Stepanovići za Glas o uspomenama na legendarnog Krištofa Dauma

Dejan Kondić
Foto: G.S.

FRANKFURT - Sa životne scene sišao je jedan od najkontroverznijih trenera u posljednjih tridesetak godina, legenda Bundeslige i nesuđeni selektor Njemačke Krištof Daum (70).

Stručnjak neobično koloritnog života bolovao je od kancera posljednjih godina, zbog čega se povukao iz javnosti. Daum nije imao veliku igračku karijeru, međutim, krajem osamdesetih postao je šef stručnog štaba Kelna i ubrzo se izborio za svoje mjesto pod suncem. “Jarčeve” je vodio od 1986. do 1990. i u tom periodu dva puta bio viceprvak Njemačke. 

Najveći uspjeh u karijeri Daum je napravio u sezoni 1991/92. sa Štutgartom, kada je osvojio titulu ispred Dortmunda usljed bolje gol-razlike. 

Njegov veliki rival u to vrijeme bio je srpski stručnjak Dragoslav Stepanović, koji je sa svojim Ajntrahtom završio na trećem mjestu u jednoj od najluđih završnica Bundeslige ikada. Popularni Stepi u razgovoru za “Glas Srpske” izrazio je žal zbog odlaska velikog stručnjaka i bonvivana.

- Znali smo se jako dobro, on je u tom posljednjem kolu u Leverkuzenu dobio penal koji nije postojao i postao prvak, a ja u Roštoku nisam dobio penal, koji je postojao, i završio sam kao treći. Bili smo veliki rivali. Ja sam ga dobio tada u Štutgartu sa 2:1 i mi smo marširali ka tituli, ali nismo uspeli. Bio je veliki trener. Zajednički prijatelj mi je rekao da Krištof neće doživeti Božić ove godine - istakao je Stepanović. 

Njemački fudbalski savez potpisao je ugovor sa njim, trebalo je da preuzme reprezentaciju nakon neuspjeha na Evru 2000. A onda je uslijedio šok od kojeg se nikada nije oporavio: mediji su objavili da je učestvovao u orgijama sa nekoliko prostitutki i puno droge. 

Branio se neko vrijeme, ali kada je stigla prijetnja da će završiti na robiji - priznao je. 

- Bajernov Uli Henes je bio jedan od onih koji su otkrili da Daum uzima kokain. Henes je bio taj koji je sprečio da Krištof napravi još veću karijeru. Tada je rekao da bi trebalo da se pripazi jer Daum koristi beli prah - dodao je Stepanović. 

Riječ je preuzela Stepanovićeva supruga Jelena koja je ispričala jednu anegdotu sa zajedničkog druženja na Tajlandu.

- Sedelo je nas 12 za stolom i počela je priča, ko je bolji trener Stepi ili Daum, koji je uvek bio nekako miran. Nabio se u ćošak, slabo je komunicirao sa svima. Ja mu tada kažem: “Ajde, Krišofe, majke ti, prošlo je 30 godina od toga, priznaj koliko ste platili sudiju da vam svirne penal?” Skočio je od stola, bacio tanjir, nije hteo da se vrati, da večera, koliko sam ga iznervirala - otkrila je Jelena Stepanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana