Matija Gluščević, novopečeni reprezentativac Srbije, za “Glas Srpske”: Nadam se i Evropskom prvenstvu

Dejan Kondić
Matija Gluščević, novopečeni reprezentativac Srbije, za “Glas Srpske”: Nadam se i Evropskom prvenstvu

Širi spisak reprezentacije Srbije, koji je objavio selektor Dragan Stojković, poprilično je iznenadio javnost. Među 35 igrača koji konkurišu za odlazak na Evropsko prvenstvo u Njemačku je i osam momaka koji igraju u Superligi Srbije. Jedan od njih je i najveće otkrovenje srpskog šampionata Matija Gluščević (19).

O brzonogom ofanzivcu kragujevačkog Radničkog Piksi je pričao još u martu. Istakao je da je na radaru i da je jako zanimljiv. Mladi krilni fudbaler u razgovoru za “Glas Srpske” otkrio je kako je saznao da je na spisku, ne mogavši sakriti oduševljenje činjenicom da je među kandidatima za odlazak na Evro, uz dječački iskrenu nadu da će biti i među 26 “orlova” koji će ići u Njemačku.

- Bio sam sa devojkom na bazenu. Posle nekih sat vremena video sam da imam više od 100 poruka na telefonu. Vidim i sestra mi piše, rekoh: “Šta je bilo?”, ona će: “Čestitam, mali!” Još nisam bio svestan: “Šta čestitaš?” Kaže ona: “Pa, pozvan si na širi spisak reprezentacije”. Posle sam i sam to video i u tom trenutku stvarno nisam mogao da verujem da je to realno, ali ispostavilo se da jeste - rekao je Gluščević.

GLAS: Vjerujete li da se možete naći i na konačnom spisku za EP?

GLUŠČEVIĆ: Ovo je veliki uspeh, ako budem i na konačnom spisku, to će biti stvarno neverovatno, videćemo šta će biti. Nadam se i Nemačkoj.

GLAS: Jeste li znali da Vas je selektor i ranije pratio, još u martu?

GLUŠČEVIĆ: U martu sam bio na okupljanju mlade reprezentacije, drugar mi je poslao tekst gde me je selektor Stojković pohvalio. Stvarno mi je bilo zadovoljstvo i privilegija čuti to. Možda sam negde u malom mozgu mislio da može nešto ovako da se desi, ali, realno, bile su male šanse. Selektor je gledao utakmicu i protiv Vojvodine i verovatno je pratio i neke prethodne naše malo jače mečeve, protiv Zvezde, TSC-a i ostalih ekipa, gde sam ostavio stvarno dobar utisak, dao sam dva gola, imao dve asistencije. Došao je protiv Novosađana i uživo da nas gleda. Čini mi se da nikad u istoriji neki selektor nije došao da gleda neku utakmicu Radničkog, ali za sve je zaslužan naš timski rad i tu smo gde jesmo.

GLAS: Kako gledate na tekuću sezonu, koja je bukvalno kao iz snova, na ličnom planu, ali i generalno? Radnički je prvi put u istoriji izborio plasman u Evropu.

GLUŠČEVIĆ: Da nam je neko rekao na početku, posle šest, sedam poraza da ćemo se boriti za Evropu, verovatno bismo pomislili da je lud. Međutim, ništa nam nije palo sa neba. Svaki trening, svaka kap znoja koju smo prolili, sve se isplatilo na kraju. Kada smo bili na pripremama, trener Feđa Dudić nam je rekao: “Momci, zapamtite šta će biti na kraju sezone. Ceo grad će pričati o vama, jer ćete to i zaslužiti!” Trenirali smo baš jako. Posle nekih treninga čak su nam se i noge tresle, nismo mogli stajati na terenu. Možda je izgledalo suludo tada, jer smo na polusezoni bili deseti, da ne pričam o početku. Sve ekipe sa vrha su nam bežale po 15-20 bodova, ali naš rad se isplatio. U drugoj polusezoni, u regularnom delu, ako ne računamo Zvezdu na “Marakani”, izgubili smo samo jednu utakmicu, protiv Mladosti u Lučanima. To je najlošija utakmica koju smo odigrali.

GLAS: Ostaje li žal za plasmanom u finale Kupa Srbije?

GLUŠČEVIĆ: To je fudbal, nekad dobiješ, nekad izgubiš. Imali smo veliki motiv protiv Vojvodine, ali nismo bili na našem nivou u tom susretu zbog velikog broja mečeva koji smo odigrali pre toga. Bio je baš zgusnut raspored, odigrali smo sedam utakmica u 20 dana. Bili smo, da tako kažem, izduvani, umorni. Imali smo utisak kao da igramo dan za danom, bukvalno. Vojvodina je bila bolja, ali nisu stvorili sad neke kolosalne šanse. Imali su dve prave šanse, više loptu u posedu. Da nismo ostali praktično sa igračem manje, jer je naš Dilan Ortiz samo statirao zbog povrede, ne verujem da bi nas Novosađani dobili. U tom 91. minutu njihov štoper je došao u napad i dao gol. Posle utakmice svima nam je bilo teško, jer nismo zaslužili da ispadnemo, ali opet kažem, to je fudbal. Sve nam se vratilo u prvenstvu, jer smo kolo pre kraja izborili Evropu.

GLAS: Kakvi su Vam dalji planovi, hoćete li ostati u Radničkom ili ćete otići u neki od klubova koji Vas traže, pominju se Crvena zvezda, Partizan, brojni inostrani timovi?

GLUŠČEVIĆ: Rano je za priču o tome. Sezona još nije završena. Pričaću na kraju sa upravom kluba. Voleo bih da odigram sa Radničkim neko kolo u Evropi, pa tek onda da odem, ali nije to na meni. Videću šta će uprava odlučiti. Tačno je, imam ponude Zvezde i Partizana, ne odbacujem mogućnost da pređem u neki od ta dva kluba, ali ja bih pre da se oprobam u inostranstvu, u nekoj jačoj ligi, gde bih još više fudbalski sazreo.

Stojkovićev izbor

Na širem spisku reprezentacije Srbije za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj nalaze se: golmani: Vanja Milinković Savić, Predrag Rajković, Đorđe Petrović, Aleksandar Jovanović; odbrana: Nikola Milenković, Strahinja Pavlović, Miloš Veljković, Srđan Babić, Strahinja Eraković, Uroš Spajić, Nemanja Stojić, Jan Karlo Simić; sredina: Nemanja Gudelj, Dušan Tadić, Andrija Živković, Sergej Milinković Savić, Filip Kostić, Saša Lukić, Filip Mladenović, Ivan Ilić, Nemanja Maksimović, Nemanja Radonjić, Mijat Gaćinović, Lazar Samardžić, Saša Zdjelar, Srđan Mijailović, Samed Baždar, Aleksandar Ćirković, Veljko Birmančević, Matija Gluščević; napad: Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović, Petar Ratkov, Luka Jović i Mihailo Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana