Aleksandar Keržakov o dolasku na klupu Spartaka: Srbi i Rusi su braća, lako smo se dogovorili

Dejan Kondić
Aleksandar Keržakov o dolasku na klupu Spartaka: Srbi i Rusi su braća, lako smo se dogovorili

UŽICE - Subotički Spartak ima velike ambicije ove sezone. Popularni “golubovi” žele da izbore plasman u plej-of Superlige Srbije i taj zadatak postavljen je pred novog trenera Aleksandra Keržakova, živu legendu ruskog fudbala i jedno od najvećih imena u istoriji Zenita.

Dolazak kultnog ruskog golgetera na klupu svakako je dobar marketinški potez Subotičana. Malo je zvučnijih imena radilo u srpskoj Superligi, posebno kada je riječ o strancima. Međutim, bivši napadač Zenita, Sevilje i Dinama iz Moskve nema veliko iskustvo kao trener. Trenersku karijeru započeo je 2017. godine, radio je u mlađim reprezentativnim selekcijama Rusije, zatim Tomsku i Nižnjem Novgorodu, da bi u prvoj polovini 2023. godine okušao sreću na Kipru. Tamošnja Karmiotisa smijenila ga je poslije svega šest zvaničnih mečeva, na kojima je upisao samo jednu pobjedu. Zanimljivo, neće Keržakov biti prvi Rus na klupi Spartaka, prije njega Andrej Černišov je probio led i bio na kormilu tima sa sjevera Srbije. Sam Keržakov ističe da se lako dogovorio sa čelnicima Subotičana.

- Bio sam bez posla i dobio sam poziv da dođem u Spartak. Imao sam jako dobru komunikaciju sa upravom kluba iz Subotice i vrlo brzo smo se dogovorili o saradnji. Srbi i Rusi su bratski narod, to znaju i navijači. Meni se lično sviđa u Srbiji, jako dobri su ljudi, odlično su prihvatili nas Ruse i jako sam zadovoljan svime. Što se tiče nekog poznavanja srpskog fudbala u Rusiji, veoma je popularan i ruski navijači znaju klubove poput Crvene zvezde i Partizana. Teško mi je da govorim o razlikama u srpskom i ruskom fudbalu, nakon polusezone ću moći nešto više da kažem o tome i da li uopšte postoje razlike između srpskog i ruskog fudbala - rekao je Keržakov.

Nekada neumoljivi golgeter spreman je da uči. Priznaje da nije još dovoljno dobar za najveće klubove. Iako je posjećivao njihove treninge dok je učio za trenera. Čak je bio i na praksi kod Slaviše Jokanovića u Dinamu. Želja mu je da Spartak igra lijep fudbal.

- Jako je teško govoriti o nekoj fudbalskoj filozofiji, zato što način na koji neki klub igra prije svega zavisi od toga kakvi su fudbaleri u ekipi, to je najvažnije. Trudićemo se da od fudbalera koje imamo u timu izvučemo maksimum, da pokažu svoje kvalitete i da obradujemo navijače Spartaka kvalitetnim i lijepim fudbalom. Hoću da kažem i to da bi neko postao uspješan fudbaler potrebno je da voli fudbal, potrebno je davati se potpuno onome čime se baviš i shvatiti smisao, suštinu i postaviti sebi cilj, ako želiš da budeš najbolji da je to na prvom mjestu, a da je sve ostalo u drugom planu - naglasio je Keržakov.

Aleksandar je za reprezentaciju Rusije odigrao čak 91 utakmicu i postigao 30 golova, a i dalje važi za najefikasnijeg fudbalera u istoriji tamošnjeg fudbala, pošto je u Premijer ligi postigao 233 pogotka. Jako teško mu pada činjenica da ruski klubovi i reprezentacija zbog sankcija prema toj zemlji ne mogu da igraju na velikoj sceni.

- Svi navijači, ali svi profesionalci u našem fudbalu jako pate zbog toga što je ruskim timovima i reprezentaciji zbog sankcija zabranjeno da nastupaju u evropskim i svjetskim takmičenjima. To je jako loše za razvoj fudbala, ali i za razvoj mladih ruskih igrača. Svi se nadamo da će se naš fudbal uskoro vratiti u evropska takmičenja i vjerujem da će u početku biti teško, ali da ćemo se kroz neko vrijeme ponovo vratiti na visoki nivo - istakao je Keržakov.

Zajedno sa Andrejom Aršavinom Keržakov je simbol velikog preporoda Zenita iz Sankt Peterburga. Upravo su njih dvojica bili tandem koji je doprinio plasmanu u četvrtfinale Lige Evrope. Kasnije ga je put odveo u Sevilju, pošto se u transferu vrijednom pet miliona evra preselio u Andaluziju. Imao je i tamo dobra izdanja, ali ni izbliza kao u rodnoj Rusiji. Sa “crveno-bijelima” osvojio je i Kup UEFA, preteču današnje Lige Evrope. Ističe da nije sumnjao u svoje nasljednike u Sevilji da će ponovo podići trofej namijenjen najboljem u drugom po rangu evropskom klupskom takmičenju.

- Nisam uopšte sumnjao u to da će Sevilja osvojiti Ligu Evrope, jer to je njihovo takmičenje, to je njihov trofej. Što se tiče Lige šampiona uvjeren sam da i većina navijača Mančester sitija isto tako nije sumnjala u trijumf, ali me je jako prijatno iznenadila igra Intera, ne samo u odbrani i kontranapadu i vjerujem da su svi bili zadovoljni ovogodišnjim finalom - zaključio je Keržakov.

Zvezda

U sezoni 2004/2005. Zenit predvođen tandemom Aršavin - Keržakov lako je eliminisao Crvenu zvezdu iz tadašnjeg Kupa UEFA, ukupnim rezultatom 6:1. Aktuelni trener Spartaka postigao je gol za konačnih 4:0 ruskog tima u prvom susretu u Sankt Peterburgu.

- Sjećam se da nije bilo teško tada da eliminišemo Zvezdu. Kod kuće smo lako pobijedili. Bili smo uvjereni da ćemo proći, toliko da u revanšu nije otišao prvi sastav, već dosta rezervista - rekao je Keržakov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana