Lil postao fabrika novca

Priredio: D. Dragičević
Lil postao fabrika novca

LIL - Francuski Lil može da se pohvali sjajnim transferima u posljednjim godinama. Sportski menadžment ekipe na čelu sa Luisom Kamposom uradio je veliki posao i gotovo svake godine ostvario vrhunski transfer od kojeg klub može da živi u sezoni.

U posljednjih deset godina ekipa je uvijek imala nekog u izlogu za prodaju. U pregovorima su izuzetno nepopustljivi i i te kako znaju da cijene svoje igrače koje nikad nisu pustili ispod tržišne vrijednosti. Zbog toga je poslovanje kluba redovno u plusu.

Posljednja velika prodaja bio je defanzivac Leni Joro koji je otišao u Mančester junajted za 62 miliona evra. Zarada kluba može da ide i do 70 miliona, jer imaju još dogovorene bonuse za sve uspjehe koje bi igrač napravio u engleskom timu.

Lil nije žurio sa prodajom svog defanzivca iako ga je tražio i Real Madrid. Šampion Evrope nije želio da se zalijeće nakon transfera Kilijana Mbapea i nudio je 40 miliona, a nepokolebljivi Francuzi nisu pristajali na tu ponudu. Tražili su više i dočekali, iako je sam igrač imao veliku želju da pređe u Španiju.

Tako je francuski klub ostvario treći najveći transfer u istoriji kluba nakon Nikolasa Pepea i Viktora Osimena, koji su bukvalno “eksplodirali” u Lilu.

Prvi je dostigao transfer vrijedan 80 miliona evra, nakon što je Arsenal platio obeštećenje za igrača koji nije uspio da se nametne na Emiratima i bio je veliko razočarenje.

Osimen je bio drugi najveći transfer. Prešao je u Napoli za 77,5 miliona evra. Napadač je inače u Lil došao za 22,5 miliona i tako je klub ostvario sjajnu zaradu nakon što je Osimen imao fantastičnu sezonu. On je nastavio sa dobrim partijama, a zanimljivo je da će Lil dobiti dodatni novac ako on potpiše za PSŽ, jer ima klauzulu u ugovoru koju će ekipa iskoristiti.

Tokom protekle decenije ne postoji klub koji je stvorio pozitivan bilans kao što je Lil, koji je na transferima imao neto prihod od 321,5 miliona evra. Na prodaju Pepea, Osimena i Jora treba dodati i onu Svena Botmana. Bivši fudbaler Real Madrida Eden Azar još je jedan od igrača koji se nalazi na listi, pošto je Čelzi 2012. godine potrošio 35 miliona evra na njegove usluge. Rafael Leao je otišao za 35 miliona evra Milanu, pošto je godinu dana ranije besplatno došao na sjever Francuske.

U klubu već imaju novu zlatnu koku. To je napadač Džonatan Dejvid, čija je tržišna vrijednost između 40 i 50 miliona evra, a već je na meti vodećih timova.

A white text with black textDescription automatically generated

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana