Istorijski uspjeh, Borac pred ulaskom u Ligu Evrope

Darko Dragičević
Istorijski uspjeh, Borac pred ulaskom u Ligu Evrope

BANjALUKA – Slave Banjaluka i Republika Srpska! Fudbaleri Borca napravili su istorijski uspjeh i plasirali su se u plej-of Lige Evrope pošto su revanšu trećeg kola kvalifikacija savladali šampiona Farskih Ostrva KI Klaksvik 3:1.

Noć za pamćenje na Gradskom stadionu! Borac je ostvario željeni rezultat u drugoj utakmici i došao do plej - of faze Lige Evrope. U narednom kolu igraju protiv mađarskog Ferencvaroša za plasman u grupu Lige Evrope.

Prva utakmica igra se 22. avgusta na ”Grupama Areni” u Budimpešti, dok je revanš najvjerovatnije na banjalučkom Gradskom stadionu zakazan za sedam dana kasnije. Čak i u slučaju poraza u tom dvomeču Banjalučani će nastaviti tamičenje u Evropi i to u grupnoj fazi Lige Konferencija, gdje su samim plasmanom zaradili 3.1 milion evra. 

Poslije uvodnog ispitivanja snaga prvi su zaprijetili domaći u 16. minutu, ali je udarac Jove Lukića izblokiran i lopta je otišla u korner. Poslije ubacivanja iz ugla, David Čavić je petom proigrao Nikolu Srećkovića, koji je sa lijeve strane iskosa po zemlji savladao golmana gostiju Marka Fabricijusa Jensena.

U nastavku prvog dijela izgledne prilike za Banjalučane imali su Lukić u 32. i kapiten Srđan Grahovac u 44. minutu, ali se rezultat nije mijenjao.

Borac je bio bolji rival, ali je u 53.minutu još jednom pokazao slabost u branjenju prekida. Prvi ozbiljniji napad gosti su krunisali golom, a nakon ubacivanja na mjestu je bio Deni Pavlović koji je neometan donio izjednačenje.

Nikola Srećković je još jednom zatresao mrežu rivala ali je gol na intervenciju iz VAR sobe poništen zbog nedozvoljene situacije. Uslijedio je veliki pritisak Borca, koji je krenuo po drugi gol ali se istakao sjajnim odbranama istakao Mark Jensen.

Prosto je čudo šta je sve odbranio golman Ki Klaksvika. U 69.minutu imao je dvije sjajne intervencije. Prvo je odlično odbranio pokušaj Juraja Karoline, da bi u nastavku zaustavio i udarac Zorana Kvržića. Šest minuta kasnije još jednom se istakao čuvar mreže gostiju nakon pokušaja Srđana Savića.

Ipak i on je bio nemoćan u 83.minutu. Esmir Hasukić je odlično odložio loptu upravo za Savića koji je preciznim udarcem pogodio za 2:1 i erupciju oduševljenja na Gradskom stadionu. Uprkos potpunoj dominaciji domaći tim nije uspio da postigne gol do kraja meča pa se otišlo u produžetke.

I odmah na startu novo slavlje. Bart Majers je pogodio na kon ubacivanja  za 3:1 pa je Gradski stadion opet „proključao“ jer je Borac došao do toliko željenog rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana