KI Klaksvik najljepša evropska fudbalska priča ovog ljeta: Lekcije i za klubove iz BiH

G.S.
KI Klaksvik najljepša evropska fudbalska priča ovog ljeta: Lekcije i za klubove iz BiH

KLAKSVIK - Senzacija. Čudo kakvo valjda samo fudbal može režirati. KI Klaksvik je oborio sve fudbalske teoreme i definicije, uspio nemoguće i postao prvi klub sa Farskih ostrva koji je osigurao jesen u Evropi.

Očitali su “ribari”, kako ih fudbalski stručnjaci sa ovih prostora vole nazvati, na neki način lekciju i klubovima iz BiH, jer su uspjeli u onome što ovdašnji timovi (još) nisu, ulazak u jednu od grupa evropskih kupova. Tim koji je na prethodnom koraku pomrsio konce mađarskom Ferencvarošu eliminisao je i švedski Heken poslije penala čime se plasirao u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona i tako obezbijedio minimum plasman u grupnu fazu Lige konferencije. Junak u regularnom dijelu bio je Arni Fredriksberg, dok je na penal ruletu golman Džonatan Johanson odbranio jedan udarac sa “kreča” i uz još jedan promašaj Šveđana poveo svoj tim do neslućenih visina gdje nijedan tim iz države od svega 54 hiljade stanovnika, pogotovo grada Klaksvika koji broji svega 5.000 ljudi nikad nije bio. Dio tima koji je ispisao najljepšu fudbalsku priču ovog ljeta je i jedan Srbin, 29-godišnji Deni Pavlović, koji je seniorsku karijeru počeo 2012. u Čukaričkom, a igrao je još za Voždovac, Zetu i Novi Pazar prije nego što se 2018. preselio na Farska ostrva.

- Osećaj je čudesan! Potajno smo se nadali, ali ko je mogao da predvidi ovakav rasplet? Da nismo verovali ne bismo ni išli na put, izlazili na teren... Pa, zar nije u prirodi svakog sportiste da veruje u sebe bez obzira na težinu zadatka? Nismo potcenjivali rivale niti davali grandiozne projekcije, ali smo verovali. Trener nam je ulivao samopouzdanje, isticao veru u nas. I pre Hekena, i pre Ferencvaroša - rekao je Pavlović.

Naredna prepreka je Molde. Euforije nema, već se tim okrenuo rivalu iz Norveške.

- Neophodno je da ostanemo s obe noge na zemlji, da se koncentrišemo i fokus usmerimo na Molde. Eto, šta je sudbina, naš trener je Norvežanin, nekadašnji igrač upravo Moldea... Biće to zanimljiv dvomeč, a jasno vam je da ne razmišljamo o drugoj opciji osim borbi - istakao je Pavlović.

Vremenske prilike na Farskim ostrvima neće ići u prilog gostujućim ekipama.

- Auuu! Ovde je uglavnom kiša, duva vetar...Ukoliko porani, mogao bi i sneg da dočeka goste. Ne bi me iznenadilo čak i da ne bude uslova za igranje sredinom decembra - zaključio je Pavlović.

Direktori

Ekipe sa Farskih ostrva mnogi na našim prostorima u šali nazivaju ribarima, konobarima, aludirajući na amaterski nivo bavljenja fudbalom. Pavlović se ne osvrće puno na tu priču.

- Na Farskim ostrvima zaista svi koji igraju fudbal i rade druge poslove. Razlika u Klaksviku je što ekipu čine stranci i reprezentativci, ali čak i reprezentativci imaju druge poslove. Jednostavno su navikli. Za razliku od igrača u drugim klubovima u našem su uglavnom svi na pozicijama, rade dobre poslove. Mahom su svi direktori ili na rukovodećim pozicijama, izuzetak je jedan igrač koji je električar. Ipak, svi su poštovani u društvu zbog fudbala i rezultata - rekao je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana