"Dule Savić, a u Londonu muk": Film o snu, koji je rodio mit, osvaja i Srpsku

Dejan Kondić
"Dule Savić, a u Londonu muk": Film o snu, koji je rodio mit, osvaja i Srpsku

BRČKO - Ima tih momenata u sportu koji zauvijek ostanu u sjećanju savremenika i navijača. Postoje samo dvije vrste takvih trenutaka, oni koji donose neizmjernu sreću ili veliku tugu. Nerijetko se oni ekranizuju kasnije kroz filmska ostvarenja. Jedno takvo je i dugometražni dokumentarni film "Dule Savić, a u Londonu muk" rediteljke Branke Bešević Gajić.

Nakon Srbije ovaj dokumentarac osvaja javnost i sa ove strane Drine i uveliko se radi na tome da i publika u Banjaluci vidi ovo ostvarenje. Inače, Dušan Dule Savić, živa je legenda Fudbalskog kluba Crvena zvezda i srpskog fudbala. On je prije 45 godina dao mitski gol lijevom nogom Arsenalu u Londonu, u 90. minutu utakmice i upisao se u istoriju "crveno-bijelih" i srpskog fudbala. Nastala je tišina na stadionu "Hajberi", među 40.000 ljudi, kakva se u Engleskoj nikada ranije, a neki ljudi se kunu, ni poslije nije dogodila. Ubojiti strijelac za "Glas Srpske" ispričao je jednu anegdotu koja je najavila pogodak koji i danas izaziva divljenje fudbalskih sladokusaca.

- Bio sam cimer sa Vladimirom Petrovićem Pižonom, koji mi je i kum. Veče pre utakmice sanjao sam da će rezultat biti 1:1 i da ću ja dati odlučujući gol. Nakon beogradskih 1:0 za nas znali smo gde idemo i šta nas čeka. Pižon je samo odmahnuo rukom i rekao: "Kakav, bre, 1:1?! Nemoj da malerišeš". Rekoh: "Eto, videćeš". Tako je i bilo na moju veliku sreću i radost. Taj gol ušao je u fudbalske udžbenike. Nije suština u samoj lepoti gola, koji kao takav, jeste lep. Međutim, golu je prethodila akcija koja je pokazala kakav je tim imala tada Crvena zvezda. Moji drugovi su pre pogotka odigrali akciju u kojoj su razmenili 21 pas, a ja sam loptu "samo" pospremio u mrežu. Bez mojih drugova, saigrača, ne bih mogao ništa. Inače, znao sam često tako da sanjam neke snove koji su određivali šta će biti na utakmicama. Samo treba pratiti znakove. Mnogi ne znaju, a to piše u mojoj knjizi, umalo nisam ostao posle te utakmice u Londonu. Malo je falilo da moji drugovi odu bez mene u Beograd. Išao sam da kupim neke stvari, odeću, koju su mi "zadali" da donesem i zaglavio sam u prevozu do hotela. Dolazim, a vidim da autobus sa ekipom odlazi bez mene. Promenio sam dva taksija, prvi se pokvario, dok sam došao do aerodroma i stigao na avion. Prave peripetije sam imao. Uglavnom, i kad sam ušao u avion nisam imao mesta da sednem. Sedeo sam iza pilotove kabine sa stjuardesama u povratku. Nezaboravno je bilo – uz osmijeh je rekao Savić u Brčkom, na premijeri filma u Republici Srpskoj.

Džaja, Kusturica, Bjeković...

Ukoliko budete imali priliku, svakako ne propustite ovaj dokumentarac u kojem se kao sagovornici pojavljuju i Dragan Džajić, novinar Peca Popović, glumac Dragan Jovanović, akademik Matija Bećković, Pižon Petrović, Dragan Savić, Vujadin Savić, Boško Đurovski, Neđa Milosavljević, ali i Partizanovci – reditelj Emir Kusturica, Bjeković, Ivančević, Stojković i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana