Borac sutra dočekuje velikog favorita PAOK: Novac ne mora da bude mjerilo

Darko Pašagić
Borac sutra dočekuje velikog favorita PAOK: Novac ne mora da bude mjerilo

BANjALUKA - Fudbaleri Borca sutra od 21 čas na Gradskom stadionu igraju revanš susret drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv PAOK-a, u kojem će pokušati da nadoknade minus iz prvog meča (2:3) i tako obezbijede plasman u narednu rundu takmičenja.

Ukoliko bi u tome uspjeli, bio bi to najveći uspjeh Banjalučana na međunarodnoj sceni, ali i jedno od najvećih iznenađenja u dosadašnjem dijelu nove sezone evropskih klupskih takmičenja. U “crvenom-plavom” taboru nadaju se da mogu napraviti čudo, srušiti velikog favorita i proći dalje, čime bi automatski bio izboren najmanje plasman u grupnu fazu Lige konferencije.

Nadaju se da novac ne mora biti glavno mjerilo prilikom direktnog sudara na terenu, jer ako je suditi po tržišnoj vrijednosti fudbalera prema specijalizovanom fudbalskom sajtu “Transfermarkt”, onda Banjalučani nemaju nikakvih šansi.

Naime vrijednost cjelokupnog tima Borca iznosi 6,48 miliona evra, a grčkog šampiona čak 85,1 (13,13 puta veća).

A od tih nešto manje od 6,5 miliona evra PAOK ima čak pet fudbalera koji koštaju više.

Najskuplji je Janis Konstantelias, čija je vrijednost procijenjena na 15, a potom slijede dvostruki strijelac iz prvog meča Konstantinos Kulirakis osam, koliko košta i srpski reprezentativac Andrija Živković te Bugarin Kiril Despodov (sedam) i Marokanac, koji posjeduje i holandski pasoš Tarik Tisudali (šest i po miliona evra).

Na cijeni su i Gvinejac Madi Kamara (šest) te hrvatski golman Dominik Kotarski i Španac Honi Oto, čija je vrijednost procijenjena na po pet miliona evra. Uz ovih osam igrača još lak njih 11 vrijedi više od milion evra.

S druge strane najskuplji igrač u redovima Borca je ljetno pojačanje Holanđanin Bart Majers, koji vrijedi 800.000 evra, a iza njega su David Vuković (600.000), Jovo Lukić (500.000), Sebastijan Erera, David Čavić i Damir Hrelja (po 400.000), Srđan Grahovac i Dino Skorup (po 300.000) te Stefan Savić, golman Damjan Šipkovski, povrijeđeni čuvar mreže Nikola Ćetković, Jurah Karolina, Enver Kulašin i Esmir Hasukić (po 250.000 evra).

Međutim često se dešavalo da David savlada Golijata, a zašto tako ne bi bilo i sutra naveče na Gradskom stadionu, kada će Borac biti veliku bitku. To su prepoznale i pristalice Banjalučana, koje su odavno razgrabile ulaznice, a klub iz Platonove ja saopštio da je ostalo još nešto karata za sjevernu tribinu po cijeni od 10 maraka. One će biti prodavane večeras od 19 do 21 čas u navijačkom šopu na Gradskom stadionu. 

Dodik sa fudbalerima i upravom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je trenutni sastav banjalučkog "Borca" ispisao istoriju ovog fudbalskog kluba na novi način, te da su ponosnom učinili cijelu Republiku Srpsku.

A group of men holding a signDescription automatically generated

Tokom današnjeg prijema za fudbalere i upravu Fudbalskog kluba (FK) "Borac", Dodik je čestitao trenerima i igračima, istakavši da su pokazali dopadljiv fudbal, da nisu oni koji se uplaše i povuku, već da igraju otvoreno, agresivno i zato uspjesi i dolaze.

"Želim da zahvalim svima vama na onome što ste nam priredili, učinili nas srećnima i zaista godi uspjeh koji ste ostvarili. Čestitam vam prije svega za borbu koju ste pokazali! Pratim sve što radite i želio sam danas da vas ohrabrim za još jedan napor koji trebate učiniti", poručio je Dodik fudbalerima.

Predsjednik Republike Srpske je napomenuo da je jasno sa kakvim protivnikom igraju, ali i vjeruje u ono što igrači "Borca" imaju, a to je sposobnost da se prilagode, inat, te želja za uspjehom i pobjedom.

"`Borac` je sastavni dio imena Banjaluka. Bez `Borca` ni ovaj grad ni Republika Srpska ne bi mogli da žive, to najbolje pojkazuje posjećenost utakmica koja je sve veća. Koliko sam čuo, sve karte za sutrašnju utakmicu su rasprodate", naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio na stanje kada se krenulu u projekat stvaranja današnjeg "Borca", koje je bilo veoma depresivno u smislu zaostavštine koja je bila sumorna.

"Danas je `Borac` jedan od najstabilnijih klubova i potrudićemo se da obezbijedimo što je moguće bolje uslove. Želim da dosegnete snove koje sanjate, da ostvarite uspjehe koje želite i da pobjeđujete. Biću sa vama sutra, vjerujem da ćemo imati dobru utakmicu i da možemo da slavimo", naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da su vlasti u Republici Srpskoj učinile sve da stabilizuju ovaj klub, kao i druge u Srpskoj, da mogu da izdrže i međunarodnu konkurenciju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana