FK Rad preživljava najteže momente, u toku je bitka za goli opstanak

Dejan Kondić
FK Rad preživljava najteže momente, u toku je bitka za goli opstanak

BEOGRAD - Nekako u sjenci evropskih mečeva Crvene zvezde, Partizana i TSC-a, jedan ponosni beogradski, srpski klub, Rad bije bitku za goli opstanak na fudbalskoj mapi. Popularni “građevinari” preživljavaju najteže momente u istoriji kluba, ali u skladu sa nazivom svoje veteranske grupe “Nesalomivi”, iz Crnotravske ulice poručuju da nema predaje.

Klub koji je dao i kroz kojeg je prošao veliki broj sjajnih igrača, nekadašnjih reprezentativaca i majstora fudbala, kao što su Miroslav Đukić, Ljubinko Drulović, Vladimir Jugović, Zoran Riznić, Vuk Rašović, Zoran Bata Mirković, Željko Cicović, Milan Borjan, Uroš Đurđević, Andrija Kaluđerović, Luka Milivojević i mnogi drugi, danas igra četvrti rang srpskog fudbala, Beogradsku zonu. Rad u prvom kolu nije dočekao ekipu Zuca na startu takmičenja, ali je odigrao duel drugog kola. Na svom terenu je ugostio Komgrap. Jeste poražen sa 8:0, ali bitnije od svega je da su se “građevinari” skupili, te da nisu dozvolili da ne odigraju još jedan meč, što bi značilo diskvalifikaciju iz takmičenja, odnosno, praktično gašenje. Da podsjetimo, klub sa armaturom u grbu, inače osnovan 1958. godine, dugo godina stabilan prvoligaš, rezultatski zenit ostvario je 1989. godine plasmanom u Kup UEFA. Iste godine omladinski tim Rada osvojio je šampionsku titulu u SFRJ. Rad je posljednjih decenija bio sve, samo ne prosječan klub za kratkotrajnu upotrebu političara i kvazibiznismena. Ponosan na sebe, uvijek svoj. Imao je i dan-danas ima iza sebe armiju isto tako orijentisanih navijača, čiji broj se povećavao sa svakim klupskim uspjehom. Isti ti navijači danas su zadnja linija odbrane kluba, zajedno sa entuzijastima koji su ostali uz svoj klub. Jedan od njih je nekadašnji prvotimac “građevinara”, danas rukovodilac klupske škole i jedan od inicijatora akcije spasa Rada, Miloš Tanović, koji je za “Glas Srpske” istakao da je narednih pet dana ključno za spas kluba sa Banjice.

- Grupa entuzijasta i onih kojima je “bela armatura” u srcu, sa veteranima kluba Korakom, Ajderom, Filimonovićem, Miloševićem, bivšim direktorom Trifunovićem i drugima na čelu, uspela je u nemogućoj misiji. Ekipa je izašla na teren i tako sačuvala klub od gašenja i diskvalifikacije iz zonskog takmičenja. Koliko se Rad voli, govori i slika da je na tribinama bilo gledalaca  više nego  na nekim mečevima našeg najelitnijeg takmičenja. Pored gromoglasne i brojne podrške “junajted forsa”, veliki doprinos su dali i simpatizeri i navijači kluba stacionirani na zapadnoj tribini. Što se tiče daljih koraka, sada moramo da se angažujemo da 13 igrača, koji su tužili Rad, naprave sporazum sa klubom. Ako se to desi, moći ćemo da registrujemo nove igrače. Neki od njih su već potpisali sporazum. Dakle, ne tražimo da oproste pare, već da se prolongira vreme isplate, odnosno tužbe - rekao je Tanović.

Nekadašnji desni bek, po potrebi štoper, ističe da bi se lično on, sa još nekolicinom veterana, reaktivirao da bude klubu od pomoći, za prvu ruku.

- Imamo spremne igrače, i neke bivše naše fudbalere, koji bi pomogli da budemo konkurentni za ovaj rang takmičenja. Ponosan sam da su se svi digli, bukvalno ceo grad se uključio u ovu našu priču. Ima ljudi koji bi se dodatno uključili vlasititim sredstvima da pomognu, uključujući i bivše fudbalere. Nadam se da ćemo uspeti. Ako ne, ostaju nam te mlađe kategorije, do nekih boljih vremena - zaključio je Tanović.

“Nesalomivi”

Veteranska sekcija FK Rad prije dvije godine proslavila je 50 godina postojanja i tim povodom jedan od njenih članova, Milenko Kiković, odlučio je da promoviše autorsko djelo, odnosno monografiju posvećenu upravo jednom od najstarijih udruženja veterana u Srbiji.

- Knjiga koju su izdali, “Nesalomivi 1970 - 2020”, je jedno pravo bogatstvo. Marko Nikolić, naš nekadašnji igrač, inače i sam član “Nesalomivih” i danas priznati stručnjak, pričao je o tom delu u jednom podkastu. Malo koji klub može da se pohvali jednom takvom istorijskom zbirkom - rekao je Tanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana