Fudbaleri Srbije na najtežem ispitu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo

G.S.
Fudbaleri Srbije na najtežem ispitu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo

BUDIMPEŠTA – Fudbalska reprezentacija Srbije u subotu od 20.45 časova gostuje u Mađarskoj u jednom od najbitnijih mečeva kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

“Orlovi” su u Budimpeštu došli sa željom da se revanširaju najvećem rivalu u grupi za poraz u prvom duelu ovih ekipa, u kojem su Mađari na stadionu “Rajko Mitić” slavili sa 2:1.

Jak adut izabranicima Dragana Stojkovića mogla bi biti i tradicija. Naime, otkako je Piksi na klupi, Srbija nije izgubila nijednu takmičarsku utakmicu u gostima?! Redom: u prethodnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo “orlovi” su kao gosti pobijedili Portugaliju (2:1), Luksemburg (1:0), Azerbejdžan (2:1), dok su sa Republikom Irskom igrali neriješeno (1:1).

Došla je potom Liga nacija, u kojoj su Piksijevi puleni na strani tukli Švedsku (1:0) i Norvešku (2:0), a remizirali sa Slovenijom (2:2). U istom tom ciklusu kod kuće je pretrpljen poraz od Norveške (0:1). I kada su tekuće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u pitanju Srbija je kao gost pobijedila Crnu Goru (2:0) i Litvaniju (3:1) i podijelila po bod sa Bugarskom (1:1).

Dakle, kada se crta podvuče, reprezentacija Srbije sa Stojkovićem na klupi ima u gostima bilans od sedam pobjeda i tri remija, bez poraza u deset utakmica. Sve u takmičarskim mečevima. A, padali su Portugalija, Norveška, Švedska, dakle ne neki “liliputanci” od timova. Zanimljivo je da je srpski državni tim u posljednje četiri godine dva puta gostovao u Budimpešti i da ima pobjedu i remi.

Sve to kada se stavi na vagu, govori da Srbija ima osnova da vjeruje u dobar rezultat, da će se makar sa jednim bodom vratiti sa “Puškaš arene” uoči ključne utakmice u kvalifikacijama sa Crnom Gorom. Ako ćemo ići i malo dalje u prošlost, Srbija je i u kvalifikacijama za prethodno Evropsko prvenstvo u baražu, sa Ljubišom Tumbakovićem na klupi, pobijedila u Norveškoj, a onda izgubila kod kuće od Škotske.

Previše toga da bi bilo slučajnost. Za kraj, tradicionalno – kalkulacije. Eventualni remi u Budimpešti bio bi veoma značajan korak ka Njemačkoj. Tada bi i neriješen ishod sa Crnom Gorom u Beogradu bio dovoljan da se naprave tri boda razlike i bolji međusobni skor u odnosu na direktnog rivala (2:0 u Podgorici). Srbiju 99 odsto na EVRO vodi pobjeda protiv Crne Gore 17. oktobra u Beogradu.

Grupa G

1. Mađarska 4        3        1        0        7:1     10

2. Srbija    5        3        1        1        9:4     10

3. Crna Gora        5        2        2        1        5:5       8

4. Bugarska 5        0        2        3        3:8       2

5. Litvanija        5        0        2        3        4:10     2

6. kolo: Bugarska – Litvanija (18), Mađarska - Srbija 1:3 (20.45)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana