Matija Ljujić za “Glas” o vrlinama i manama Ferencvaroša: Borac mora izdržati prvih 15 minuta

Dejan Kondić
Matija Ljujić za “Glas” o vrlinama i manama Ferencvaroša: Borac mora izdržati prvih 15 minuta

BUDIMPEŠTA - “Fradi” je jak, moćan, ali ima i mana, naravno. Borac sprema “operaciju Budimpešta”. Možda Banjalučanima od pomoći budu iskustva srpskog internacionalca u Mađarskoj Matije Ljujića.

Jedan od najiskusnijih igrača Ujpešta kao kapiten izveo je svoje saigrače na stadion najvećeg rivala u minulom kolu mađarskog šampionata. “Ljubičasti” su pali u posljednjim trenucima susreta, poraženi su od Ferencvaroša sa 1:0, a iskusni ofanzivac u razgovoru za “Glas Srpske” analizirao je Borčevog rivala u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Nekadašnji pitomac Partizanove škole ističe da je najbitnije izdržati početni udar.

- Borac može igrati protiv Ferencvaroša uz hrabru igru, dosta trčanja, dosta volje, dosta želje... Gledao sam i Borac, ispratio sam celu utakmicu protiv Ki Klaksvika. Mislim da Banjalučani imaju dobar karakter i najbitnije je da kući odu sa aktivnim rezultatom, pa da probaju pred svojim navijačima napraviti veliko iznenađenje. Ali gledajte, Ferencvaroš je ekipa za respekt. Imaju 25 igrača istog kvaliteta. Možda čak i bolje igraju kada im uđu igrači sa klupe. Tako je bilo i protiv nas. Dosta trče, posebno kad uzmu loptu. Teško je porediti ovaj naš derbi ovde, što smo igrali, i njihove evropske mečeve. Oni mnogo jače ulaze u derbi nego u bilo koju drugu utakmicu. U derbiju daju i više od maksimuma. Mi smo pokušali da se branimo i čekamo neku polukontru ili kontru ili prekid. Nismo imali puno šansi za gol, ali nismo ni iskoristili prilike da ih bolje iskontriramo. Sigurno će i protiv Borca krenuti jako, kod kuće mnogo jako ulaze u utakmice. Mi smo u prvih petnaestak minuta baš bili pod pritiskom, posle smo mi preuzeli inicijativu i kako je meč odmicao, igrali smo bolje sa loptom, ali, opet kažem, nismo stvorili šansu. Tako da je najbitnije preživeti taj uvod. Oni su i protiv Mitjilanda u prvom poluvremenu mogli dati četiri, pet golova. Međutim, kako nisu uspeli u tome, otvorili su se i dobili gol iz kontre. Bekovi im igraju visoko, ka unutra. Kada grade igru, bekovi su im unutra, uopšte ne drže liniju, a krila se rašire na liniju i dobri su jedan na jedan, sa obe strane - istakao je Ljujić.

Neka imena u taboru “zelenih” je posebno istakao.

- Bilo bi dobro da ne igra Aleksandar Pešić, Barnabas Varga nije u formi. Međutim, Adama Traore je opasan. Protiv nas je ušao svež, razigrao se, a naša ekipa je malo fizički pala... Mohamed Abu Fani ima dosta dobar prekid, u stanju je pogoditi igrača “u trepavicu”. Jaki su na skoku, Ibrahim Sise dolazi tu do izražaja, odličan je skakač, dao je Mitjilandu gol - dodao je Ljujić.

Za kraj, 30-godišnji vezista imao je poruku za igrače i navijače Banjalučana.

- Navijaću za Borac, želim momcima svu sreću, da izbace Ferencvaroš. Slobodno napišite, mrzim ih više od Zvezde, ha-ha-ha - zaključio je Ljujić.

Banjaluka

Matija Ljujić dobro poznaje i Banjaluku, sa pionirima Partizana je prije petnaestak godina učestvovao na memorijalnom turniru “Duško Ožegović”. “Crno-bijeli” su tada u finalu nakon penala poraženi od Crvene zvezde na Gradskom stadionu.

- Banjaluka nam je svima ostala u sećanju, uvek ću pamtiti taj grad. Jedva smo čekali da završimo trening ili utakmicu, da idemo da šetamo. Sećam se da je hotel bio blizu centra i da smo odmah posle utakmica i treninga išli da gledamo devojčice, da ih upoznamo. To nam je svima ostalo u sećanju. Dobro, bili smo mladi... Sjajno iskustvo. I danas, kad pričam sa saigračima iz te ekipe, prisetimo se svega. To nam je bio najlepši turnir, a igrali smo po celoj Evropi - rekao je Ljujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana