Kreće novo izdanje Lige šampiona: I Zvezda dio istorije

G.S.
Foto: G.S.

TORINO - Utakmicama Juventus - PSV i Jang Bojs - Aston Vila (obje od 18.45 časova) počinje nova sezona, ali i novo izdanje fudbalske Lige šampiona, u kojem će i Srbija imati predstavnika - Crvenu zvezdu.

Promjena formata i proširenje najelitnijeg klupskog takmičenja zamišljeni su da se svide i bogatim i siromašnim predstavnicima evropskog fudbala te da unesu više zanimljivosti u samo takmičenje. Sigurno je da će se bogati još više obogatiti i da će igrači imati više utakmica u već gustom rasporedu. 

Najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenja ove sezone imaće 36 ekipa, umjesto dosadašnje 32, a svaki tim će odigrati po osam utakmica. Najradikalnija promjena je napuštanje grupnog sistema takmičenja koji je do sada uključivao osam grupa po četiri ekipe. Navijači će gledati takmičenje koje podsjeća na ligaško, ali zapravo to nije. Svaki bod, ali i svaki gol biće izuzetno bitni, jer će odlučivati o plasmanu na tabeli koji vodi u eliminacionu fazu. 

Osam najboljih klubova u ligaškom dijelu takmičenja obezbijediće plasman u osminu finala, dok će preostalih 16 ekipa igrati baraž za popunu preostalih osam mjesta. Timovi koji se nađu između 25. i 36. pozicije ostaju praznih ruku i završavaju takmičenje. Najbolji i najskuplji timovi dobiće satisfakciju većeg profita od ulaznica, TV prava, reklama i medijske pokrivenosti. 

Engleski prvak Mančester siti, šampion Evrope iz 2023. godine, najveći je favorit za osvajanje Lige šampiona, a prati ga aktuelni šampion Real Madrid. To je računica statističke kuće OPTA, odnosno njenog superkompjutera koji svoja predviđanja temelji na bazi različitih statističkih parametara. Po njima, Siti ima 25,3 odsto šanse da osvoji Ligu šampiona ove sezone, dok se šanse Reala procjenjuju na 18,2 odsto. Šampion Italije Inter prošle sezone je igrao sjajan fudbal, ali je u osmini finala naletio na Atletiko Madrid. 

Ove sezone bi mogao da ide dalje, a superkompjuter ga tretira kao trećeg favorita za osvajanje i daje mu šanse od 10,9 odsto. Slijede Arsenal (6,3%), Bajer Leverkuzen (5.4%), Barselona (5,2%), Liverpul (4,2%), Bajern Minhen (4,1%), PSŽ (4.1%)...

Prošlosezonski finalista, Borusija Dortmund ima svega 2,4 % šansi, koliko i Lajpcig, a finalista iz 2014. i 2016, Atletiko Madrid, još manje - 2,2. OPTA smatra da devet klubova nema apsolutno nikakve šanse da osvoje Ligu šampiona, pa čak ni promil - uz njihova imena stoji 0%. 

Tu spadaju i dva kluba koja predstavljaju region: Crvena zvezda i zagrebački Dinamo. Uz “crveno-bijele” i “modre” tu spadaju Seltik, Salcburg, Šturm, Brest, Šahtjor, Slovan Bratislava i Jang Bojs. Prema predikcijama stručnjaka, izabranici trenera Vladana Milojevića nemaju velike šanse da se probiju u završnicu takmičenja. 

Statistike ukazuju da Crvena zvezda ima svega dva odsto šansi da se plasira među osam najboljih ekipa, dok su prognoze nešto optimističnije kada je u pitanju borba za proljeće u Evropi - procjenjuje se da beogradski klub ima 25% šansi da završi među 24 ekipe.

Parovi:

Juventus - PSV (18.45)
Jang Bojs - Aston Vila (18.45)
Milan - Liverpul (21)
Bajern - Dinamo (21)
Real Madrid - Štutgart (21)
Sporting - Lil (21)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana