Borac čeka trenera i prava pojačanja

Darko Pašagić
Borac čeka trenera i prava pojačanja

BANjALUKA – Samo nekoliko časova uoči prozivke, kojom je označen start nove sezone aktuelni šampion BiH, Borac ostao je neočekivano bez šefa stručnog štaba Vinka Marinovića sa kojim je sporazumno prekinuta saradnja.

Kao razlog razlaza dvije strane čelnici kluba su saopštili da je trofejni stručnjak, jedini iz BiH, koji je sa tri kluba bio šampion (Zrinjski, Sarajevo i Borac) izrazio želju za novom etapom u trenerskoj karijeri, a kao nova destinacija nezvanično se spominju Ujedinjeni Arapski Emirati.

Inače Marinović je u drugi mandat na klupi Borac stupio 28. avgusta 2022. godine i za to vrijeme sjedio na njoj na 59 premijerligaških utakmica uz bilans od 39 pobjeda, devet remija i 11 poraza uz gol-razliku 99:50.

U sezoni 2022/23 sa Borcem je osvojio drugo mjesto, a ove sezone titulu i igrao je u finalu Kupa BiH.

Sa njim u paketu sa Gradskog stadiona je otišao i njegov najbliži saradnik Danimir Milkanović, koji će sa njim vjerovatno put Azije.

- Marinović je izrazio želju za novom etapom u životu i možemo samo da mu poželimo sreću u nastavku karijere i zahvalimo što je Borac doveo do treće titule šamniona BiH – naglasio je predsjednik Skupštine Borca Stojan Malbašić, koji nije želio da govori ko bi mogao da bude Marinovićev nasljednik.

A, kako "Glas Srpske" saznaje to će najvjerovatnije biti Mladen Žižović, koji bi ekipu trebalo da vodi već na današnjem treningu.

Pomenuti stručnjak je trenutno slobodan u izboru nove sredine nakon što je tokom sezone raskinuo saradnju sa makedonskim Škupijem, gdje je nekoliko puta bio proglašen za trenera mjeseca.

Žižović je tokom svoje trenerske karijere još vodio bijeljinski Radnik kada je ekipa igrala evropske mečeve protiv Spartak Trnave. Zatim je bio trener mostarskog Zrinjskog i doveo je ovaj tim do trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Nakon toga bio je na klupi tuzlanske Slobode.

U inostranstvu je pored Škupija vodio i Al Kolod.

Žižović je tokom igračke karijere tri godine sa uspjehom nosio i dres banjalučkog Borca.

Sportski direktor Banjalučana Oliver Jandrić je govorio o planu priprema i promjenama u igračkom kadru.

- Već 17. juna odlazimo u Sloveniju, tačnije u Zreče, gdje ostajemo do 28. juna. Tamo su planirana tri kontrolna susreta, a dva su već dogovorena. Protiv Celja igramo 19. juna, a protiv rumunske ekipe UTA Arad 24. juna, dok će ime trećeg rivala biti poznato za dan dva. Generalnu provjeru pred start u kvalifikacijama za Ligu šampiona imaćemo 3. jula, a prva evropska utakmica na programu je već 9. ili 10. jula – naglasio je Jandrić.

Prethodnih dana Banjalučani su se razišli sa petoricom fudbalera.

- Milanu Makariću je istekla pozajmica i vratio se u danski Alborg. Stefanu Fićoviću, Vasilije Terziću, Jovanu Nišiću i Bojan Pavloviću ugovori su istekli i oni su slobodni u potrazi za novom sredinom. Ugovori su istekli i Jakovu Blagaiću i Alenu Jurilju, a njihov status biće poznat u narednih dan, dva. U narednim danima biće i pojačanja, a želimo da kompletiramo ekipu do polaska za Zreče – dodao je Jandrić.

Kapiten Borca Srđan Grahovac je istakao da je igraće u svlačionici zatekla vijest o odlasku Marinovića.

- Bili smo iznenađeni, ali šta da se radi. Marinoviću možemo samo da se zahvalimo na svemu što je uradio za klub i poželimo puno sreće. Iza nas je kratka pauza u kojoj smo svi radili po individaulnim programima. Sada na pripremama svi moramo zapeti žestoko da što spremniji dočekamo prva evropska iskušenja – rekao je Grahovac.

Na prvom okupljanju "crveno-plavih" uoči nove sezone bilo je 25 fudbalera.

Prozivku je obavio doskorašnji pomoćni trener Boris Raspudić, a na njoj su bili: golmani: Marko Milošević, Nikola Ćetković i David Stjepanović, te igrači: Ranko Jokić, Nikola Pejović, Maks Juraj Ćelić, Srđan Grahovac, Sebastijan Erera Kardona, Aleksandar Subić, Jovo Lukić, Zoran Kvržić, David Čavić, Enver Kulašin, Savo Šušić, Damir Hrelja, Stefan Marčetić, David Vuković, Filip Račić, Stojan Vranješ, Jusuf Terzić, Pavle Đajić, Siniša Ristić, Nedim Kerimović, te novajlije Mateja Stašević i Luka Misimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana