Dragoslav Stepanović za “Glas” o smrti fudbalske legende: Srećan zbog šetalice, tužan zbog Bremea

Dejan Kondić
Dragoslav Stepanović za “Glas” o smrti fudbalske legende: Srećan zbog šetalice, tužan zbog Bremea

BERLIN - Rijetko koji trener je doživio privilegiju kakvu je imao Dragoslav Stepanović. Navijači Ajntrahta su na gostovanju u Frajburgu, legendarnom stručnjaku u okviru koreografije na tribini, posvetili veliku šetalicu.

Bio je to i povod da kontaktiramo popularnog Stepija, da čujemo njegove impresije. Međutim, u toku razgovora nekadašnjeg trenera Laktaša nazvao je sin, koji mu je javio da je u 64. godini od posljedica srčanog udara preminuo čuveni njemački fudbaler Andreas Breme, čovjek koji je svojim golom “elfu” donio titulu prvaka svijeta u Italiji 1990. U razgovoru za “Glas Srpske” Stepanović ističe da je u posljednje vrijeme Breme imao problema sa viškom kilograma, a prisjetio se i jedne kultne scene sa bundesligaških terena.

- U poslednje vreme se bogami raširio i izgleda da nije vodio računa o svojoj figuri. Imao je sigurno 30, 40 kilograma viška. Bio je fenomenalan igrač, izuzetan. Nikad neću zaboraviti kada su jedne godine u poslednjem kolu Leverkuzen i Kajzerslautern igrali za opstanak. Pobednik ostaje, poraženi ispada u Drugu ligu. Slavio je Bajer. Na kraju utakmice, njih dvojica su se zagrlili na terenu i plakali kao da su zajedno ispali iz lige - rekao je Stepanović.

Legendarni Breme sigurno nikad neće biti zaboravljen, jer Nijemci ne zaboravljaju onoga ko je puno učinio za klub, odnosno državu. Isto tako ni Ajntrahtovi navijači, kao što smo već pisali, nisu zaboravili Stepanovića koji je iz Crvene zvezde prešao u Ajntraht 1976. i u naredne dvije sezone odigrao 49 utakmica na kojima je postigao tri gola. Kasnije je bio i trener kluba iz Frankfurta i to u dva navrata (od 1991. do 1993. i 1996. godine).

- Bio sam zaista iznenađen sjajnom koreografijom navijača Ajntrahta. Zapravo, u početku nisam ni znao za to. Dobio sam 10-15 poruka, prijatelji su mi slali fotografije, snimke. Inače sam u Berlinu, na jednom sajmu, tako da nisam gledao utakmicu u Frajburgu. Pokušao sam da saznam razlog zbog kojeg su to Ajntrahtovi “ultrasi” uradili. Međutim, to najtvrđe jezgro navijača nikad ne odaje tajne, odnosno zašto nešto rade. Na transparentu je pisalo da “ultrasi” prelaze kilometre da bi pratili Ajntraht, a da isto to radi i Stepanović. Mislim da je transparent posledica nezadovoljstva navijača zbog ostvarenih rezultata. Kao što sam vam rekao, obradovao sam se i iznenadio - priznao je Stepanović.

Prati jedan od najpriznatijih bundesligaških trenera svih vremena aktuelna dešavanja u šampionatu, trku Bajera iz Leverkuzena i Bajerna za “salataru”. Smatra da će ekipa koju vodi Ćabi Alonso biti veoma blizu titule ukoliko u narednom kolu slavi protiv Majnca, a Bavarci kiksaju protiv RB Lajpciga na “Alijanc areni”.

- Mislim da je Leverkuzen ove godine pronašao igru, a posebno me oduševljava ono što na terenu pruža Florijan Virc. Ćabi Alonso mu je dao punu slobodu, a ovaj mu to vraća na najbolji mogući način. Ukoliko to prepiše i Julijan Nagelsman u nacionalnom timu Nemačke, profitiraće. Dugo nisam video takvog igrača, sjajan je dribler, nepredvidiv, brz. Igrao sam i ja sa jednim takvim igračem u Ajntrahtu svojevremeno, Jirgenom Grabovskim. Nisi mogao da ga udariš i da hoćeš, prebrz je bio. Ove godine dakle, Leverkuzen ima šansu za titulu, najviše zahvaljujući Bajernu koji nema sve konce u svojim rukama. Ako još sada ne pobede Lajpcig, a Leverkuzen slavi. “Aspirindžije” će otići na plus 13 i Bavarci će teško moći da to stignu. Hoću da kažem i to, fasciniraju me i bočni igrači Bajera. Neverovatni su. Još kad se vrati Viktor Bonifejs, biće nezaustavljivi. Što se Bajerna tiče, prvi put sam video da su izgubili svoju igru, pod vođstvom Tomasa Tuhela. Sećam se reči Miljana Miljanića: “Kad tim nema svoju igru, ne može da pobeđuje”. Čitam u novinama da Tuhela već smenjuju. Ukoliko ispadne od Lacija, biće svašta. Međutim, verujem Uliju Henesu, on se i vratio iz penzije da ispravi greške Olivera Kana i Hasana Salihamidžića. Henes udara kontru novinarima, rečima da ne bi uzeo nikog od trenera koje novinari pominju kao eventualnu zamenu Tuhelu - zaključio je Stepanović.

Kompletan intervju sa Dragoslavom Stepanovićem pročitajte u ponedjeljak 26. februara u “Glasu Srpske”.

Mančester siti

Dragoslav Stepanović je kao igrač nosio dres Mančester sitija od 1979. do 1981. Stepi vjeruje da “građani” mogu odbraniti titulu šampiona Evrope.

- Malo ko neguje fudbal koji forsira Pep Gvardiola. Svi igrači drže svoje pozicije. Kod njega je uvek i u svakoj situaciji igrač postavljen da igra jedan na jedan po dubini i širini. Jak je na oba krila. Teško je to braniti i mislim da može ponovo do titule - rekao je Stepanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana