Borac saznao potencijalne rivale u grupnoj fazi LE ili LK

SrpskaInfo
Borac saznao potencijalne rivale u grupnoj fazi LE ili LK

BANjALUKA - Banjalučki Borac ispisao je istoriju i izborio nastup u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja. Da li će to biti Liga Evrope ili Liga konferencija saznaćemo u četvrtak, pošto je tada na programu revanš susret protiv Ferencvaroša.

Velikan iz Platonove ima aktivan rezultat iz Mađarske 0:0, a Banjalučani će imati i veliku podršku, jer je nekoliko dana pred susret već rasprodan Gradski stadion.

U zavisnosti od ishoda biće poznata i destinacija Banjalučana, a UEFA je predstavila potencijalne šešire pred žrijeb u LE i LK. Oba takmičenja imaće novi format, pa će tako po 36 ekipa izboriti mjesto. U zavisnosti od takmičenja, Borac će odigrati osam (LE) ili šest (LK) mečeva.

Sistem takmičenja u Ligi Evrope je raspoređen tako da u četiri šešira se nalazi po devet ekipa, a crveno-plavi će u slučaju plasmana dobiti iz svakog šešira po dva protivnika.

Nešto drugačija situacija je sa Ligom konferencija. Tamo su klubovi podijeljeni u šest šešira sa isto toliko ekipa, a za rivala će imati po jednog protivnika iz svakog šešira.

Sistem takmičenja je isti i za Ligu Evrope i za Ligu konferencija. Prvih osam ekipa na tabeli izboriće direktan plasman u osminu finala, dok će ekipe plasirane od 9. do 24. mjesta igrati šesnaestinu finala, a ekipe od 25. do 36. mjesta završavaju evropska takmičenja. Dakle, od ove sezone nema više pravila da se klubovi sele rang ispod nakon grupne faze, tačnije sada iz ligaške faze neće seliti u Ligu konferencija i svako takmičenje će biti posebno za sebe.

Borac bi u slučaju plasmana u Evropa ligu mogao igrati sa nekim od vodećih evropskih klubova.

Projekcijom UEFA-e u prvom šeširu Evropa lige nalaze se Roma, Mančester junajted, Porto, Ajaks, Rendžers, Ajntraht, Lacio, Totenhem, Slavia Prag. U drugom šeširu su Real Sosijedad, AZ Alkmar, Braga, Olimpijakos, Lion, Fenerbahče…

A screenshot of a sports scheduleDescription automatically generated

Sa druge strane u Ligi konferencija najatraktivniji rival je svakako Čelsi, dok se tu još nalaze Kopenhagen, Gent, Fjorentina, LASK, Betis..

Naravno ove projekcije mogu dobiti totalno drugačiji izgled nakon utakmica plej-ofa u četvrtak, ali potencijalno gledajući Borac bi mogao zaigrati protiv velikana u oba evropska takmičenja.

Gotovo je sigurno da bi u Ligi konferencija iz prvog šešira mogao dobiti Čelsi, Betis, Fiorentinu, dok iz Lige Evrope sigurno za potencijalnog rivala iz prvog šešira imaju Romu, Mančester junajted, Porto, Totenhem, Lacio, Ajntraht.

A screenshot of a computerDescription automatically generated

Ono što je važno napomenuti je podatak da će Borac sa koeficijentom 5.500 sigurno biti u četvrtom šeširu Lige Evrope ako se tamo plasiraju, a ako završe u Ligi konferencija, biće u šestom šeširu, postoji i šansa za peti šešir, ali morali bi se poklopiti pojedini rezultati iz plej-ofa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana