Džud Belingem već sad legitimni kandidat za “Zlatnu loptu”

G.S.
Džud Belingem već sad legitimni kandidat za “Zlatnu loptu”

MADRID – U ovom momentu nema boljeg igrača na svijetu ili da budemo precizniji, igrača sa konkretnijim učinkom. Šta dotakne, pretvara u gol(ove). Realov univerzalac Džud Belingem je sa dva pogotka u mreži Barselone još jednom pokazao o kakvom se “monstrumu” na terenu radi.

Na zvanično priznanje da je najbolji na svijetu moraće da pričeka još neku godinu - ili možda samo do iduće, ko će znati, kako igra nikoga ne bi trebalo da iznenadi - ali jedno drugo, koje zapravo nagovještava tu najvažniju i najvredniju individualnu nagradu – “Zlatnu loptu” - biće mu uručeno 4. decembra. Kako najavljuju skoro svi relevantni evropski mediji, Belingem (20) novi je “Golden boj” u izboru torinskog “Tutosporta”.

Odluka žirija datira od prije nekoliko dana i nema veze s dešavanjima u “el klasiku”, pa mu tako dva gola za preokret Reala dođu kao šlag na torti. Možda čak i pokazatelj da je Belingem zapravo “prerastao” pomenutu nagradu, te da je zreo da u najskorije vrijeme bude kandidat za onu glavnu. Madridska “Marka” objašnjava da je mladi Englez do dolaska na “Santijago Bernabeu” dva puta bio u najužem krugu kandidata za ovo priznanje, doduše ne kao favorit. Tada su pobjeđivali Kilijan Mbape i Erling Haland.

Belingem u 2023. godini:

- 19 golova

- 10 asistencija

Ovoga puta, tvrdi ugledni dnevnik, nikakve dileme nije bilo. Džud je pobijedio bez premca, sa mnogo većom razlikom od bilo kog ranijeg osvajača, pošto je dobio najviše glasova od urednika 95 odsto sportskih redakcija sa svih pet kontinenata?! A sad ono što je Madriđanima posebno važno: Belingem je prvi igrač Real Madrida koji dobija ovo priznanje.

Zvuči nevjerovatno, ali tako je. Transfer politika “kraljevskog” kluba bila je značajno drugačija prethodnih godina, fokus je bio na dovođenju najvećih zvijezda, ne na angažovanju mladih igrača, pa su njegovi predstavnici rijetko bili i u najužoj konkurenciji. Istina, Isko je krunisan 2012, međutim priznanje je zaslužio kao igrač Malage. Tek kasnije stigao je u Madrid.

Ono u čemu na “Bernabeuu” posebno uživaju jeste činjenica da Belingemovim proglašenjem za najboljeg mladog igrača s trona “pada” Barselonin Gavi. A i prije njega slavio je još jedan igrač najvećeg rivala Reala - Pedri. Englez je nagradu zaslužio djelom i zbog sjajnih igara tokom proljeća u dresu Borusije iz Dortmunda. U tom periodu postigao je pet golova i zabilježio šest asistencija.

Učinak u Realu:

- 14 golova

- 4 asistencije

Od dolaska u Real njegove brojke su zaista čudesne - 14 pogodaka u svim takmičenjima i četiri asistencije. Ukupno u 2023. godini: 19 datih i 10 namještenih golova.

Zanimljivo da je samo Lionel Mesi od svih njih dosadašnjih dobitnika nagrade “Golden boj” uspio da kasnije osvoji i “Zlatnu loptu”. Možda će baš Belingem biti sljedeći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana