Kup Banjaluke: VAR na finalu

Darko Pašagić
Kup Banjaluke: VAR na finalu

BANjALUKA – Finale Kupa Banjaluke za 2024. godinu u kojem će se danas od 18 časova na Gradskom stadionu sastati drugoligaš Naprijed i prvoligaš Željezničar Sport tim ući će u istoriju fudbala Republike Srpske i BiH, jer će na ovom meču biti prvi put na zvaničnoj utakmici biti testirana VAR tehnologija.

- Ovo je prva u nizu utakmica za edukaciju 12 sudija koji su do sada prošli testiranje i za svakog od njih biće jedan meč. Ostatak tih test mečeva biće odigrani u Trening centru Fudbalskog saveza BiH u Zenici. U ovom periodu teško je pronaći protivnike, a još bolje je ako imamo priliku da na jednoj takmičarskoj utakmici kao što je duel Naprijeda i Željezničar Sport tima možemo da radimo trenutni stepen edukacije. Uz sve to i oprema je trenutno tu, u Banjaluci. Dakle, nije zvanična upotreba VAR tehnologije još uvijek, jer je ovo faza edukacije. Nama se ukazala prilika da odemo korak dalje u edukaciji – istakao je VAR projekat menadžer i FIFA instruktor VAR-a Ognjen Valjić. 

Inače, Kup Banjaluke igra se povodom krsne slave grada, Spasovdana, koji je ove godine u četvrtak, 13. juna. Finale se po običaju igralo tog dana, alin je sada na zahtjev klubova termin pomjeren unaprijed, jer su ligaška takmičenja već završena.

Ova utakmica će imati i humanitarni karakter, jer će sav prihod biti namijenjen za liječenje mladog Banjalučanina Sergeja Stupara. 
Kup Banjaluke igra se od sezone 1996/97, a najviše uspjeha imao je Borac, koji je 10 puta osvajao pehar. "Željo" je tri puta bio pobjednik, a Naprijed jednom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana