Filip Manojlović za “Glas Srpske”: Borac pravi potez

Dejan Kondić
Filip Manojlović za “Glas Srpske”: Borac pravi potez

Miris istorije širi se Banjalukom. Euforija polako raste. Traži se karta više, a u Fudbalskom klubu Borac pokušavaju da ostanu mirni i koncentrisani pred meč decenije, revanš trećeg kola Lige Evrope protiv Ki Klaksivika. Ukoliko (ne) prođu Farane, u narednoj rundi evropskih kupova “crveno-plavi” će biti jači za iskusnog čuvara mreže Filipa Manojlovića. 

Posljednje pojačanje Banjalučana hvata formu za predstojeće izazove. Upija savjete trenera golmana Siniše Mrkobrade, ali i šefa struke Mladena Žižovića. 

Iako nije u konkurenciji za revanš protiv Ki Klaksvika, Manojlović jedva čeka sutrašnji duel. Fokusiran je na treninge, zadovoljan izborom kluba, a u razgovoru za “Glas Srpske” priznao je da još nije stigao da vidi, odnosno obiđe Banjaluku.

- Kada sam dobio poziv Borca, nisam se dvoumio. Znao sam da je to to. Lako smo se dogovorili. Po dolasku u Banjaluku definitivno se ispostavilo da sam napravio pravi potez. Ekipa je super, momci su me odlično prihvatili. Video sam da u timu ima dosta dobrih, kvalitetnih igrača, sa lepim karijerama. Prezadovoljan sam što sam deo jedne takve ekipe. Što se tiče grada, iskreno, jednom sam izašao, prošetao, više sam fokusiran na teren. Biće vremena da upoznam Banjaluku. Čeka nas sad taj meč sa Faranima i oseti se euforija. Drago mi je što je revanš kod nas. Nisam gledao uživo, ali jesam preko malih ekrana atmosferu protiv PAOK-a, tako da mislim da će biti ponovo odlično i ovim putem pozivam navijače da nam pomognu i ovaj put. Prioritet nam je da prođemo u grupnu fazu. Jako je bitan momenat, osetio sam kada sam došao ovde. Zajednički smo na tom putu, bez obzira na to ko igrao. Fokusirani smo na Ki Klaksvik i da iz dvomeča izađemo kao pobednici. Možemo proći dalje. Rano smo dobili crveni karton, igrali smo sa deset igrača, tako da kada se sve sagleda, možemo do dobrog rezultata - poručio je Manojlović.

GLAS: Paralelno sa Evropom čeka Vas i borba za odbranu šampionske titule u Premijer ligi BiH.

MANOJLOVIĆ: Imamo velike ambicije i u ligi. Zato sam i došao. Mislim da uz dobar rad nećemo imati nikakvih problema. Mi treba da damo maksimum. Četvrtak nam je ipak najbitniji, a što se lige tiče, kada dođe na red, bićemo spremni.

GLAS: Počeli ste u Radničkom s Novog Beograda. Tomislav Milićević i Zoran Perković su Vas doveli u Crvenu zvezdu. Kalili ste se u Sopotu, Bežaniji i Bačkoj. U prvom timu “crveno-bijelih” debitovali ste u dresu srpskog šampiona protiv najvećeg rivala Partizana. Kakav je bio osjećaj?

MANOJLOVIĆ: Da, debitovao sam u porazu od 0:1 na “JNA”. Leonardo je dao taj gol. Nedelju dana ranije trener Miodrag Božović mi je rekao da ću braniti. Bio sam fokusiran svih 90 minuta. Smiren sam bio celu utakmicu. Nisam primećivao navijače rivala, samo sam bio fokusiran na ono što ja radim. Grof je znao da komunicira sa nama mlađim igračima, smirivao nas je. Dosta igrača je isplivalo iz te ekipe. Imali smo i pre Grofa, Nenada Lalatovića, obojica su znali da usmere mlade igrače. Nismo imali nikakav pritisak. Psihološki aspekt je bio najbitniji, odnosno da uživamo u fudbalu, a mi smo to imali. 

GLAS: Sa “Marakane” ste, kao jedan od najperspektivnijih golmana Evrope, otišli u Hetafe. Kako Vam je bilo u madridskom predgrađu?

MANOJLOVIĆ: Na Evropskom prvenstvu mladih reprezentacija u Poljskoj branio sam samo protiv Španije. Tih 90 minuta me je približilo transferu u Primeru. Tu su me videli neki skauti. Kada sam došao u Hetafe, imao sam baš jaku konkurenciju, tamo je bio danas najbolji golman sveta Emilijano Martinez, takođe i Visente Guaita, jedan golman koji je posle otišao u Kristal Palas. Ni Martinez tamo nije branio. Mlad sam došao, potpisao ugovor na četiri godine. Učio sam od Dibua i Guaite. Posle su došle neke povrede, ali značio mi je taj period u karijeri i životu. 

GLAS: Kakav je tip Dibu Martinez?

MANOJLOVIĆ: Super je dasa kad ga upoznaš, pametan je. Drugačiji. Dobar čovek. Svaka mu čast za to što je uradio sa Argentinom. Drago mi je zbog njega. Povremeno se čujemo. Čestitao sam mu posle osvojene “Zlatne rukavice”. 

GLAS: Prva pozajmica iz Hetafea bila je u Panionis. Kakve utiske nosite iz Grčke?

MANOJLOVIĆ: Grčka liga je dobra liga. Jedno pozitivno iskustvo. Godinu dana trajala je ta pozajmica iz Hetafea. Kad si pozajmljen igrač, pogotovo golman, malo je drugačije. Branio sam neke bitne, jake utakmice. Bio sam zadovoljan. Bili smo u poziciji gde se nismo borili za opstanak, ali ni za titulu. Specifično je bilo. 

GLAS: Otkud poslije na pozajmici u španskom trećeligašu Sanseu?

MANOJLOVIĆ: Tu sam bio posle jedne povrede koju sam imao. Želeo sam da vidim koliko mogu. Ostao sam u Španiji u dogovoru sa Hetafeom. Odradio sam godinu dana i vratio se u srpski fudbal. 

GLAS: Kako Vam je bilo u Subotici, koja je bila stanica prije Borca?

MANOJLOVIĆ: Prelepo iskutvo, momci su me sjajno prihvatili. Mogu slobodno da kažem da sam tamo bio jedan od lidera ekipe. Imao sam vetar u leđa od trenera, prvi mi je bio Slavko Petrović. Mislim da je to jedan fenomenalan čovek. Sve tri sezone gore bile su teške, svaka na svoj način. Imali smo veće ambicije, nismo uspeli da ih ostvarimo. Hteli smo u plej-of, a uglavnom smo igrali plej-aut. Atmosfera, klub i grad Subotica uvek će mi ostati u lepom sećanju, blizu srca. 

Svjetski šampion

GLAS: Zajedno sa Predragom Rajkovićem i Vanjom Milinkovićem Savićem činili ste trojac golmana reprezentacije Srbije na čuvenom Mundijalu na Novom Zelandu, prije skoro deset godina. Kakva su Vam sjećanja na tu avanturu?

MANOJLOVIĆ: Nezaboravna priča. Dosta godina je prošlo. Jedno nezaboravno iskustvo grupe klinaca. To je bila smernica u našim karijerama ka boljem putu. Samo kad pogledate gde igraju ti igrači, sve je jasno. Mesec dana odvojeni smo bili tamo, radili. Ostvarilo se da slavimo u finalu. Neverovatno iskustvo. Recimo oni penali protiv Amerike su mi ostali najviše u sećanju. Baš je bilo fenomenalno. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana