Fudbalski bogovi pogledali Mesija

GS
Foto: Tanjug/AP

DOHA - Epsko finale Mundijala u Kataru pripalo je Argentini koja je stigla do treće titule šampiona svijeta nakon što je 1978. i 1986. godine bila najbolja.

Junaka u taboru "gaučosa" ima mnogo, a prednjačio je Lionel Mesi sa dva gola koji je svoje sunarodnike odveo na fudbalski Olimp u najboljem finalu ikada.

"Gaučosi" su slavili protiv aktuelnog svjetskog šampiona Francuske rezultatom 4:2 poslije boljeg izvođenja penala.

Nakon 90 minuta bilo je 2:2, a poslije 120 3:3. Tako su "trikolori" izgubili drugo finale nakon 2006, kada je Italija bila bolja, takođe nakon penala.

Osvajanjem svjetske titule Mesi je stao uz rame svom najslavnijem sunarodniku Dijegu Armandu Maradoni koji je 1986. godine donio drugu titulu.

Ovaj meč malo je podsjetio na to SP u Meksiku, kada su Južnoamerikanci vodili sa 2:0 protiv Zapadne Njemačke, koja je izjednačila na 2:2, a onda je Horhe Buručaga pogodio za veliko slavlje.

Poslije toga Argentinci su čekali 36 godina na novu titulu, odnosno čekali su nekoga ko će ih povesti ka "Zlatnom globusu".

Pri tome su izgubili dva finala, 1990. i 2014. godine, a sada su konačno dočekali Mesija.

Od Mundijala u Njemačkoj 2006. godine Mesi i saigrači su uporno pokušavali da dođu do titule, a još ih boli poraz iz Brazila mada su sada sve to naplatili.

Lea će nakon ovog smatrati najboljim igračem svih vremena mada će uvijek biti poređenja sa Maradonom.

Finale je bilo veličanstveno.

Prvi gol pao je u 23. minutu i to iz penala. Usman Dembele bio je neoprezan u duelu sa Anhelom di Marijom kojeg je oborio u svom šesnaestercu, a poljski sudija Simon Marčinjak pokazao na bijelu tačku bez konsultacije sa VAR sobom. Lionel Mesi bio je neumoljiv. Loptu je poslao u desnu, a Uga Ljorisa u lijevu stranu. Bio je to peti penal za Argentinu na ovom SP nakon mečeva sa Saudijskom Arabijom, Poljskom, Holandijom i Hrvatskom. U istoriji Mundijala nije se desilo da jednoj reprezentaciji na završnom turniru bude svirano pet penala.

Samo 13 minuta kasnije Mesi je proigrao Aleksisa Mekalistera koji je na drugoj strani pronašao Di Mariju, a ovaj u trans bacio navijače svoje reprezentacije.

Bio je to signal za selektora Francuske Didijea Dešampa da uradi nešto pa je on iz igre izveo Olivijea Žirua i Demblea u 41. minutu, a uveo Markusa Tirama i Rendala Koloa Muanija.

Ni to nije donijelo poseban napredak u igri i sve do 79. minuta "galski pijetlovi" nisu postojali na terenu.

Tada je Kolo Muani pobjegao Nikolasu Otamendiju koji ga je oborio, a Marčinjak ponovo pokazao na penal.

Njega je iskoristio Kilijan Mbape, a to je ujedno bio prvi udarac u okvir gola francuskih fudbalera na ovom meču. Samo dva minuta kasnije totalni šok na stadionu.

Mbape je bljesnuo.

Odigrao je dupli pas sa Tiramom i matirao Emilijana Martineza koji je i ovaj put imao loptu na ruci, ali nije uspio da je zaustavi. Tako je Mbape bio strijelac na dva finala zaredom.

Šansu da se proslavi imao je Lautaro Martinez u samom finišu prvog produžetka, ali nije realizovao nijednu od dvije sjajne prilike.

Lautaro je imao treću sjajnu priliku odmah na startu drugog produžetka, Ljoris je odbranio njegov pokušaj, Mesi je natrčao na loptu i ubacio je u gol iako je Žil Kunde izbacio u polje.

Činilo se da je tu kraj, ali se Mbape nije složio s ti­m. Poslije njegovog šuta u 116. minutu lopta je pogodila u ruku Gonzala Montijela, a Marčinjak je dosudio novi penal.

Mbape je bio neumoljiv i stigao do het-trika i tako stao uz rame Džefu Harstu koji je imao isti poduhvat 1966. godine u finalu svoje Engleske protiv Zapadne Njemačke. Time je postao najbolji strijelac Mundijala sa osam golova, ostavivši iza sebe Mesija sa sedam.

U prvoj seriji penala pogodili su Mbape i Mesi, da bi udarac Kingslija Komana odbranio Martinez, dok je Paulo Dibala bio precizan.

Potom je Orelijen Čuameni promašio, Leandro Paredes pogodio baš kao i Kolo Muani, da bi se Montijel golom iskupio za skrivljeni penal i počelo je neviđeno ludilo argentinskih navijala na tribinama stadiona "Lusail" koji je ugostio 88.966 gledalaca.

Mateus izgubio primat

Kapiten Argentine Lionel Mesi postao je rekorder sa 26 mečeva na svjetskim prvenstvima. Iza Mesija su ostali Nijemci Lotar Mateus sa 25 utakmica i Miroslav Kloze sa 24 odigrana meča. Slijede Italijan Paolo Maldini, koji je odigrao 23, i Portugalac Kristijano Ronaldo sa 22 utakmice.

Baksuz

Predsjednik Argentine Alberto Fernandez nije bio na tribinama da bodri svoju reprezentaciju u finalnoj utakmici dok je, za razliku od njega, predsjednik Francuske Emanuel Makron još u subotu uveče doputovao u Dohu. Fernandez je šaljivo pomenuo da je jedan od faktora sujevjerje i da ne treba baksuzirati.

Titule šampiona

5 - Brazil

4 - Njemačka, Italija

3 - Argentina

2 - Francuska

1 - Engleska, Španija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana