“Glasova” priča o posljednjem njemačkom fudbalskom romantiku: Iz beogradskog blata do zlata

Dejan Kondić
“Glasova” priča o posljednjem njemačkom fudbalskom romantiku: Iz beogradskog blata do zlata

MADRID - Jednoga dana žaliće mnogi što ga više nema... Pjesma je ovo koja bi na najbolji mogući način mogla opisati vijest koja je ovih dana šokirala Njemačku, Španiju, ali i cijelu Evropu - Toni Kros, vezista Real Madrida, okačiće kopačke o klin odmah nakon Evropskog šampionata u svojoj domovini!

Jedan od najboljih vezista planete, posljednji fudbalski romantik, kao 16-godišnjak došao je u Bajern iz Minhena 2006. godine, a već naredne u oktobru, kao 17-godišnjak, debitovao je protiv Crvene zvezde na “Marakani”. Ušao je u 81. minutu pri rezultatu 2:1 za “crveno-bijele”, asistirao Miroslavu Kloseu za 2:2, pa sam pogodio za 2:3 u samom finišu. Te večeri nagovijestio je velike stvari, ali malo ko je mogao i da sanja da će dostići status koji ima danas. Tadašnji golman Crvene zvezde i, po pisanju medija, tragičar te utakmice, odigrane na najvećem srpskom stadionu, Ivan Ranđelović u razgovoru za “Glas Srpske” prisjetio se meča koji bi najradije izbrisao iz memorije, ali i agonije koju je preživljavao nakon susreta.

- Igrali smo posle promene trave na “Marakani” pa je bilo blato, katastrofalni uslovi za igru. Što se Krosa tiče, pokazao je i tada da u njegovim nogama ima vanserijskog kvaliteta. Mene su okarakterisali kao krivca, ali u suštini, kad pogledaš golove, nije baš tako. Taj prvi gol je odskočila od lošeg terena i kako sam bio postavljen, udari me lopta bukvalno u glavu i odbi se Kloseu na nogu. Centaršut kod gola za 2:2 je bio u visini glave, bilo je teško za izlazak. Treći gol je bio splet nesretnih okolnosti. U buketu igrača ne vidiš ništa. Ljudi uvek nađu krivca u golmanima, naročito sada. Ove lopte koje prave su pakao za čuvara mreže. Golmani imaju jako težak posao, kao i tada kada sam ja imao. Golmanska greška se vidi najviše. Kad bih ja sad krenuo da analiziram, ja bih rekao zašto onaj nije zatvorio ovoga, zašto onaj nije skočio ovde... Sećam se da sam tada, posle utakmice, bio toliko nervozan, bila je konferencija za štampu, napali su me zbog primljenih golova. Tada sam ispalio: “Sad da vam kažem jednu stvar i više ne dajem izjave za medije. Vi Bajern iz Minhena ne biste videli ovde da ja protiv Groclina nisam odbranio sedam, osam zicera i sačuvao tamo rezultat 1:0. I u Beogradu sam u drugom minutu onom Adrijanu Sikori izvadio loptu iz “devedeset”. Ružno je da samo jednog čoveka krivite.” Baš sam bio besan. Do kraja igračke karijere nisam davao izjave za medije. Najveća satisfakcija i najdraže mi je bilo kada sam na sledećoj utakmici dobio veliku podršku “delija”. To mi je mnogo značilo, jer su me po novinama opleli kao da sam ubio čoveka - u dahu je ispričao Ranđelović.

Stručni konsultant na toj utakmici Bajern - Crvena zvezda, koju je prenosila državna televizija Srbije, bio je legendarni srpski trener Dragoslav Stepanović, koji je karijeru izgradio i najveći dio nje proveo u Njemačkoj. On je, kada je Kros ušao u igru i zamijenio Marka van Bomela, izjavio da je veče prije pričao sa Gerdom Milerom (tada trenerom drugog tima Bavaraca), koji mu je tada rekao da ima trojicu zanimljivih momaka, između ostalih i Krosa. U izjavi za “Glas Srpske” Stepanović se prisjetio riječi svog mentora Branka Zebeca, takođe legendarnog stručnjaka, ali i fudbalera, koji mu je pričao o povlačenju sa “velike scene”.

- Zebec mi je jednom prilikom rekao: “Kad ćete da dođete na binu, ne odlučujete vi, nego odlučuju drugi, a kad ćete da odete sa bine, samo vi odlučujete. I izaberite najbolji mogući momenat da vas se svi sećaju.” I to je nešto što mi je ostalo duboko u sećanju i što ponavljam. Bilo je igrača koji nisu osetili kad je pravi momenat za povlačenje. Moram tu da svrstam i pokojnog Franca Bekenbauera. On je otišao u Hamburg, pa se izblamirao, jer nije mogao ni da trči, ni da igra dobro. Svi su taj potez ocenili kao veoma loš, a Toni Kros stavlja tačku posle Evropskog prvenstva, ali i finala Lige šampiona. Gledajući ovaj Real, mislim da će i tu utakmicu dobiti, pa kad staviš tačku na karijeru sa takvim jednim uspehom, onda je to za ceo život. Svi bi trebalo da se ugledaju na Krosa - poručio je Stepanović.

Nijemac je Bajern napustio u ljeto 2014. i za svega 25.000.000 evra prešao u Real Madrid. Taj potez smatra se jednim od najboljih u 122 godine dugoj istoriji “kraljevskog kluba”. Tada, u punoj snazi - bile su mu tek 24 godine - postao je uzdanica najvećeg kluba na planeti i iz godine u godinu gradio status nezamjenjivog člana startnih 11.

Trofeji

Za deset godina na “Santijago Bernabeu” stadionu Toni Kros odigrao je 463 utakmice, postigao 28 i namjestio 98 golova. Sve to začinio je sa 22 trofeja, od kojih su najvažniji četiri Lige šampiona, pet titula klupskog prvaka svijeta, četiri šampionata Španije. Sa Bajernom je takođe bio prvak Evrope i svijeta, a krunu karijere predstavlja titula na Mundijalu u Brazilu 2014. Kada se sve sabere, to su ukupno 33 trofeja, s tim da bi konačan bilans mogao da bude još veći, jer ga do kraja sezone čeka novo finale Lige šampiona, odnosno borba za evropsku krunu sa Nijemcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana