FIFA izmijenila žrijeb, Orlovima značajno otežan put do Mundijala 2026.

Kurir
FIFA izmijenila žrijeb, Orlovima značajno otežan put do Mundijala 2026.

Srbija će kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine početi narednog marta, a još ne znamo ko će biti njeni protivnici. Odluka će biti donijeta na žrijebu u decembru i ono što je važno napomenuti je da je uoči izvlačenja grupa promijenjen sistem koji im na neki način ne ide na ruku.

O čemu se radi? FIFA je donijela neobičnu odluku da se šeširi za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo određuju na dva načina, čime "štiti" najpopularnije reprezentacije. Tako će u prvom i najjačem šeširu biti smješteno 12 reprezentacija - osam najboljih iz "A" divizije Lige nacija i još četiri najbolje plasirane na FIFA listi, a koje nisu uspjele da ostvare prvopomenuti kriterijum. Dakle, čak ne moraju ni da igraju "A" Ligu Nacija...

Na neki način to odgovara recimo Englezima, dok Srbiju stavlja u situaciju da mora sve karte da baci na Ligu nacija i da mora zato da završi na jednom od prva dva mjesta u grupi sa Španijom, Danskom i Švajcarskom. A već znamo da Orlovi nisu dobro krenuli i da su osvojili tek jedan bod.

U slučaju da ne uspiju da budu među prve dvije ekipe u grupi, Srbija će gotovo sigurno biti u drugom šeširu, pošto kao 32. reprezentacija svijeta ne može da napravi značajan iskorak dalje. To će naravno otežati plasman na Mundijal...

Iako će Evropu predstavljati ukupno 16 reprezentacija, kvalifikacije će biti teže. Imaćemo ukupno 12 grupa sa po četiri ili pet reprezentacija i samo pobjednici će direktno obezbijediti vizu za turnir, dok će sve drugoplasirane ekipe ići u baraž (uz još četiri najbolje rangirane ekipe Lige nacija koje nisu prošle već dalje). Dakle, ukupno 16 klubova će se boriti za još četiri dodatna mjesta na Svjetskom prvenstvu. Ekstremno težak put.

Prema aktuelnim prognozama, u prvom šeširu bi mogli da budu Španija, Francuska, Belgija, Engleska, Holandija, Italija, Portugal, Njemačka, Hrvatska, Danska, Švajcarska i Austrija. To dovoljno govori koliko je važno da Srbija bude u prvom šeširu i da tako izbjegne pomenute reprezentacije.

Šta znamo o Mundijalu 2026.

Na predstojećem Svjetskom prvenstvu u SAD, Meksiku i Kanadi će ubuduće biti 12 grupa (umjesto dosadašnjih osam) od po četiri reprezentacije. Najbolje prvoplasirane i drugoplasirane će proći u narednom fazu, kao što je to i do sada bio slučaj, međutim u nastavak takmičenja će i osam najboljih trećeplasiranih timova. Preciznije, više timova će prođi u nokaut rundu nego što će ispasti poslije grupne faze, što FIFA sve radi kako bi povećala profit.

Igraće se čak 40 utakmica više nego što je to bio slučaj od posljednje promjene formata 1998. godine, ukupno 104. Zbog toga bi Svjetsko prvenstvo trebalo da traje i duže nego obično, a dok se čekaju zvanični datumi - pojavila se informacija da će turnir potrajati čak 39 dana. Vidjećemo kako će se sa tim složiti i klubovi...

Ko su gradovi domaćini Svjetskog prvenstva 2026. godine? Vankuver i Toronto su jedini predstavnici Kanade, Monterej, Gvaldalahara i Meksiko Siti jedina tri grada koja "daje" Meksiko, dok SAD dominiraju - tu su Majami, Atlanta, Hjuston, Dalas, Kanzas siti, Filadelfija, Njujork, Boston, Los Anđeles, San Francisko i Sijetl. Što se tiče pomenutih novih 16 mjesta na Mundijalu, četiri će dobiti Afrika, po tri Evropa i Azija, po dvije Sjeverna Amerika i Južna Amerika, a jednu Pacifik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana