Aleksandar Pešić, udarna igla Ferencvaroša, za “Glas”: Radujem se dolasku u Srpsku

Dejan Kondić
Aleksandar Pešić, udarna igla Ferencvaroša, za “Glas”: Radujem se dolasku u Srpsku

Svi u Borcu i Banjaluci raduju se istorijskom dvomeču protiv Ferencvaroša. Dueli protiv mađarskog velikana prilika su da se “crveno-plavi” fudbaleri nagrade za istorijski plasman u grupnu fazu nekog evropskog kupa, utakmicama bez pritiska, za svoju i dušu navijača. Liga konferencije je obezbijeđena, a eventualni plasman Banjalučana u Ligu Evrope bio bi najljepša fudbalska priča na Starom kontinentu. Najveća opasnost u pomenutom dvomeču po gol Borca, ako bude mogao igrati, biće Aleksandar Pešić.

Usred proljećne polusezone srpski napadač odstranjen je iz tima, skoro tri mjeseca je trenirao samostalno, pa se nakon dolaska novog trenera Paskala Jansena poput feniksa vratio i zauzeo svoju poziciju u špicu napada “zeleno-bijelih”. 

Međutim, povreda zgloba još u prvom kolu novog šampionata Mađarske ponovo je Pešića izbacila iz stroja. Stisnuo je zube protiv Midtjilanda u evropskom dvomeču, odigrao neke minute, ali nije mogao da da maksimum, pa je neizvjestan i za duel(e) protiv Borca. Ipak, rasni golgeter i veliki borac u razgovoru za “Glas Srpske” izrazio je nadu da će u četvrtak biti u konkurenciji za tim, dodavši da je navijao za “crveno-plave” protiv Ki Klaksvika. 

- Iskreno, patriota sam i drago mi je što je Borac prošao. Gledao sam meč u Banjaluci i video sam da Borac ima nekoliko stvarno dobrih igrača, biće zanimljive utakmice. Uvek volim kada prođe naš klub. Ne mogu da navijam za Klaksvik, pa majka mi je iz Republike Srpske, tačnije iz Srpca. Dole su mi baba, deda, tetke, tri brata... Imam brojnu rodbinu sa mamine strane i svi su dole. Najbolji prijatelj mi je, takođe, iz Banjaluke, čovek u koga imam najviše poverenja, to mi je i agent - Siniša Gagula. Vezan sam dosta za Republiku Srpsku. Stalno sam ja dole kad uhvatim vremena - istakao je Pešić i dodao:

- Nadam se da ću biti u konkurenciji za utakmice sa Borcem, prvo u Budimpešti i, naravno, u Banjaluci. Desio mi se taj peh protiv Kečkemeta u prvom kolu prvenstva, kada sam malo nategao ligamente... Igrao sam te dve utakmice protiv Mitjilanda, pokušao sam... Nije se dalo...

GLAS: Eliminisani ste od Midtjilanda iz kvalifikacija za Ligu šampiona. Koji vam je sad cilj?

PEŠIĆ: Kiksali smo protiv tog Midtjilanda, da li je trebalo da prođemo ili ne... Rezultat je pokazao da nismo prošli. Imali smo svoje šanse koje nismo iskoristili. Bila je, da kažem, egal utakmica, ali nismo imali sreće da prođemo i sad smo okrenuti ulasku u Ligu Evrope. To nam je cilj i sve drugo bi bio, za nas, neuspeh, pošteno govoreći. Ne mogu da kažem da smo izraziti favoriti, toga nema u današnjem fudbalu, pogotovo na ovom nivou. Ali realno smo, da kažem, blagi, mali favoriti i moramo se nositi s tim. Borac želi takođe u Ligu Evrope, imaju Ligu konferencija sigurnu, ali neće oni stati na tome, znamo kakve su balkanske ekipe. Biće teško, ali zanimljivo. 

GLAS: Kako igra Ferencvaroš, šta možemo očekivati od Vašeg tima?

PEŠIĆ: Forsiramo agresivan, ofanzivan fudbal. To je stil koji još pokušavamo da nametnemo. Dosta se toga promenilo, došao je novi trener, Holanđanin Paskal Jansen. Prija mi njegov rad. Uneo je neke novitete, digao sve na viši nivo profesionalizma. Treba samo da verujemo i biće to sve kako treba. Burna je bila prošla sezona što se tiče mene i nekih igrača, trebalo je to sve pospremiti. Nadam se da će biti sve bolje i bolje. 

GLAS: Kako su se uklopile novajlije i osjeti li se odlazak Kristijana Listeša?

PEŠIĆ: Pojačali su nas dobri igrači, treba vremena da se sve složi. Ali ako prođemo Borac, biće sve dobro. Na treneru je da sve uklopi, mi igrači da to prihvatimo i biće svima lakše. Što se Listeša tiče, naravno da će nam nedostajati. Stvarno dobar igrač. Podseća me na Radonju (Nemanja Radonjić), to je ta neka glava... Gotivio sam ga baš i nadam se da će napraviti dobru karijeru. 

GLAS: Iza Vas je teška polusezona. Bivši trener Dejan Stanković Vas je odstranio iz ekipe. Koliko je bilo teško raditi odvojeno od saigrača, odnosno kako ste to pregurali?

PEŠIĆ: Kada sam došao u Ferencvaroš, imao sam peh sa povredom, bio sam tri, četiri meseca aut. Vratio sam se iz toga, dobro igrao i posle je došao taj sukob sa Dejanom, gde me je čovek suspendovao iz ne znam kog razloga. Zna on da bude drzak i bezobrazan na rečima, a kad se njemu odgovori, onda dođe do problema i najlakše je bilo mene suspendovati. Bukvalno sam dva i po, tri meseca trenirao sam, sa strane. Čak nije želeo ni golmana da mi da, da radim završnicu, nego sam trenirao sam... Svi u klubu znaju kako sam trenirao, da sam bukvalno svaki dan bio na maksimumu i gledao, ako nisam mogao da radim sa ekipom, da ojačam telo, da ispravim neke mane... Klub je bio stvarno korektan prema meni. Sa klubom nisam imao nikakav problem. Da, bilo je još igrača koji su bili sklonjeni iz ne znam kog razloga, Dejan najbolje zna. I ti momci morali su igrati ove poslednje utakmice i to se osetilo na terenu. Da zlo bude veće, na minulom Evropskom prvenstvu povredio se reprezentativac Mađarske Barnabas Varga, i onda je po povratku posle suspenzije u napadu sve palo na mene, a iskreno, treba mi i vremena da dođem do nekog pika forme. O. K, bile su i pripreme, došao je i novi trener, nova energija, novo sve, željan si da se pokažeš, da vrediš. Normalno je da posle mesec i po, dva dođe do pada energije, pa su sad došle utakmice... Sve to vuče posledice, a treba mi vremena da budem stari. Lično, nedostaje mi osećaj za utakmicu, nedostaje osećaj za gol... To je rezultat odsustva ona dva i po, tri meseca. Posle suspenzije sam se opet psihički vratio, ali desila se ta povreda. Ali vratiću se kada bude najpotrebnije, kad se bude lomilo. Kao i prošle godine, golom protiv Čukaričkog, i u Zvezdi, u finalu Kupa, borac sam ja. Nema predaje.

Budimpešta

GLAS: Kakvi su Vam dalji planovi?

PEŠIĆ: Imam još dve godine ugovor sa Ferencvarošem. Tu sam. Sad će mi sin krenuti u školicu u Mađarskoj. Iskreno, razmišljam i da se u potpunosti preselim u Budimpeštu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana