Meč bez golova: Srbija odoljela evropskom šampionu

GS/B92
Foto: Tanjug/AP

Fudbaleri Srbije odigrali su na domaćem terenu protiv evropskog šampiona Španije bez golova u prvom meču grupe četiri "A" divizije Lige nacija.

Španiji je ovo bila prva zvanična utakmica poslije titule u Njemačkoj.

Dva tima su prije večerašnjeg susreta posljednji meč odigrala 2012. godine kada je "crvena furija" slavila rezultatom 2:0 u prijateljskom susretu, dok su prije toga dvaput remizirali 2005. godine u zvaničnim mečevima u kvalifikacijama za Mundijal 2006. godine.

Unaprijed su šampionu Evrope upisana tri boda pred meč u Beogradu, ali su srpski fudbaleri u potpunosti zasluženo stigli do boda na premijeri u elitnom rangu UEFA takmičenja.

Ko i da krivi one koji su bili pestimični? Katastrofalno izdanje na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj praćeno je još gorom atmosferom u srpskom nacionalnom timu.

Pred mečeve u Ligi nacija su se zaređali otkazi selektoru Draganu Stojkoviću, te se pojavile priče da je riječ o svojevrsnom protestu protiv njega.

Piksi je za meč sa "crvenom furijom" mogao da računa na svega 12 od 26 igrača koje je vodio na kontinentalno takmičenje samo nekoliko mjeseci ranije.

Uprkos tome, srpski tim je pokazao igru od kakve nas je odvikao. Naročito u prvom dijelu meča sa Špancima.

Okupljeni klinci na stadionu "Rajko Mitić", iako posjeta generalno nije bila na zavidnom nivou, su sa ushićenjem dočekali najveću mladu zvijezdu svjetskog fudbala Lamina Jamala, a baš je na suprotnoj strani mladost bila jedna od glavnih utisaka.

Od prvog minuta je šansu dobio po desnom boku Kosta Nedeljković, debitovao je Jan Karlo Simić u nastavku, baš kao i nešto stariji Kristijan Belić.

Neka nova lica su možda i doprinijela tome da Srbija poslije dugo vremena nije gledala ko je protivnik sa druge strane, nego je počela da igra kako je zamislila – pa kako bude. I nije bilo loše, naprotiv.

U oba poluvremena Srbija je prva zaprijetila. Već u šestom minutu prvi put kada je Andrija Živković dobio sjajnu dugu loptu, a Samardžić i Lukić dvaput izblokirani.

Nizale su se potom šanse za Ilića i Jovića, a baš će napadač Milana biti jedan od onih koji će uprkos dobrom rezultatu biti itekako razočaran.

"Krivac" je njegov veliki promašaj iz 34. minuta. Maestralno je Luku proigrao Živkovića i ostavio ga u situaciji jedan na jedan sa Rajom, ali je ovaj iz neposredne blizine promašio čitav gol.

To je bila ubjedljvo najbolja prilika na meču u kom je kapitensku traku Srbije po prvi put u karijeri ponio Nikola Milenković. Na drugoj strani je ta čast pripala Daniju Karvahalu koji je upisao 50. meč za Španiju, ali će ga pamtiti samo po problemima koje mu je Veljko Birmančević pravio.

Šteta je što u nekoliko navrata nismo bolje iskoristili brzinu fudbalera Sparte iz Praga.

Daleko od toga da i Španci nisu imali svoje šanse. Nekoliko šuteva Jamala je lako moglo da završi u mreži Srbije, "častio" je Fabijan Ruis jednim nećkanjem, dok se za preostalo pobrinuo Predrag Rajković.

Poslije ovog meča "orlovima" kroz tri dana predstoji još jedan u Kopenhagenu protiv Danske. U grupi je još i Švajcarska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana