Goran Ristić, fudbalski trener iz Srpske: Kina želi da bude velesila

Dejan Kondić
Goran Ristić, fudbalski trener iz Srpske: Kina želi da bude velesila

Put kojim se rjeđe ide. Tako nešto za sebe je odabrao Goran Ristić, 37-godišnji trener iz Republike Srpske, koji sa UEFA B licencom već tri i po godine obučava mlade kineske fudbalere.

Nekadašnji igrač brčanskog Jedinstva i mnogih drugih klubovima u BiH i Srbiji trenerskim poslom je počeo da se bavi 2008. godine kada je preuzeo Crvenu zvijezdu iz Obudovca.

Još je vodio Dinamo iz Prijedora jednu godinu, a selekciju kadeta Zvijezde Gradačac četiri godine sa kojom je bio prvak kvalitetne lige BiH i vicešampion u dva navrata. Bio je i pomoćnik Amiru Durgutoviću u šamačkom Borcu, a 2019. godine preselio se u Kinu. U intervjuu za “Glas Srpske” ispričao je svoju priču.

- Prvu godinu radio sam u srednjoj školi kao fudbalski trener, poslije toga otišao sam u osnovnu školu. U Kinu sam otišao posredstvom prijatelja koje znam iz fudbala, a koji sam profesionalno igrao. Oni su tamo počeli da rade kao treneri i pitali su i mene da li sam zainteresovan. Pristao sam i nisam se pokajao - istakao je Ristić.

GLAS: Kako se Vama čini rad u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu?

RISTIĆ: Za mene je velika čast i privilegija, ali i veliki izazov raditi u Kini, jer ova zemlja ima plan da u budućnosti postane fudbalska velesila i njihov predsjednik Si Đinping je napravio projekat po kojem se već u osnovnim školama prave selekcije. Tu je baza i poslije kroz srednje škole i akademije pokušavaju da naprave dobre klubove i igrače za njihov nacionalni tim.

GLAS: Koji je bio Vaš prvi posao tamo?

RISTIĆ: Radim sa klincima, ali i sa U16 uzrastom, a ti momci su bili moj prvi posao. Osvojili smo prvenstvo grada i mnogi moji igrači iz te ekipe otišli su na velike univerzitete po cijeloj Kini.

GLAS: Kako su Vas primili u Kini kad ste došli?

RISTIĆ: Nijednog trenutka nisam se osjećao loše, niti sam osjećao da sam stranac. Svi su me jako dobro prihvatili i pomagali su mi u svemu. Ljudi u klubu su isto bili veoma ljubazni. Iako svi misle da su Kinezi zatvoren narod, to nije istina. Veoma su dobri. Nisam imao niti jedan problem i osjećao sam se veoma sigurno i tokom pandemije virusa korona.

GLAS: Jesu li talentovani Kinezi?

RISTIĆ: Kinezi su jako talentovani kada je fudbal u pitanju. Kada poredimo naše i kineske igrače, tehnički su nam sličnih kvaliteta, ali taktički nisu dobro obučeni i to im je najveći problem. Što se tiče morfoloških i brzinskih karakteristika, dosta su bolji nego naši igrači. Infrastruktura im je razvijenija nego naša. Dosta je lakše raditi u Kini gdje imate sve uslove, nego kod nas. Npr. ja imam balon koji je klimatizovan. Temperature su visoke i ne radimo vani. To nam dosta olakšava.

GLAS: Koliko prate svoje igrače, koliko su Kinezi generalno zainteresovani za fudbal?

RISTIĆ: Njihov najbolji fudbaler Vu Lei igrao je u španskom Espanjolu. Veliki je promotor kineskog fudbala. Nije mala stvar otići iz Kine i igrati Primeru. Ovdje možete vidjeti majice sa njegovim likom. Ovdje ima i dosta dobrih, stranih igrača, na primjer Brazilac Oskar koji igra u Šangaju. Dosta rade na popularizaciji fudbala. Žive za svoju državu.  Ona im je svetinja.

GLAS: Kako stojite sa jezikom?

RISTIĆ: Uglavnom komuniciram na engleskom, a što se tiče kineskog, jako je težak, ali učim ga već dvije godine, imam svog nastavnika i mogu da kažem da dobro pričam, mogu se sporazumjeti. U mom gradu gdje živim, sve van škole morate znati jezik da biste mogli imati normalnu komunikaciju.

GLAS: Kakvi su Vam dalji planovi?

RISTIĆ: Već prekosutra se vraćam na posao nakon odmora koji sam proveo u BiH. Inače, svi moji planovi vezani su za Kinu. Želim da ostanem ovdje. Imam dosta znanja koje želim da im prenesem. Idem korak po korak.

Gleda ligu BiH

GLAS: Koliko stignete pogledati mečeve ovdašnjih liga, timova?

RISTIĆ: Pratim, ali ne mogu da gledam utakmice zbog vremenske razlike. Pogledam poneki snimak. Pratim Premijer ligu. Gledao sam meč Borac - Austrija u Ligi konferencije, pratim Zvijezdu iz Gradačca...Problem su nam infrastruktura i finansije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana