Fudbaleri Borca pred meč u Budimpešti: Ne pobjeđuje uvijek favorit

Darko Pašagić
Foto: G.S.

BUDIMPEŠTA - Fudbaleri Borca prije sedam dana ispunili su dugogodišnji san i izborili jesen na međunarodnoj sceni, a sada žele još više. Osigurali su plasman u Ligu konferencije, a sada žele da se večeras od 21 čas na “Grupama areni” u Budimpešti primaknu korak bliže Ligi Evrope.

Banjalučani će u prvom susretu plej-ofa Lige Evrope biti gosti slavnog mađarskog Ferencvaroša i odmah je jasno ko bar na papiru ima prednost. To potvrđuje i tržišna vrijednost igrača dva kluba.  

Naime, svi fudbaleri Borca po specijalizovanom sajtu “Transfermarkt” vrijede 7,41 milion evra, dok igrači Ferencvaroša koštaju 54,68 miliona. 

- Taj podatak dovoljno govori, ali na terenu ne igraju brojevi. Naša očekivanja jesu da se predstavimo u dobrom svjetlu i da u rezultatskom smislu ostanemo aktivni za revanš susret, koji se 29. avgusta igra na Gradskom stadionu u Banjaluci. Borac je već napravio veliku stvar što je osigurao evropsku jesen plasmanom u Ligu konferencije, ali zašto ne bismo otišli i stepenicu više i plasirali se u Ligu Evrope - naglasio je šef stručnog štaba Borca Mladen Žižović. 

Svjestan je da će to biti veoma teško ostvariti, ali i da se često znalo desiti da ne pobijede oni koji su po prognozama svih bili favoriti. 

- O našem rivalu ne bi trebalo trošiti puno riječi, jer sama činjenica da na igračkom spisku imaju čak 25 stranaca dovoljno govori. Ekipa Ferenvaroša je pravljena planski i projektovana je da bude učesnik Lige šampiona, ali u tome nisu uspjeli. Zbog toga su vjerovatno svi u klubu frustrirani i plasman u Ligu Evrope za njih je imperativ, što bi mogla da bude naša šansa. Za njih bi bila katastrofa da igraju Ligu konferencije i sigurno će igrati u grču. S druge strane, mi smo cilj već ispunili, ali i dalje imamo tu vrstu sportskog pritiska da pokušamo još više. Za sve nas u Borcu je velika čast što igramo plej-of Lige Evrope i moramo svi zajedno da uživamo u ovim utakmicama - nastavio je Žižović. 

Stručni štab Banjalučana pred put u Budimpeštu imao je kadrovskih problema. 

- David Vuković je lakše povrijeđen i nismo htjeli ništa da rizikujemo, dok je Sebastijan Erera zbog crvenog kartona u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope protiv KI Klaskvika dobio dva meča suspenzije. Za ovaj susret prijavljen je golman Filip Manojlović, tako da će im biti u kombinaciji. Sve u svemu siguran sam da će ko god izađe večeras na teren pružiti maksimum da Borac i Banjaluku predstavi u pravom svjetlu - dodao je Žižović. 
Trebalo bi naglasiti da se čak šest fudbalera banjalučkog premijerligaša našlo na spiskovima za predstojeća septembarska okupljanja reprezentacija.  

Čuvar mreže Damjan Šiškovski dobio je poziv iz Sjeverne Makedonije, Marko Vukčević iz Crne Gore, a Jurih Karolina iz Kurasaa. Selektor U21- reprezentacije BiH Vinko Marinović na spisak je stavio Envera Kulašina, Savu Šušića i Stefana Marčetića. 

- Naš klub je jedan od rijetkih ne samo u BiH, već i regionu koji među igračima ima tri seniorska i tri mlada reprezentativca u svojim redovima. Na to smo izuzetno ponosni i učinićemo sve da se taj broj u narednom periodu još više poveća - dodao je Žižović.  

Škoti na centru 

Dijeljenje pravde na prvom susretu plej-ofa za Ligu Evrope između Ferencaroša i Borca, koji se večeras igra od 21 čas na “Grupama areni” u Budimpešti povjereno je arbitrima iz Škotske. Glavni sudija je Nikolas Volš, a pomoćnici Grem Stjuart i Kalum Spens. Četvrti arbitar je Kristofer Grejem, dok će u VAR sobi biti Kevin Klensi i Alen Mur. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana