Bart Majers, novajlija u redovima Borca: Evropa glavni motiv za dolazak

Darko Pašagić
Bart Majers, novajlija u redovima Borca: Evropa glavni motiv za dolazak

ZREČE - Prve minute u redovima novog kluba Borca holandski štoper Bart Majers zabilježio je u prijateljskom okršaju protiv UTA Arada, ekipe koja je iz zemlje u kojoj je ovaj 27-godišnjak proveo posljednje četiri godine.

Po isteku ugovora se odlučio za novo poglavlje u karijeri i izbor je pomalo neočekivano pao na Banjalučane.

- Kada mi je agent rekao da je stigla ponuda kluba koji je šampion BiH, nisam se dvoumio ni trenutak da dođem, jer je za svakog igrača izlazak na evropsku scenu veliki izazov. Usput sam pričao i sa zemljakom Jurahom Karolinom, koji je došao nekoliko dana prije mene i koga nisam poznavao odranije. Rekao mi je mnogo pozitivnih stvari o klubu, budućim saigračima i odlučio sam da potpišem ugovor - rekao je Majers, koji je prije rumunskog Petrolul Ploeštija nastupao za holandske klubove RBC, NAC Bredu, Helmond i Almere.

Saigračima u Borcu priključio se prije osam dana i stigao u Zreče, gdje su se Banjalučani već nalazili na pripremama.

- Jako samo srećan što sam ovdje, svi su veoma prijatni. Vlada lijepa i topla atmosfera i svi su profesionalci. Vidi se da svi imaju cilj, a to je da se ostvare što bolji rezultati. Želimo da osvojimo prvenstvo i Kup, ali i da napravimo što više u Evropi. Mislim da je to moguće ako vjerujemo jedni u druge. Samo tako se mogu praviti velike stvari - nastavio je Majers.

Zadovoljan je prvim nastupom u novom klubu.

- Iako je prijateljska utakmica, lijepo je kada se pobijedi. Mislim da svi pružaju onoliko koliko mogu, jer se svi borimo za mjesto u timu. Od malih nogu sam naučen da je konkurencija dobra stvar i da može samo da unaprijedi ekipu. Ako nema konkurencije, i kvalitet opada, a ako imate dobre saigrače, postajete i vi bolji, kao i cijeli tim. Novi sam, tek sa došao, ali trudiću se maksimalno da se izborim za mjesto u prvom timu. Vjerujem u sebe i mislim da mogu to da uradim - rekao je Majers.

Od samog dolaska trudi se da što prije savlada koliko-toliko srpski  jezik, bar za osnovno sporazumijevanje na terenu.

- Već na prvom treningu sam pitao momke da mi prevedu neke riječi poput lijevo, desno, sam si... Pokušavam da se što prije naviknem na jezik i da ga koristim koliko mogu. Iznenadilo me što dosta mojih novih saigrača priča engleski, što će mi omogućiti lakše sporazumijevanje. Kada sam prije četiri godine došao u Rumuniju, niko od saigrača nije pričao engleski i bilo mi je na početku jako teško da se priviknem - istakao je Majers.

Nije imao puno vremena da upozna Banjaluku.

- Nisam uspio mnogo stvari da vidim. Po dolasku sam imao ljekarske preglede i odmah poslije toga sam se zaputio u Sloveniju. Ono što sam na brzinu uspio da vidim je da se radi o lijepom gradu, što sam čuo i ranije. Vidim da se ljudi puno druže, što u Rumuniji nije baš bio slučaj. Prema onom što sam na brzinu vidio, Banjaluka će se jako svidjeti mojoj porodici - naglasio je holandski internacionalac.

Poslije okršaja sa UTA Aradom danas će Borac igrati protiv još jedne rumunske ekipe, Korvinul 1921 Hunedoare, a planirano je da ovaj meč počne u 17.30 časova.

- Dobro su mi poznati, jer su u prošloj sezoni neočekivano kao drugoligaš osvojili Kup Rumunije i izborili plasman na evropsku scenu. U ekipi imaju dosta prvoligaških igrača na pozajmici i sigurno je da nam neće biti lako. Svi oni, baš kao i mi, žele da se izbore za mjesto u ekipi i biće sigurno teška utakmica. U pripremnim susretima sve je moguće, ali smatram da mi ipak imamo bolje igrače - dodao je Majers.

Holandija

Koliko mu klupske obaveze dozvoljavaju, novajlija u crveno-plavom dresu Bart Majers prati Evropsko prvenstvo, a naravno da ga najviše zanima kako će igrati njegovi zemljaci Holanđani.

- Bili smo dobri u prve dvije utakmice, ala onda kada je trebalo da budemo još bolji, podbacili smo protiv Austrije. Ipak, očekujem da proradi naš napad i da budemo mnogo opasniji, što će nam uz dobru odbranu koju imamo, nadam se, donijeti plasman bar do polufinala - istakao je Majers.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana