Iz Dohe za “Glas” urednik sportske redakcije Tanjuga: Kad jednom prođemo u drugi krug...

Željko Vučković, urednik sportske redakcije Tanjuga
Iz Dohe za “Glas” urednik sportske redakcije Tanjuga: Kad jednom prođemo u drugi krug...

“Laku noć, dame i gospodo. Eto, i ova predstava je završena. Nadam se da ste uživali u njoj. Bilo je zadovoljstvo “glupirati” se za vas sve ove godine”.

Čuveni stihovi legendarnog Đoleta Balaševića iz pjesme “Odlazi cirkus” odzvanjaju mi u glavi dok ispraćamo fudbalere Srbije iz Dohe u Beograd.

Ova scena ispred hotela “Riksos”, odmah pored stadiona “974” na kojem je izgubljena još jedna mundijalska bitka od Švajcarske, definitivno ne u našim glavama odsvirala kraj snova o drugom krugu i dalje - četvrtfinalu, polufinalu...

Ne, naravno da nismo cirkus, da ne bude zabune, ali da smo se “glupirali” bogami jesmo, a najmanje pet puta smo kažnjeni za “glupe greške” - dva neuspjela ofsajda protiv Kameruna i sva tri primljena gola od Švajcaraca.

Prvi gol Kamerunaca i Brazilaca neka ide pod kategoriju “loša sreća”, a za majstoriju Rišarlisona kapa dole, mada su i tu Veljković i Pavlović “sjedili u krilu golmanu” umjesto da izađu na blok.

Pitam se, hoću li uopšte dočekati da moja reprezentacija uđe u drugi krug. Ovo mi je treći Mundijal, nisam dobio “poziv selektora” samo za Južnu Afriku, jer nisam “igrao u klubu” i - uvijek gorčina u stomaku na kraju.

Holandija, Argentina i Obala Slonovače u Njemačkoj, Švajcarska i Brazil u Rusiji, opet oni ovdje u Dohi, plus Kamerunci.

Prije polaska kratak razgovor sa Piksijem, nije baš raspoložen, ali nije ni potonuo kao tokom meča sa Švajcarcima. Kaže da će naravno za Beograd, mada zna da bi mnogi željeli da ode u Pariz.

I to je sada pitanje svih pitanja ili odgovor na sva pitanja. Možda ga definitivno dobijemo već danas u Staroj Pazovi, kada drži konferenciju za medije.

Lično, nemam dilemu, volio bih da Piksi ostane. Promijenilo se mnogo selektora posljednjih godina, ali niko nema njegovu harizmu.

Danas na SP

Osmina finala

Japan - Hrvatska (16)

Brazil - Južna Koreja (20)

Ima ono nešto, uvijek je imao, kao igrač i kao trener. Njegov odlazak značio bi opet i novi početak - a malo je vremena do marta i novih kvalifikacija, mada, zaista, protiv Litvanije, Crne Gore, Mađarske i Bugarske ne bi trebalo da bude problema i konačno odemo na Evropsko prvenstvo.

Pa da tamo, u Njemačkoj, krenemo sa “loženjem ispočetka”. A želje se znaju - drugi krug.

Poslije svih ovih bolnih poraza citiraću nedavnu izjavu Dejana Savićevića (nekako Dejo i Piksi uvijek idu u tandemu), koji je rekao da će Srbiji biti teže da prođe u drugi krug Mundijala, nego poslije do četvrtfinala, polufinala...

I bio je Genije u pravu! Jednom majstor, uvijek majstor, na terenu i van njega...

I zato, kad jednom prođemo drugi krug - niko nas neće moći zaustaviti do kraja. Daj Bože, a Njemačka i EVRO su za samo godinu i po.

Nadam se i sa Piksijem i sa mnom... Ostajem u Dohi zaključno sa osminom finala, uvijek vežem svoj boravak sa reprezentacijom, a sada smo čekirali smještaj najmanje do osmine finala. Neka i to bude znak koliko smo vjerovali u Piksijeve “orlove” (ne pitajte koliko košta, skupo, preskupo).

Za kraj, prognoza ili glasno razmišljanje, projektovano polufinale, ako konačno prestanu iznenađenja, je Brazil - Argentina, odnosno na drugoj strani Portugalija ili Španija protiv Francuske ili Engleske.

Finale Brazil - Francuska zvuči najrealnije, ali najviše bih volio Argentina - Portugalija.

Argentinci prave fantastičnu atmosferu, Portugalci ne zaostaju mnogo, a bio bi to savršen način da Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo u direktnom duelu, na oproštaju od mundijala, odluče ko je GOAT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana