Dinamo ispadanjem izgubio milione, a "počastio" i Crvenu zvezdu

G.S.
Dinamo ispadanjem izgubio milione, a "počastio" i Crvenu zvezdu

Zagrebački Dinamo sinoć je u sudijskoj nadoknadi ispustio plasman u plejofu za Ligu šampiona nakon što ih je AEK eliminisao ukupnim rezultatom 4:3 pa su Modri tako ostali bez šansi da zarade ogroman novac od UEFA-e.

Šampion Hrvatske ima osiguranu najmanje grupnu fazu Konferencijske lige, a protiv praške Sparte igraće za grupnu fazu Evropske lige.

Dinamo će, ukoliko ispadne od češke ekipe, imati zarađena 4,4 miliona evra plasmanom u Konferencijsku ligu, dok bi prolazak Sparte donio Dinamu 6,6 miliona evra ulaskom u Evropsku ligu.

Da je izbacio AEK, Dinamo bi za sam prolaz u plejofu Lige šampiona zaradio 5 miliona evra te imao priliku zaraditi još 15,5 miliona evra plasmanom u grupnu fazu Lige šampiona.

Dakle, Dinamo je ukupnim porazom protiv AEK-a u dvomeču trećeg pretkola izgubio minimalno 5 miliona evra dodatne zarade, a potencijalno još i dodatnih 15 miliona evra ako bi prošli plejofu protiv Rojal Antverpa.

Rasplet sinoćnje utakmice obradovao je i Crvenu zvezdu kojem je ispadanje Dinama iz Lige šampiona donijelo sasvim finu zaradu od 1,1 milion evra.

Zvezdi će ovaj novac pripasti na osnovu UEFA pravila o desetogodišnjem učinku u evropskim takmičenjima pa tako svaki od učesnika grupne faze Lige šampiona dobija određeni novac iz ogromnog fonda.

Tim s najmanjim koeficijentom dobija 1,1 milion evra, 31. tim po koeficijentu dobija duplo više odnosno 2,2, trećeplasirani od dna još 1,1 (odnosno ukupno 3,3) i tako dalje.

Ispadanje šampiona Hrvatske znači da se Crvena zvezda pomjera za jedno mjesto  naviše u konačnom plasmanu timova koji igraju grupnu fazu pa u Beograd stiže novi priliv novca, prenosi klix.ba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana