Matej Deket, prvi strijelac pionirskog šampionata BiH: Najdraži golovi u derbijima

Darko Dragičević
Matej Deket, prvi strijelac pionirskog šampionata BiH: Najdraži golovi u derbijima

BANjALUKA - Mladi kapiten pionirske ekipe Borca i reprezentacije BiH Matej Deket skrenuo je pažnju na sebe tokom jesenje polusezone i potvrdio da se radi o velikom talentu.

Naime, on je u prvenstvu BiH za pionire postigao 26 golova i prvi je strijelac takmičenja. Uz to istakao se i golovima za reprezentaciju.

Deket posebno može da bude ponosan na činjenicu da je golove davao posebno u derbijima protiv Sarajeva, dok je najviše “nastradao” Igman u dva meča.

- Nisam očekivao ovakav golgeterski saldo. Na startu sezone sam imao jasan cilj: 25+ golova. Nisam očekivao da ću taj cilj ispuniti već u prvom dijelu sezone. Što se tiče Igmana, da to mi je lični rekord, gdje sam postigao šest golova. Golovi su mi dragi na svakoj utakmici, ali posebno na derbijima, gdje sam protiv Sarajeva tri puta zatresao mrežu na dvije utakmice protiv njih, takođe protiv Željezničara iz Sarajeva dva puta sam tresao mrežu u dvije utakmice. Tako da mi ti golovi donose posebnu radost. Jednako sam srećan i kada dobro asistiram saigračima, a u ovom dijelu sezone imam više od 10 asistencija - ponosan je na svoj učinak Matej.

Fudbal je za Deketa bio ljubav na prvi dodir.

- Počeo sam da treniram fudbal sa pet godina. Prvo su me roditelji vodili u školu sporta, a htio sam da idem samo onim danima kada se igrao fudbal, tako da sam se već tada opredijelio. Roditelji mi kažu da sam loptu zavolio na prvi pogled, tj. kada sam je prvi put šutnuo nisu me više mogli odvojiti od nje.

Matej dolazi iz fudbalske porodice. Otac Zoran i stric Goran su tokom karijere najviše nastupali za Ljubić i Borac.

- Tata i stric mnogo utiču na moj fudbalski razvoj, tu su da mi daju savjet, podršku kad treba. Ipak to nekad predstavlja i određeno opterećenje, jer želim da gradim svoju fudbalsku priču. Zato se trudim da na terenu dajem maksimum i da teren o meni govori. Potičem iz sportske porodice, tako da je to naš način života i to je valjda bio logičan put. Moram da kažem da me roditelji maksimalno podržavaju i hvala im na tome. Oni su moji najveći navijači, ali i kritičari - dodao je mladi igrač.

Kapiten Borca ide stepenicu po stepenicu i ne pravi velike planove za budućnost. Ipak jedan san može da se ostvari u skorijoj budućnosti.

- Svi planovi su mi u vezi sa Borcem. Želim da još godinama ostanem u klubu koji volim i najveća želja mi je da narednih godina istrčim na Gradski stadion za prvi tim i da u najdražem dresu pružim što bolje partije. Da bih to ostvario, svjestan sam da je preda mnom još puno rada i odricanja, ali sam uvjeren da mogu ostvariti taj san -  otkrio je svoju želju.

Pioniri Borca su nakon 19. kola na petoj poziciji sa 38 bodova.

- Dosadašnjim dijelom sezone sam zadovoljan, borićemo se za što bolji plasman u nastavku. Sarajevo je trenutno lider, bježi nam devet bodova. Ima još dosta utakmica i želimo da popravimo svoj trenutni položaj - istakao je Deket.

O njegovim partijama dovoljno svjedoči i činjenica da je kapiten U 15 reprezentacije i da i u njoj briljira. Naime na UEFA razvojnom turniru je postigao pet golova na isto toliko mečeva, dok je ove godine proglašen i za najboljeg igrača na turniru “Josip Katalinski Škija”.

- Velika mi je čast biti reprezentativac, a pogotovo kapiten jedne selekcije. Naravno, kolika je privilegija, tolika je i obaveza, jer se trudim uvijek dati maksimum. Moji dosadašnji nastupi za reprezentaciju su bili jako uspješni, odigrao sam dobre utakmice u reprezentativnom dresu i nadam se da će tako biti i ubuduće. Potrudiću se da nastavim u istom ritmu - izjavio je na kraju kapiten ekipe.

Bilbija fudbalski uzor

Moj fudbalski uzor je Nemanja Bilbija, kapiten Zrinjskog i reprezentativac BiH. Nemanja igra istu poziciju kao i ja, puno učim od njega, gledajući ga na TV. Kod njega mi se najviše sviđa što mu je lijeva noga jača, kao i meni i što ima taj takozvani “njuh” za gol, uvijek je na pravom mjestu. Poznajem ga i lično i jako mi se dopada i kao stariji drug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana