Druge lige Republike Srpske startuju ovog vikenda: Tri bivša prvoligaša maštaju o povratku

Darko Pašagić
Druge lige Republike Srpske startuju ovog vikenda: Tri bivša prvoligaša maštaju o povratku

BANjALUKA – Susretima prvog kola, koji će biti odigrani 19. i 20. avgusta, započeće prvenstvo u drugim ligama Republike Srpske, koje će u obje grupe i ove godine brojati po 16 članova.

Poslije silnih pretumbacija na kraju je ipak poznato koje su to 32 ekipe, koje će u dvije grupe, zapad i istok, pokušati da se bore za najviši plasman, odnosno da ostanu u ovom rangu takmičenja.

U grupi zapad poslije prelaska Borca iz Kozarske Dubice i banjalučkog BSK-a u viši rang, trebalo je manje-više da bude sve poznato, ali nije bilo baš tako. Naime, kao što je poznato Sloboda iz Novog Grada nije dobila licencu za takmičenje u Prvoj ligi pa je morala među drugoligašem baš kao i Tekstilac iz Dervente, koji je bio posljednjeplasirani. Preostala dva mjesta trebalo je da popune šampioni Treće lige, grupa zapad i grupa centar, banjalučki Naprijed i Mineral iz Banje Vrućice. I dok je tim iz Obilićeva svoje učešće potvrdio, Mineral je odustao, tako da je njegovo mjesto popunio Polet 1926 iz Broda, koji je prošle sezone bio posljednji u Drugoj ligi, grupa zapad. Iako pretposljednja Ukrina iz Čečave se i ranije oglasila da ne može da se takmiči, tako da je priliku dobio nekadašnji prvoligaš iz Broda.

U grupi istok u viši rang su otišli Romanija iz Pala i nevesinjski Velež, iz Prve lige ispalo je Podrinje iz Janje, a među trećeligaše Podrinje iz Tršića, tako da su bila ostala dva upražnjena mjesta. Jedno je popunio šampion Treće lige, grupe istok Zadrugar iz Donjeg Crnjelova, a drugo vicešampion Jedinstvo iz Roćevića.

Teško je u ovom trenutku reći ko su favoriti da u junu naredne godine postanu prvoligaši, ali je jasno da će sigurno visoke ambicije imati tri ekipe, koje su u prošloj sezoni bili prvoligaši. Na zapadu su to Tekstilac, koji je sigurno jedan od favorita, ali je veliko pitanje koliko mogu Novograđani, koji su tek nedavno počeli pripreme, a na startu su i odgodili mečeve prva dva kola. Razlog su katastrofalne poplave u maju, koje su gotovo u potpunosti uništile stadion “Mlakve”. Uz ova dva kluba visokom plasmanu se nadaju i u Gorici iz Šipova, kao i u trnskoj Slogi, koje su i u prošloj sezoni bile u samom vrhu tabele. U grupi istok Podrinje iz Janje se pojačalo, a posljednja dvojica među novajlijama su igrači sa premijerligaškim iskustvom golman Branislav Ružić i Pavle Sušić. Uz njih kao veliki favorit se izdvaja Drina HE, koja dugi niz godina čeka na povratak među prvoligaše. Višegrađani su jasno pokazali svoje ambicije dovođenjem četiri Brazilca: Leonarda Herikea Lea, Andrea Juniora Meurera, Eduarda Hofmana Konborgera Dudua i Paula Roberta.

Prvo kolo

U prvom kolu drugih liga Republike Srpske sastaju se: grupa zapad: subota, 17.30 časova: Naprijed – Čelinac, Progres - Sloga (T), Proleter (T) - Borac (Š), nedjelja: 11 časova: Jedinstvo (Ž) - Dubrave, 17,30 časova: Brdo – Sloga (S), Gorica – FSA Prijedor, odgođeno: Crni vrh – Polet 1926, Tekstilac – Sloboda (NG), grupa istok: subota, 17.30 časova: Mladost (R) – Ilićka 01, Drina HE – Budućnost (P), Vlasenica – Mladost (G), Guber – Glasinac 1936,  nedjelja, 17.30 časova: Stakorina – Jedinstvo (BR), Jedinstvo (R) – Hercegovac, Podrinje (J) – Rudar 1925, Proleter (D) – Zadrugar (DC) igra se 30. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana