Mbape – od Kragujevca do Katara

GS
Foto: Tanjug/AP

Kilijan Mbape rođen je u godini kada je njegova zemlja postala prvak svijeta u fudbalu, a simbolično ili ne, 20 godina kasnije, on je sa Francuskom osvojio Mundijal, tada u Rusiji.

"Kilijan je pričao o fudbalu i na času matematike"  

Mbape je odrastao u predgrađu Pariza, daleko od Monmartra, čak u 19. arondismanu francuske prestonice, u mjestašcu Bondi. Kraj u kome je živio Francuz je nazvao "loncem za kuvanje različitih kultura – francuske, afričke, azijske, arapske, kulture cijelog svijeta".

"U Bondiju zapravo postoji nepisano pravilo koje svi shvataju. Kada hodaš ulicom i vidiš 15 ljudi kako stoje na uglu, a poznaješ samo jednog od njih, imaš izbor: ili da mahneš i produžiš dalje ili priđeš i pozdraviš se sa svima. Ako priđeš i pozdraviš se samo sa onim koga znaš, onda te ostali nikada neće zaboraviti. Znaće kakva si osoba", napisao je Mbape u pismu "Mladim Kilijanima" 2020. godine.

U pomenutom tekstu podelio je iskustvo kada je trebalo da se pozdravi sa fudbalskim stručnjakom Žozeom Morinjom. Poučen iskustvom iz Bondija, važno mu je bilo da drugi ne pomisle da je nepristojan.

"Cijeli život nosim Bondi sa sobom. Na jednoj od Fifinih ceremonija prilikom dodjela nagrada najboljim pojedincima i timovima, bio sam sa roditeljima kada sam vidio Žozea Morinja. Upoznao sam ga ranije, ali on je bio sa prijateljima koje nisam poznavao. Tako da sam imao ovaj Bondi trenutak. Razmišljao sam da li samo da mahnem ili da priđem. Uradio sam ovo drugo", istakao je francuski fudbaler.

Mbape je jedan od skromnijih fudbalera, nije poput Batistute, što sav novac šalje majci, ali je od onih kome rana sportska slava nije pomutila razum. To pokazuje njegovo svjedočenje o fotografiji na kojoj se nalazi okružen posterima Kristijana Ronalda.

Fudbalski put nastavio u Klerfontenu, a zatim u Kneževini Monako u istoimenom crveno-bijelom klubu koji je na titulu šampiona Francuske čekao 17 godina, ali i na mladu fudbalsku zvijezdu koja nije prihvatila pozive popularnijih i uspješnijih klubova poput npr. Čelsija ili Real Madrida. 

U presudnoj utakmici za osvajanje naslova šampiona Francuske, protiv Sent Etjena maja 2017. godine, vođstvo Monaku donio je mladi Kilijan Mbape u 19. minutu igre.

Za seniorsku reprezentaciju Francuske debitovao je 2017. godine na meču protiv Luksemburga u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Mbapeov (ne)očekivan dolazak međ' nas

Godinu i dva mjeseca prije nego što je zaludio fudbalski svijet svojim vragolastim driblinzima na terenima, tada sedamnaestogodišnji Mbape sa brojem 13 na dresu, na "Čika Dači" u Kragujevcu u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igrao je za tim Francuske do 19 godina protiv vršnjaka iz Srbije.

Bio je neuhvatljivo brz na kragujevačkoj travi za, primjera radi, Nikolu Milenkovića i nezaustavljivo snažan pri šutu za Vanju Milinkovića-Savića. U 41. minutu postigao je pobjedonosni gol, a pred kraj meča bez aplauza sa tribina trijumfalno je napustio teren.

Do sada Mbape je još jednom došao u Srbiju. Ovoga puta kao najbolji mladi igrač sa Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine.

Fudbalska zvijezda koja sija punim sjajem igrala je za Pari Sen Žermen u posljednjem kolu Lige šampiona pomenute godine protiv Crvene zvezde.

Na stadionu "Rajko Mitić" u 92. minutu Mbape je postavio konačan rezultat 1:4 kojim su Parižani trijumfovali nad crveno-bijelima, a imao je i asistenciju pri prvom golu i skoro svaki njegov potez na meču propraćen je zvižducima domaćih navijača.

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru zvižduka nije bilo, barem do sada, a fudbaler jednostavnog imena – Mbape, već jednom je išao u susret dugi i posljednjem krugu sanjarenja. Sa prvim zracima ruskog Sunca u njegovo naručje pala je "Boginja". Prigrabio ju je sa samo 19 godina. 

Mbape je u dosadašnjem takmičenju na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu postigao pet golova i upisao dvije asistencije, što ga postavlja na prvu poziciju najefikasnijih fudbalera Mundijala u Kataru. 

U dosadašnjim nastupima na svjetskim šampionatima, Mbape već ima devet golova, još sedam pogodaka ga dijeli od Klozeovog rekorda najboljeg strijelca na Mundijalima.  

Igra Francuske, uprkos velikom broju prvoklasnih fudbalera, bez Mbapea u timu djeluje pomalo neorganizovano. Mladi Francuz nije poput pojedinih fudbalera koji bi da prigrabe loptu i da se "sami igraju", već je nesebično dijeli sa saigračima. 

Njegove lateralne kretnje često zavaraju protivničke fudbalere, te se dešava da oponenti na terenu ne znaju šta da brane, Mbapea ili drugog igrača kod koga je lopta.  

Ponekad, čak i kada u tom svijetu zaista živite, mislite da je san, baš tako se Mbape osjećao dok je bio u Zidanovom autu na putu do kampa Real Madrida.

Ove godine Kilijan Mbape iz Bondija ima priliku da još jednom na javi ostvari san, da osvoji to čudo što se titula svjetskog prvaka zove i to dva dana prije 24. rođendana, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana