Životna priča heroja EP: Otac zidar i majka konobarica teškom mukom se dokopali Španije

Agencije
Životna priča heroja EP: Otac zidar i majka konobarica teškom mukom se dokopali Španije

Jedna od zvijezda španske fudbalske reprezentacije jeste Lamine Jamal, mladić o kojem se prethodnih nedjelja mnogo pisalo.

Isto tako, dok je bio beba Lamine Jamal je dospio u medije, jer su njegovi roditelji izabrani na konkursu da snime kalendar sa fudbalerima Barselone u sklopu akcije UNICEF. Prosto je nevjerovatno da je malenog Jamala kupao i u naručju držao Leo Mesi, jedan od najboljih fudbalera na svijetu, ikada.

Lamine Jamal, trenutno je najtraženiji fudbaler na svijetu, a ljudi iz Barselone poručuju bogatim klubovima da njegova prodaja ne dolazi u obzir, te da je klauzula na ugovoru koji važi do juna 2026. godine, nevjerovatnih milijardu evra.

Navodno, PSŽ je spreman da plati 350 miliona evra za mladog Španca, u red su stali još Mančester siti, Liverpul, Čelsi... Raspitivali su se i bogati klubovi iz Saudijske Arabije, oni mogu da plate i milijardu evra, ispune uslove iz klauzule.

Lamine Jamal dijete je migranata iz Afrike. Rođen je unmjestu Esplugues de Ljobrat u Kataloniji, od oca Marokanca koji se zove Munir Nasrui i majke iz Ekvatorijalne Gvineje čije je ime Šejla Ebana. Otac mu je po profesiji zidar i moler, a majka konobarica. Roditelji su mu se teškom mukom domogli Španije, gde su se upoznali i zavoljeli.

Nažalost, razveli su se kada je Jamal imao tri godine, ali su ostali u dobrim odnosima. Dečak je živio sa majkom, a tatu je viđao svakog vikenda. Majka se kasnije ponovo udala i Jamal ima još jednog brata sa majčine strane. I sa njim je u nedjelju veče proslavio svoj prvi veliki trofej sa reprezentacijom Španije.

Lamine Jamal Nasrui Ebana odrastao je u mjestima Granoljers i Matarou, jer su mu roditelji tu živjeli odvojeno. Sa četiri godine počeo je da trenira. Kada je Jamal imao šest godina, majka je odlučila da se preseli u Barselonu, tačnije u predgrađe nastanjeno migrantima iz Afrike. Isto je uradio i otac. Tu je dječak počeo i da trenira, a njegov talenat nije mogao da prođe nezapaženo u fudbalskoj akademiji La Masija.

- Znao sam da će biti zvijezda istog trenutka kada se rodio - rekao je Nasrui ponosno novinarima prije nedjeljnog finala na Evropskom prvenstvu.

Porodica Laminea Jamala živjela je u predgrađu Barselone koje se zove Rokafonda, klasičnom radničkom kraju. I to Jamal ne zaboravlja. Kada god postigne gol, slijedi posveta Rokafondi, prijateljima i nekadašnjim komšijama, pokazujući prstima broj 304, odnosno posljednje tri cifre poštanskog broja Rokafonde.

E, baš tu, na betonu radničkog naselja, na ulici, počeo je Lamine Jamal da "tjera loptu".

- Uvijek je išao u sportski centar da igra, sa svima, sa djecom od sedam, ili 15, 17 i 18 godina. I da, sazrio je prije drugih i ponosan sam ne sve koji su tome doprinijeli - kazao je Jamalov otac.

Sa 16 godina tokom sezone u La Ligi, Jamal je postao najmlađi starter Barselone, najmlađi igrač koji je upisao asistenciju, najmlađi koji je postigao gol za Barselonu u La Ligi, najmlađi igrač koji je zaigrao za Barselonu u El Klasiku, i najmlađi igrač koji je bio dvostruki strijelac u La Ligi i prvi igrač koji je ikada postigao ovaj rekord ispod 17 godina.

Takođe je postao najmlađi fudbaler koji je upisao više od 10 golova u La Ligi sa 16 godina i 213 dana. U Ligi šampiona, Jamal je postao drugi najmlađi igrač koji je zaigrao u takmičenju (iza Jusufa Mukokoa), najmlađi igrač koji se našao u startnoj postavi i najmlađi igrač koji je igrao u nokaut fazi.

Lamine Jamal prošao je sve mlađe reprezentativne uzraste Španije. Za seniorsku reprezentaciju te države debitovao je 8. septembra 2023, protiv Gruzije, kada je postigao i pogodak. Kod selektora Luisa De la Fuentea. Dosad mladić iz radničkog predgrađa Barselone odigrao je 14 utakmica za Španiju i dao tri gola.

U septembru bi trebalo da ga gledamo uživo na Marakani, kada Španija dolazi u goste Srbiji, u prvom kolu A divizije Lige nacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana