam mu drugi otac. Sve je vratio na najbolji način i meni i klubu – u dahu je ispričao Baždarević.

Tada mladog Silasa posebno je ganulo to što mu je iskusni stručnjak kupio kopačke.

- Nije imao prave kopačke, klizao se po terenu. Onda sam mu rekao: "Slušaj, otiđi u prodavnicu, kupi sebi najskuplje kopačke, ti si pravi igrač. To ti je od mene poklon." On to nikad nije zaboravio – naglasio je Baždarević. Popularni Meša dodaje da je Silasu pomogao i kad je Kongoanac trebao ostvariti transfer u Njemačku. - Kada je trebao ići, pomogao sam mu i tada i on to zna. Htio sam da ide dalje, u taj Štutgart, da napreduje – rekao je Baždarević.

Nekadašnji selektor reprezentacije BiH ističe da je Crvena zvezda dobila odličnog igrača i vrhunskog čovjeka.

- Mislim da je dolazak u Zvezdu i igranje u Ligi šampiona prava stvar i za klub i za njega. Silas zaslužuje da igra u Ligi šampiona. Ako na "Marakani" bude igrao kako je igrao kod mene, mislim da je Zvezda dobila izuzetnog igrača, da će to biti veliko, veliko pojačanje za "crveno-bijele". Kod mene je igrao centralnog špica u tandemu ili sam naprijed. Poslije toga su ga stavljali na druge pozicije, a kod mene je bio najistureniji igrač. Dečko je koji voli da radi, sluša, voli fudbal, mogao je po cijeli dan biti na terenu. Pakleno je brz, čudo od igrača. Nadam se da još uvijek ima onu brzinu. Nije mi se javljao u posljednje vrijeme, ali uvijek je bio vrlo, vrlo korektan. Ostalo je to prijateljstvo. Sad bih volio da ga čujem, da mu poželim sreću u novom klubu – zaključio je Baždarević.

Beograd

Sam Meša Baždarević kao igrač, ali dodaje i kao trener, trebao je da dođe na "Marakanu".

Sjeća se svih pregvora sa čelnicima kluba iz Ljutice Bogdana.

- Prije pet, šest godina imao sam neke kontakte, pa kad sam radio u Sošou, 2011. godine sam imao isto jedan ozbiljan kontakt sa ljudima iz Zvezde, ali nije došlo do realizacije, ne znam zbog čega. Poslije toga ne. Kao igrač sam 1984. godine imao kontakt sa Draganom Džajićem, falio sam im da budu na krovu Evrope, ali eto, 1991. godine uspjeli su se popeti na tron i bez mene. Bili su to vrlo korektni pregovori, "dva prsta" su falila do realizacije. Tada me je i Hajduk tražio, pa i Partizan. Međutim, Željo je sve učinio da ja ostanem na "Grbavici". Tako su se i završili ti pregovori – prisjetio se Baždarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana