Drugo veče prvog kola LŠ: “Neroazuri” spremaju osvetu

GS
Drugo veče prvog kola LŠ: “Neroazuri” spremaju osvetu

MANČESTER - Najzanimljiviju utakmicu druge večeri prvog kola Lige šampiona odigraće Mančester siti i Inter, što će predstavljati reprizu finala elitnog takmičenja iz 2023. godine.

Golom Rodrija za pobjedu od 1:0 “građani” su u svom drugom finalu konačno stigli do prvog trofeja Lige šampiona. S druge strane, “neroazuri” su ostali bez četvrtog pehara u svom šestom finalu. Ova dva kluba definitivno spadaju u najuži krug kandidata za titulu iako su prošle sezone stali u osmini finala (Inter - poraz od Atletiko Madrida) odnosno četvrtfinalu (Siti - poraz od Real Madrida). Sezonu u domaćem prvenstvu engleski tim je otvorio silovito. Upisao je četiri pobjede, drži prvo mjesto na tabeli i dao je 11 golova, što ga stavlja u poziciju favorita pred večerašnji duel.

Italijanski tim nema poraza u prva četiri kola Serije A, ali je upisao dva remija, na startu protiv Đenove i u posljednjem kolu protiv Monce koji je baš bio neočekivan i pokvario je atmosferu pred ovaj susret. Sada moraju na noge mnogo jačem rivalu koji na svom terenu ne poklanja bodove gostima i biće to pravi test za četu Simonea Inzagija da vidi koliko može u ovom trenutku.

Debitantski nastup u Ligi šampiona večeras će imati Bolonja, Đirona i Slovan iz Bratislave, dok će Brest sutra igrati. Možda od svih pomenutih klubova najveće pohvale zaslužuje Slovan koji se preko kvalifikacija domogao učešća u Ligi šampiona i postao četvrti klub iz Slovačke koji će se takmičiti u elitnom evropskom fudbalskom takmičenju.

Poslije novajlija u novom formatu Lige šampiona učestvovaće i ekipe koje određeni period nisu bile u društvu najboljih, a to su Aston Vila, Šturm, Sparta Prag i Štutgart. Klub iz Birmingema prvi put će igrati u Ligi šampiona, dok je 1982. godine osvojio tadašnji Kup šampiona, a i srpski fudbaler Kosta Nedeljković trebalo bi da zaigra. Sparta se vraća poslije više od 20 godina u Ligu šampiona, a za nju igra Veljko Birmančević. Prošlosezonski finalista LŠ Borusija gostovaće kod Kluba Briž, dok se “kiša golova” očekuje u Parizu, gdje će Pari Sen Žermen ugostiti debitanta Đironu. “Sveci” su veliki favoriti mada je španski tim znao da priredi iznenađenja protiv velikih klubova pa se nada jednom takvom na “Parku prinčeva”.

Parovi prvog kola, srijeda, 18. septembar: Bolonja - Šahtjor (18.45), Sparta - Salcburg (18.45), Klub Briž - Borusija Dortmund (21), Seltik - Slovan (21), Mančester siti - Inter (21) i Pari Sen Žermen - Đirona (21). Sutra se sastaju: Crvena zvezda - Benfika (18.45), Fejenord - Bajer Leverkuzen (18.45), Atalanta - Arsenal (21), Atletiko Madrid - Lajpcig (21), Monako - Barselona (21) i Brest - Šturm (21).

Format

U novom formatu Lige šampiona učestvovaće 36 klubova, a biće odigrano osam kola. U svakom kolu biće odigrano po 18 utakmica. Grupna faza trajaće do 29. januara 2025. godine. Osam prvoplasiranih ekipa će obezbijediti direktan plasman u osminu finala, dok će klubovi od devetog do 24. mjesta igrati baraž za plasman u osminu finala. Klubovi koji završe od 25. do 36. mjesta završiće sezonu. Titulu u Ligi šampiona brani Real, koji je prošle sezone u finalu pobijedio Borusiju Dortmund rezultatom 2:0. Real ima najviše trofeja u LŠ pošto je 15 puta osvajao najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana