Dijego, ne znaš šta propuštaš!

Dejan Kondić
Dijego, ne znaš šta propuštaš!

DOHA - Nakon što je Napoli predvođen Dijegom Maradonom osvojio prvu titulu u istoriji, na centralnom napuljskom groblju osvanuo je grafit “Mrtvi, ne znate šta ste propustili”.

Sigurno je da bi najveći sin Argentine volio da vidi svoje nasljednike u nedjeljnom finalu Mundijala od 16 časova protiv Francuske. Nažalost, on će s nekog drugog mjesta, daleko od lože stadiona “Lusail” biti uz svoje zemljake i nasljednika Lionela Mesija koji vodi svoje saigrače u bitku svih bitaka. Za kapitena “gaučosa” ovo će biti utakmica karijere, života, baš kao i za sve Argentince koji su poslije plasmana u finale okupirali čuveni Obelisk u Buenos Ajresu i širom zemlje.

Mesi bi mogao da pomjeri još jednu granicu koja bi dala poseban pečat potencijalnom krunisanju Argentine. Da okonča Mundijal kao najbolji golgeter i paker nije uspio ni legendarni Maradona, iako je 1986. godine kada je Argentini donio posljednju titulu prvaka svijeta, ostao kratak za dlaku. Namjestio je u Meksiku najviše golova, čak pet i postigao ih je isto toliko. Međutim, Gari Lineker sa šest pogodaka dobio je “Zlatna kopačka” tog mundijala. Vođa “gaučosa” poručuje da će ostaviti sve u svom posljednjem meču u dresu najdražih boja.

- Veoma sam srećan što ću svoju priču na Svjetskom prvenstvu završiti u finalu, vidim i koliko u tome uživaju svi u Argentini. Daćemo sve od sebe, kao što smo radili i do sada kako bismo ovoga puta zaista bili najbolji. Uživao sam prethodnih godina i zaista uživam u svemu što nam se dešava. Pobjeda na Kopa Amerika i dolazak do finala Mundijala, 36 utakmica bez poraza, to je zaista nevjerovatno. Nadam se da ljudi u Argentini uživaju u onome što radimo, mogu da budu sigurni da ćemo dati sve što imamo - poručio je Mesi.

Francuzi su takođe nadomak istorije. Imaju priliku da postanu prva ekipa koja je odbranila trofej poslije Brazila iz 1962. godine. Međutim, uoči završne predstave imaju i problema s virusom i najmanje trojica su bolesna. Dajo Upamekano i Adrijen Rabio početkom nedjelje otišli su u izolaciju, zbog čega nisu igrali protiv Maroka u polufinalu, a i Kingsli Koman je osjetio groznicu. Selektor “trikolora” Didije Dešamp vjeruje da će ipak svi biti spremni za finale.

- Trebalo bi da svi budu zdravi do finala. Sada je sezona gripa i zbog toga moramo da budemo oprezni. Takođe, igrači su uložili mnogo napora i možda je njihov imuni sistem malo oslabio - rekao je Dešamp.

Nekadašnji kapiten reprezentacije Francuske postao je prvi selektor koji je sa istom reprezentacijom došao do dva uzastopna finala, poslije 1938. i legendarnog Vitorija Poca, koji je s Italijom osvojio uzastopne titule i spreman je za još jedan iskorak.

- Ostaje još jedna utakmica. Mjesec dana je prošlo kako smo zajedno. Nikada nije lako, ali je sve do sada bilo vrijeme radosti. Cijela grupa je bila posvećena da kompenzuje probleme i da ostvari uspjeh. Idemo na titulu - istakao je Dešamp.

Još jedna zanimljivost iz tabora “trikolora”, u finalu čuvar mreže Francuske Ugo Ljoris sa 20 utakmica postaće golman s najviše odigranih mečeva na mundijalima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana