Fudbaleri Borca gosti kod Širokog Brijega u prvom meču polufinala Kupa BiH

Darko Pašagić
Fudbaleri Borca gosti kod Širokog Brijega u prvom meču polufinala Kupa BiH

BANjALUKA - Fudbaleri Borca sa mnogo optimizma, ali i opreza očekuju prvi meč polufinala Kupa BiH u kojem će se danas od 15.30 časova sastati sa Širokim Brijegom, a meč će biti igran u Čitluku.

Sjajna serija Banjalučana od 22 utakmice bez poraza u Premijer ligi BiH prekinuta je u prošlom kolu kada je na Gradskom stadionu Zrinjski slavio sa 2:1, ali to nije pomutilo želje izabranika Vinka Marinovića da se na kraju ove sezone okite duplom krunom.

- Ulazimo u samu završnicu borbe za trofej, sam značaj dovoljno govori o utakmici. Igramo protiv ekipe koja je u dosadašnjem dijelu pokazala stabilnost, samim tim i kvalitet s obzirom da su i oni u polufinalu Kupa. Sigurno je da nas čeka teška i neizvjesna utakmica i ono što možda i očekujem jeste to da se u ovoj prvoj utakmici neće riješiti pitanje finaliste. Imamo dvije utakmice i naravno da u ovoj prvoj idemo da napravimo što bolji rezultat za revanš - rekao je Marinović.

Strateg Banjalučana osvrnuo se i na ekipu Širokog Brijega.

- U odnosnu na prošlu sezonu izgledaju mnogo bolje. Oni su ekipa koja ima dosta kvalitetnih igrača, pogotovo imaju dobru brzinu u fazi napada. Tu moramo da obratimo dosta pažnje. Vidjećemo s obzirom na to da se utakmica igra u Čitluku i na stanje terena, ali jednostavno imaju tu brzinu u napadu tako da tu moramo biti oprezni i probaćemo da budemo što kompaktniji i konkretniji - dodao je Marinović.

Biće ovo peti put da će ova dva kluba odmjeriti snage u najmasovnijem takmičenju, a interesantno je da je pobjednik svaki put stizao do finala, što će biti slučaj i ovog puta. U sezoni 2009/10. Borac je u osmini finala eliminisao Široki Brijeg nakon što je u Banjaluci slavio sa 2:0, a u revanšu je bilo 1:1. To godine “crveno-plavi” su stigli do finala u kojem su slavili u dvomeču protiv Željezničara i to je bio jedini pehar u ovom takmičenju koji je stigao na Gradski stadion. U sezoni 2014/15. u polufinalu poslije 0:0 u Banjaluci, Široki Brijeg je slavio na svom terenu sa 2:1, a onda je u finalu poražen od sarajevskog Olimpika. Četiri godine kasnije ove dvije ekipe su se sastale u četvrtfinalu. Prvi meč odigran u Širokom Brijegu pripao je domaćinu koji je pobijedio sa 2:1, da bi slavio i u revanšu u Banjaluci sa 1:0. U finalu su Hercegovci izgubili od Sarajeva. U sezoni 2020/21. u četvrtfinalu se igrao samo jedan susret i to u Širokom Brijegu iz kojeg su Banjalučani izašli kao pobjednici, da bi kasnije u finalu poslije lošijeg izvođenja penala bili poraženi od Sarajeva.

Kao što smo rekli Borac je samo jednom osvojio pehar i to u sezoni 2009/10, dok su Širokobriježani slavili tri puta (2006/07, 2012/13 i 2016/17).

Završnica

Revanš utakmice polufinala Kupa BiH biće odigrane 17. aprila. Za razliku od prethodne četiri sezone (2019/20. nije odigrana završnica najmasovnijeg takmičenja) u finalu će ponovo biti igrana dva susreta. Prvi okršaj ekipa koje će odlučiti o osvajaču trofeja zakazan je za 8. maj, a revanš je na rasporedu sedam dana kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana