Đorđe Kamber, pomoćni trener Honveda, za “Glas”: Borčeva šansa “Fradijeva” neuigranost

Dejan Kondić
Foto: G.S.

BUDIMPEŠTA - Mnogo naših ljudi živi i radi u Mađarskoj, odnosno samoj Budimpešti, u koju nas je put doveo zbog duela Ferencvaroša i Borca.

Pomoćni trener u jednom od mađarskih velikana Honvedu je Đorđe Kamber.

Nekada pouzdani defanzivac OFK Beograda, sarajevskog Željezničara, ali i brojnih mađarskih klubova jedan od je najcjenjenijih stručnjaka u Mađarskoj. Aktuelni selektor “lake konjice” Marko Rosi izuzetno cijeni stručnjaka rođenog u Sanskom Mostu.  

Kamber, koji je bio sjajan domaćin novinarima iz banjalučkih redakcija, za “Glas Srpske” pričao je o velikom Honvedu, putu njegovog oporavka, generalno o mađarskom fudbalu, odnosno uslovima koji vladaju “gore”, ali se i dotakao predstojećeg dvomeča Ferencvaroša i Borca.  

- Prošle godine sam više pratio Borac, iskreno. Uhvatio sam nekih pola sata poslednje utakmice protiv Ki Klaksvika u Banjaluci. “Crveno-plavi” mi deluju sasvim O. K, vrlo, vrlo pristojno. Momci su držali dobar tempo, a ranije su imali problem sa nedostatkom snage. Sada je to sve na dosta boljem nivou. Ipak, u Budimpešti, generalno u dvomeču sa Ferencvarošem, Borac očekuje težak posao, to je sigurno, jer “Fradi” ima ozbiljne individualce. Pojačali su se, doveli su dobre igrače. Za Borac može biti povoljna okolnost što je Ferencvaroš doveo novog trenera i sa njim još nisu uhvatili zalet, nisu se namestili. To se najbolje videlo protiv Midtjilanda. Ni novi igrači se još nisu uklopili. Ruku na srce, prvih pola sata je dobro to izgledalo, ali su posle pali. Dakle, ako Borac izdrži prvih pola sata, poluvreme. da ne primi gol, mislim da ima šanse. Nadam se da će biti pun stadion da vidite potpun ugođaj, kao što su doživeli igrači “Želje” pre nekih šest, sedam godina - rekao je Kamber.  

Đorđe je već deset godina u Honvedu. Sa klubom je kao igrač osvojio šampionsku titulu 2017, a tri godine kasnije i trofej namijenjen pobjedniku Kupa Mađarske. Sada je najbitniji čovjek u stručnom štabu trenera Orela Ćestroija.  

- Nažalost, pre dve godine klub je zbog nekih problema, da ne pričam sad o tome, ispao u drugu ligu. Možda je i bolje vratiti se korak unazad, pa krenuti sve ispočetka. Pokušavamo svim snagama. Prošle sedmice smo dobili i novog vlasnika. Sigurno da nas ponovo čeka težak posao. Neće biti lako, dug put je pred nama. Klub polako izlazi iz finansijske krize. Velika je šteta što ovako veliki klub, sa fenomenalnim navijačima, sjajnim uslovima, igra drugu ligu. Imamo odličnu akademiju sa možda najboljim uslovima u celoj regiji. Iskreno se nadam brzom povratku u elitu, jer to će sigurno značiti i mađarskom fudbalu - istakao je Kamber. 

Mogli ste u “Glasu Srpske” prethodnih dana pročitati da je fudbal u Mađarskoj na putu potpunog preporoda. Uslovi su fantastični, a to nam je potvrdio i Đorđe Kamber. 

- Što se plaćanja tiče, Ferencvaroš je iznad svih, kao, na primer, Dinamo u Hrvatskoj ili Crvena zvezda u Srbiji. Posle idu Ujpešt, koji je isto dobio novog vlasnika, Videoton, Fehervar, to su klubovi drugog platežnog razreda ovde. Imaju igrače koji zarađuju 30.000, 40.000, 50.000 evra mesečno. Prosečna plata u Prvoj ligi je otprilike 8.000 do 10.000 evra u ostalim klubovima. Dosta je to poraslo, jer država dosta pomaže. Ministarstvo sporta daje ozbiljne nagrade akademijama. Napravljen je takav sistem, što više mladih igrača na terenu, to dobijaš više para. Svaka akademija ovde je finansirana od strane države. Klubovi nemaju nikakve obaveze prema akademijama, samo prema prvom timu - zaključio je Kamber.  

Sanski Most 

Nema raja bez rodnoga kraja, tako kažu i stihovi pjesme. Svoj povratak u raj, u rodni Sanski Most, Đorđe brižljivo sprema. Srce vuče, emocije ga lome... 

- U Sanskom Mostu nisam bio otkako sam izašao (zbog ratnih dešavanja). Dolazio sam u Banjaluku mnogo puta, imam dosta prijatelja tamo, bio sam i u Novom Gradu, Sarajevu... Još se nisam odvažio da odem u Sanu, emocije su jače... Ali, evo, deca me već par godina “pritišću”, žele da vide gde sam se rodio, gde sam odrastao... Dvanaest godina sam živeo tamo i moraću da ih odvedem. Iskreno, i ja nagovaram oca, par godina, da ga odvedem tamo gde je rođen, malo van Sanskog Mosta, ali kad god mu pomenem, kaže da nema šanse... Inače, roditelji su mi u Kragujevcu - rekao je Kamber. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana