Večeras dobijamo i drugog finalistu EP: Holandija pada na “engleski način”

Glas Srpske
Večeras dobijamo i drugog finalistu EP: Holandija pada na “engleski način”

DORTMUND - Još jedan korak je ostao Engleskoj i Holandiji do plasmana u završnu predstavu na Evropskom prvenstvu. Međutim, u susretu koji počinje u 21 čas može biti samo jedan.

Nije bilo mnogo onih koji su uoči Evropskog prvenstva vidjeli Holandiju u borbi za medalje. Selektor Ronald Kuman bio je na udaru javnosti, posebno zato što na prvenstvo nije poveo neke od igrača koji su u sjajnoj formi, poput Džošue Zirkzea.

Ipak, “lale” su pokazale snagu u nokaut fazi. Nakon sjajne pobjede nad Rumunijom od 3:0, uspjeli su da dođu do preokreta protiv Turske (2:1). Engleska je u četvrtfinalu odigrala još jedan loš meč, ali znaju na Ostrvu da je samo rezultat važan. Eliminisao je “Gordi Albion” hrabru Švajcarsku iako je u jednom trenutku, kada je Bril Embolo postigao vodeći gol za Švajcarce, izgledalo da se turnir bliži kraju. Izjednačio je Bukajo Saka, a iz penala su svi engleski reprezentativci bili precizni. Evo ih opet u polufinalu.

Inače, još od 1996. godine Englezi i Holanđani nisu odigrali neki duel na velikim takmičenjima. Podsjetimo, na turniru koji se igrao baš na Ostrvu, Engleska je slavila sa 4:1. Posljednji put sreli su se 2019. godine u polufinalu Lige nacija, a “lale” su bile uspješnije. Engleska će u večerašnjem susretu biti jača za Luka Šoa.

- Naravno da mislim da sam spreman, ali to je isključivo odluka selektora, ali osjećam da sam spreman i da mogu da igram. Zahvalan sam Geriju Sautgejtu što je pokazao da ima povjerenje u mene i što me je izabrao kada nije morao - istakao je Šo.

Za kraj malo o novcu. Engleska je do sada na EP zaradila 19,25 miliona evra. Najmanje novca od svih polufinalista, zbog jednog poraza u grupnoj fazi, inkasirala je Holandija. Oni su do polufinala osigurali 18,75 miliona evra.

Podsjećamo, Španija je prvi finalista ovogodišnjeg Evropskog prvenstva. "Gaučosi" su sinoć nakon preokreta savladali reprezentaciju Francuske rezultatom 2:1.

Cvajer

UEFA preispituje odluku o imenovanju njemačkog arbitra Feliksa Cvajera da dijeli pravdu u polufinalnoj utakmici Holandija - Engleska. Britanski “Tajms” podsjetio je da je Cvajer dobio šestomjesečnu suspenziju 2005. zbog mita od 300 evra. Ostrvski mediji potenciraju negativne relacije Cvajera i nekadašnjeg ofanzivnog veziste Borusije iz Dortmunda Džuda Belingema, a njih dvojica su se često sretali na utakmicama Bundeslige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana