Duško Vranešević za “Glas” o fudbalu u Mađarskoj: Preporod počeo sa Orbanom

Dejan Kondić
Duško Vranešević za “Glas” o fudbalu u Mađarskoj: Preporod počeo sa Orbanom

POSUŠJE - Mađarski fudbal je u ekspanziji, a Borčev rival u plej-ofu kvalifikacija za Ligu Evrope Ferencvaroš je njegov najbolji eksponent. Sve je počelo prije 15 godina, kada je jedan naš fudbaler igrao u toj zemlji. Duško Vranešević.

Aktuelni trener Posušja te sezone, 2008/2009, igrao je u Diošđeru. A prije godinu i po dana, takođe u Mađarskoj, tačnije u Honvedu, stažirao je za PRO licencu. Jedan od najperspektivnijih trenera u BiH, u razgovoru za “Glas Srpske” približio nam je stanje u fudbalu sjevernih susjeda bivše Jugoslavije.

- Bio sam tamo kada je Viktor Orban, sadašnji predsjednik Mađarske, postao premijer te 2009. godine i od tada počinje preporod mađarskog fudbala u svakom pogledu, pogotovo infrastrukturnom. Iako je prošlo puno godina od te moje sezone, kada sam igrao u Mađarskoj, često idem tamo, jer imam prijatelje sa kojima sam igrao. Najčešće idem u Honved u kojem sam stažirao za PRO licencu i dosta pratim njihov fudbal. Upućen sam u dešavanja, ali oni su dolaskom Orbana donijeli jednu nacionalnu strategiju razvoja sporta. Donijeli su niz olakšica za privatni sektor pa su tako privatnici oslobođeni plaćanja poreza, ako ulažu u sport. Postoje tri stvari u koje moraju da ulažu da bi dobili olakšice, a to su: u razvoj mladih (sportista), u razvoj infrastrukture i u stručni kadar. Tako je država motivisala privatnike da ulažu u sport, ne samo u fudbal, već i u rukomet, odnosno vaterpolo. Ferencvaroš je prvak Evrope u vaterpolu. Napravili su 18 fudbalskih arena u posljednjih 15 godina, od toga šest u samoj Budimpešti. Dosta ulažu u fudbalske akademije. Klubovi koji imaju akademije od države dobijaju pet miliona evra namjenskih sredstva, sve s ciljem da naprave jedan iskorak. I to se vidi. Mađarska je pedesetih, šezdesetih godina bila fudbalska velesila. Nakon 40 godina mađarski fudbal se vratio, vratili su se na velika takmičenja. Napredak je evidentan i oni neće stati, sigurno će još više ulagati da probaju vratiti stari sjaj - istakao je Vranešević.

Zanimljivo prije 15 godina Borčev rival, aktuelni šampion Ferencvaroš, igrao je drugu ligu.

- To je uređena zemlja i poštuju se pravila. Imali su određene finansijske probleme i tek nakon tri godine su se vratili u elitu. Bez obzira na to što su najtrofejniji mađarski klub, Savez ih je izbacio u niži rang. Ponovo su došli na svoje i dominiraju u Mađarskoj - dodao je Vranešević.

Mladi stručnjak pun je hvale za stadion Ferencvaroša i atmosferu koja se može doživjeti na tom sportskom objektu.

- Uživanje je igrati i gledati mečeve na njihovoj “Grupam areni”. To je jedan doživljaj za sve, tako će i utakmica sa Borcem biti predstavljena kao spektakl u Mađarskoj. Vidjećete na početku utakmice jedan performans sa orlom, koji je njihova maskota. Nadimak kluba je “zeleni orlovi” - otkrio je Vranešević.

Nekadašnji trener novogradske Slobode vjeruje da Borac može do dobrog rezultata u sutrašnjem meču.

- Stvarno, htio bih da čestitam Borcu na istorijskom rezultatu, plasmanu u minimum Ligu konferencija. Sam taj plasman je ogroman uspjeh. Nakon Zrinjskog sada je i Borac uspio da se dokopa grupa, a nadam se da će i Mostarci ponovo ostvariti uspjeh. Neće im biti lako, imaju jako teškog rivala. Ali da se vratim na “crveno-plave”, rasterećeno mogu ući u dvomeč sa Ferencvarošem, koji je sigurno veliki favorit. Neće im biti lako, ali nadam se da će ostvariti povoljan rezultat u Budimpešti, da bi u Banjaluci pred svojom publikom Borac imao dosta veće šanse - naglasio je Vranešević.

Nakon nepotpuna tri kola u Premijer ligi ekipa koju vodi Duško Vranešević, Posušje nalazi se na drugoj poziciji sa sedam osvojenih bodova.

- Tek je početak prvenstva. Ima još 30 utakmica. Šampionat ove sezone ima možda najveću težinu otkad se igra Premijer liga, jer ispadaju četiri kluba. Hvala Bogu dobro smo krenuli. Mogli smo uzeti i više od ovih sedam bodova, ali zadovoljan sam i nadam se da ćemo ostvariti cilj, da igramo lijep i prepoznatljiv fudbal i da ostanemo u gornjem dijelu tabele - zaključio je Vranešević.

Kamber

Zahvaljujući velikom prijatelju, Đorđu Kamberu Vranešević je stažirao za PRO licencu u Honvedu.

- Đorđe i ja smo baš dobri, on je rodom sa naših prostora, iz Sanskog Mosta. Živa je legenda u Đeru, sa kojim je bio prvak Mađarske, što je ponovio i sa Honvedom. Kamber je gore igrao i za Zalaegerseg. Neobično ga cijeni i Marko Rosi, aktuelni selektor reprezentacije Mađarske. Zanimljivo je i to da kada sam bio na stažiranju trener u Honvedu je bio bivši šef struke Veleža Dean Klafurić - rekao je Vranešević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana