Bivši igrač Tuzla Sitija 11 godina igrao za reprezentaciju bez dozvole

GS
Bivši igrač Tuzla Sitija 11 godina igrao za reprezentaciju bez dozvole

Fudbaler Emilio Nsue, koji je na zimus održanom Afričkom kupu nacija bio najbolji strijelac, dospio je u centar pažnje zbog velikog skandala koji je isplivao četiri mjeseca poslije takmičenja.

AP je objavio šokantnu vijest da Nsue tokom 11 godina reprezentativne karijere nikada nije imao pravo da nastupa za Ekvatorijalnu Gvineju!

Takvu su presudu donijeli suci krovne nogometne asocijacije FIFA, koji su zaključili da Nsue nikada nije dobio njenu dozvolu za igranje u dresu Ekvatorijalne Gvineje.

Nsue je rođen prije 34 godine na Palma de Majorki u Španiji, za koju je i igrao u omladinskim selekcijama, sve do one do 21 godine.

Nsue je odigrao tri utakmice za Španiju na Svjetskom prvenstvu za igrače do 20 godina 2009, a jednom je zamijenio Huana Matu u utakmici na Evru za igrače do 21 godine 2011, kada je Španija bila evropski prvak.

Dvije godine kasnije iz Fudbalskog saveza Ekvatorijalne Gvineje tražili su od Španije dozvolu da Nsue obuče njihov dres, koju su i dobili, ali FIFA to nikada nije odobrila.

U decembru 2013. FIFA je odbila zahtjev da Nsue promijeni sportsko državljanstvo i kao razlog je navela njegovo prekasno sticanje. Ipak, nekadašnji član Tuzla Sityja nastavio je da igra za afričku reprezentaciju sve do danas, kada mu je to FIFA zabranila na šest mjeseci, prenosi Kliks.

Zbog svega je FIFA poništila dvije pobjede Ekvatorijalnoj Gvineji u kvalifikacionim utakmicama za Svjetsko prvenstvo 2026. koje su igrane u novembru prošle godine. U tim utakmicama je svojim golovima Nsue donio dvije pobjede ovoj selekciji.

Nsue je odigrao više od 40 utakmica za reprezentaciju i postigao 23 gola, uključujući pet u januarskom Afričkom Kupu nacija, a čini se da je publicitet koji je dobio upravo tada izazvao ponovni disciplinski postupak.

Nsue je u sezoni 2021/22 bio član Tuzla Sitija, za koji je na 10 utakmica postigao dca gola. Trenutno je član španskog trećeligaša Intercityja u čiji je izboreni opstanak protekle sezone ugradio svojih 11 golova i dvije asistencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana