Kontroverzni političar koji je udario sudiju: Ko je Faruk Kodža?

GS
Foto: AFP

Pravi fudbalski zemljotres desio se nakon meča Ankaragučua i Rizespora, a za sve je kriv Faruk Kodža. Ko je ovaj kontroverzni političar iz Turske?

Kada je u nadoknadi vremena drugog poluvremena Adolfo Gaič postigao gol za izjednačenje u meču Rizea i Ankaragučua, vidjeli smo pravi haos. Čim je poznati sudija Halil Umut Meler odsvirao kraj na teren je upao predsjednik kluba iz prestonice Turske i krenuo da ga udara pesnicama u glavu. Nakon toga je ubrzo prekinuto takmičenje u turskoj Superligi, a sam Kodža je priveden. Ali ko je ovaj kontroverzni predsjednik kluba? 

Rođen u jednom predgrađu Ankare, Kodža je zapravo jedan od osnivača Partije Pravde i Razvoja. On je bio u centru zbivanja kada su nekadašnji predsjednik i premijer Turske Abdulah Gul i sadašnji predsjednik i nekadašnji gradonačelnik Istanbula Redžep Tajip Erdogan osnivali partiju koja već godinama, duže od decenije, dominira Turskom, prenosi Mondo.

Na početku ove sezone Kodža je bio u centru pažnje kada je za trenera kluba postavio legendarnog Emrea Belozoglua, a ima iskustva i u radu sa Srbima. Sada je u njegovoj ekipi štoper Uroš Radaković, izdanak omladinske škole Crvene zvezde i bivši mladi reprezentativac Srbije sa iskustvom igranja u Italiji, Rusiji, Kazahstanu i Poljskoj. Za Ankaraguču je prije nekoliko sezona nastupao i Luka Adžić, a Kodža je prošle sezone dobio nagradu zbog koje sada bride obrazi svima u Fudbalskom savezu Turske i u rukovodstvu lige.

Nasilnik koji je napao i izudarao sudiju Halila Umuta Melera, inače priznatog djelioca pravde koji je redovan na mečevima Lige šampiona, dobio je 2022. godine nagradu za fer plej Fudbalskog saveza Turske! 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana